Darende’de koronavirüs nedeniyle ilk "cuma"sız cuma

Darende’de koronavirüs nedeniyle ilk
Gündem 21.03.2020 12:06:00 2701 0

Diyanet İşleri Başkanlığının Kovid-19 önlemleri kapsamında Darende’de camilerin girişleri cuma saatinde kapatıldı, avlu ve cami önlerinde güvenlik önlemi alındı.

Cuma namazı için sela verilmezken, sadece ezan okundu.

Dünyada salgına neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında alınan tedbirler gereğince, ilçemizde cuma namazı vaktinde camilerde toplu halde namaz kılınmadı. Cuma namazı vaktinde camiler vatandaş girişine kapatıldı.

Bu kapsamda, Somuncu Baba Külliyesi ve Çarşı Camisi başta olmak üzere Darende’de genelindeki diğer camilerde vatandaşların içeri girmemesi için önlem alındı. Olası bir olumsuz duruma karşı cami önlerinde polis ekipleri görevlendirildi. Görevli polislerin de virüse karşı maske ve eldiven taktıkları görüldü.

Cami kapılarına da Diyanet İşleri Başkanlığının kararı asıldı. Koronavirüs önlemleri kapsamında camilerin kapatıldığından habersiz olan bazı vatandaşlar da kapıların kilitli olması nedeniyle geri döndü.

Ezan sonrası duyuru yapıldı

Namaz vaktinin gelmesi ve ezanın okunmasının ardından vatandaşlara cami hoparlörlerinden duyuru yapıldı.

Duyuruda, "Aziz milletimizin dikkatine, ev veya iş yerimizde öğle namazını kılıp milletimizin karşı karşıya bulunduğu bu salgın hastalıktan korunması için lütfen dua edelim. Allah bizleri, ülkemizi milletimizi ve bütün insanlığı bu ve benzeri hastalık ve musibetlerden korusun. Cumanız mübarek olsun." ifadeleri kullanıldı.

Diyanet yasaklamıştı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvasıyla 16 Mart'ta virüs tehdidi bitene kadar camilerde cemaat ile namaz kılınmasına ara verilmesi kararlaştırılmıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptığı açıklamada, cuma namazı yerine vatandaşların öğle namazı kılabileceğini bildirmişti.

Virüs tehdidin devam etmesi üzerine, 19 Mart'ta, cuma namazı vakti ve Miraç Kandili'nin idrak edileceği cumartesi gecesi camilerin kapalı tutulması kararlaştırıldı.


Anahtar Kelimeler: Darende koronavirüs nedeniyle ""