Darende’nin biyolojik çeşitliliği kayıt altına alınacak

Darende’nin biyolojik çeşitliliği kayıt altına alınacak
Gündem 12.05.2020 11:48:00 2850 0

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Darende’deki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin kayıt altına alınması için yeni bir proje başlattı.

Çalışma kapsamında ilçemizin 5 mahallesindeki ekosistemlerde saha çalışması yapılarak biyolojik çeşitlilik tespiti yapılacak.

Projede çalışacak akademisyenler 16 aylık projenin 2 ayını bu mahalleleri ziyaret ederek, kırsalın biyolojik çeşitlilik mirası hakkında mahalle halkından, mahalle arazisi incelemelerinden, mahalle üretim biçimlerinden, kültürel ve çevresel özelliklerin derlenmesinden elde edilecek bilgileri toplayacak.

İlçemiz coğrafyasında biyolojik çeşitliliği oluşturan tüm unsurların geleneksel kullanımı kayıt altına alınacak.

Mahallelerin temsil ettiği ekosistemlerin dikkate alınarak yapılan seçime göre, mahallenin biyolojik çeşitliliği Dağ Ekosistemi, Orman – Dağ Ekosistemi, Orman Ekosistemi, Ova Ekosistemi, Bozkır Ekosistemi bağlamında ele alınacak.

Mahallelerin seçiminde, biyolojik çeşitlilik açısından zenginlik, zengin habitat, doğal yapıları barındırma, flora açısından zenginlik, tarihi ve kültürel açıdan zenginlik, eski yerleşim yeri olması, arkeolojik yapıları barındırması, uzak yerleşim yeri olması, şifalı su kaynaklarına sahip olması gibi etkenlerin rol oynadığı gözlemlendi.

Buna göre, “Darende’deki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin (BGB), kayıt altına alınması” projesinde örnek mahalleler, seçilme gerekçeleri şöyle açıklandı:

Ayvalı:  İlçe merkezine uzak olması, komşu ilçelerin sınırında yer alması, barındırmış olduğu kültürel zenginlik, flora zenginliği

Ağılbaşı:  İlçe merkezine uzak olması, komşu ilçelerin sınırında yer alması, barındırmış olduğu kültürel zenginlik, flora zenginliği

Balaban: Kadim bir ulaşım güzergâhı üzerinde yer alması ve sahip olduğu kültürel zenginlik, özgün kerpiç mimarisi ile ünlü Balaban evleri ve Balaban içmecesinin varlığı.

Günpınar: İlçenin 8 km uzağındaki ülkemizin birkaç tabii şelalesinden birisi olan Günpınar şelalesinin yer alması.

Irmaklı:  Flora açısından zengin olması.

Proje kapsamında, 4 kategorideki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin kayıt altına alınması çerçevesinde, “biyolojik çeşitliliği oluşturan unsurların geleneksel kullanımlarına ilişkin bilgilerin; literatürden ve saha çalışmasından derlenmesi, tasnif edilmesi,  arşivlenmesi ve kaydedilmesi” işleri yürütülecek.