DARBE TEŞEBBÜSÜNE KARŞI DİNAR’DA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

 

Dinar Belediyesi Meclis Toplantı salonunda; Belediye Başkanı Saffet Acar, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mevlüt Er, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Mustafa Karahan, Saadet Partisi İlçe Başkanı Yaşar Karakaya ve Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Nuri Çetin tarafından ortak basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına Dinar Adalet ve Kalkınma Partisi ilçe başkanı ve teşkilatı katılmadı.

 

Programda belediye meclis üyeleri, siyasi parti üyeleri, basın mensubu ve vatandaşlar da hazır bulundu. 15 Temmuz Darbeye kalkışma nedeniyle yapılan ortak basın açıklamasında Belediye Başkanı Saffet Acar şunları söyledi;

 

“15 Temmuz Cuma gecesi, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde küçük bir yapılanma olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile hiçbir alakası olmayan cuntacı gurup tarafından devletimize yönelik Darbe kalkışması girişimi yapılmıştır. Sağduyulu milletimiz Başta olmak üzere, tüm siyasi partilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte teşebbüs edilen Darbe kalkışması bastırılmış ve 15 Temmuz, Türk halkının zaferiyle sonuçlanan önemli bir gece olarak tarihte yerini almıştır. Milletin iradesini hiçe sayarak yapılan Darbe karşısında; yine Türk Askerimiz ve Türk Polisimiz de kahramanca mücadele vererek Vatanına, Milletine ve Devletine sahip çıkmıştır. Tarihte görülmemiş bu vaka ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, darbe karşısında hiçbir din, dil, ırk ve mezhep ayırt etmeksizin kenetlenerek tüm dünyaya birlik ve beraberlik mesajı vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, tarihinde; 1960, 1971 ve 1980 darbesini yaşamıştır. Yaşanan Darbe sürecinde ve sonrasında devlet ve millet olarak toparlanmamız yıllarca sürmüştür. Demokrasi; halkın özgürce seçtiği temsilcilerin elinde bulunduğu ve tüm yurttaşların eşit sayıldığı yönetim biçimidir. Darbe ise, halkın egemenliğini hiçe saymak, mevcut düzeni bozmak, ekonomik ve sosyal hayatı kısıtlamaktır. Yani kısacası cinayetten başka bir şey değildir. Yaşadığımız bu acı tecrübe karşısında bir daha tüm özgür hak ve hukuklarımızdan mahrum olmamak için Anayasal olarak bir tedbir almamız gerekmektedir. Alacağımız bu yasa kapsamında ki tedbir ile geleceğimizin ve gelecek nesillerimizin özgür haklarımız ve demokrasimizi en büyük teminat olarak garanti altına almayı şahsım olarak âcizane belirtmek istiyorum. Bu yaşadığımız, vahim 15 Temmuz darbe girişimi, bundan sonra yaşayacağımız olası bir darbe ye karşı ders olması niyeti ile sokaklarda ve kamu binalarında canını hiçe sayarak devletimiz ve milletimiz için Şehit olan polisimize, askerimize ve halkımıza Cenabı Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Bu kutsal vatan müdafaası kapsamında yaralanan hatta ve hatta sakat kalan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun teröre, darbeye ve bunlara destek verenleri şiddetle kınıyor, lanetliyor ve bu tür girişim ve teşebbüslerin son bulmasını Cenabı Hak’tan temenni ediyorum. Bir daha bu acı tablo ile karşı karşıya kalmamak niyeti ile devletimize ve tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunarım.”

 

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mevlüt Er ise konuşmasında şunları belirtti;

 

“Bu darbe girişimizi önlemek için asker, polis ve yurttaşlarımızın Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde ki bir cuntanın parlamenter demokrasimize yönelik darbe girişimini hiç tereddüt etmeden lanetliyoruz. parlamenter demokrasimizin yarattığı tarihsel birikimin gücüyle halkımız darbeye karşı direnme hakkının en güzel örneğini vermiştir. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da asker sivil ayırımı yapmaksızın her türlü darbe girişimine ve vesayete şiddetle karşı olduğumuzu belirtmek isterim. Her ne kadar son 14 yılda eksik bir demokrasi ile yönetiliyor olsak ta, en kötü demokrasinin faşist bir cunta yönetiminden daha iyi olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bir askeri darbeye vesayete karşı çıkmak, kendisini demokrat olarak tanımlayan her yurttaşın vazgeçilmez görevidir. Darbenin başarısız kılınması tüm baskılara rağmen özgür ve bağımsız kalma iradesini kaybetmeyen medyanın da rolü takdir edilmelidir. Yaşananların ardından önümüzde ki görev 1 darbecilerin hesap vermesi. 2 Toplumsal normalleşeme nin sağlanması. 3 demokrasimizin hızlıca güçlendirilmesidir. Darbe girişimi sonrası yaşananların ve yapılanların yalnızca darbeci askerlerin ve polislerin yönelik bir operasyon olmanın dışına çıkılarak tarafsız ve muhalif kesimleri de kapsayan bir cadı avına dönüştüğünü de üzülerek takip ediyoruz. Türkiye’nin saygınlığı açısından hesaplaşma süreci sadece ve sadece hukuk sınırları içerisinde yürütülmelidir. Darbeciler tüm iş birlikçileri ile birlikte hukuk düzeni içinde yargı önünde hesap vermelidir. Hesap sorma süreci ve soruşturmaları anayasa ve hukuk sınırları dışına taşıyıp bir cadı avına dönüştürmek, anayasayı ihlal eden darbeciler ile aynı konuma düşmek demektir. Öte yandan hukuk devletinin gereği olarak er ve erbaşlara yönelik linç girişimleri de aynı biçimde soruşturulmalıdır. Ordumuzu darbe için kullanıldığını bilmeyen, tatbikat için gittiğini zanneden yoksul günahsız Anadolu çocuklarını itibarsızlaştırmakta darbecilere hizmet etmek olur. Ülkemizin geleceği tam ve koşulsuz demokrasidedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz, güçlü ve parlamenter sistemle özgürlükçü demokrasi her türlü çabayı göstermeye hazırız. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur. Ülkemizin ihtiyacı ne askeri ne sivil darbedir, bizim ihtiyacımız hukuk içinde kalan laik demokratik tam bağımsız bir Türkiye dir. Darbeler ile diktatörlüğü derinleştirmek değil, her kes için hukuku ve demokratik düzeni koşulsuz var ederek mücadele edilir. Yarın sabaha Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti anlayışı içerisinde uyanmayı diliyorum. Sabahları bu şekilde uyanmayı diliyorum, sokak eylemlerine dönüşmemesine diliyorum teşekkür ediyorum. Ne mutlu Türkiye’ye, ne mutlu bizlere.”

 

Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Mustafa Karahan konuşmasında şunları ifade etti;

 

“15 Temmuz 2016 günü Ülkemizde darbe girişimi olmuştur. Türk Silahlı Kuveytlerimizin içine girmiş bu örgütler başarısına ulaşamamışlardır. Milletimiz tek bir yürek olarak bu darbenin önüne geçmiştir, biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak önce vatan sonra milletim sonra partim diyen bir dava mensuplarıyız. Parti genel başkanımız bu darbe girişimini hemen farkına varıp önlemleri için gerekli girişimleri yapmıştır. Şu anda da Ülkemiz bu badirenin altından kalkmıştır. Bu arada vatandaşlarımız değerli polisimiz, askerimiz şehit düşmüşlerdir. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz yakınlarına baş sağlığı diliyoruz yaralılara şifalar diliyoruz. Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak demokrasinin her zaman yanındayız. Milli iradenin

 

yanındayız biz İnşallah birdaha hain emelleri olan insanları kahretsin. Ayrıca yazılı bir açıklama yapacağım teşekkür ediyorum.

 

Saadet Partisi İlçe Başkanı Yaşar Karakaya ise basın açıklamasında şunları belirtti;

 

“Öncelikle bu basın toplantısını yaptıkları için Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Malumunuz 15 Temmuz akşamı ülkemiz, devletimiz milletimiz olarak büyük bir kalkışma ile karşı karşıya geldik. Bu kalkışma neticesinde ülkemiz birlik beraberliğini göstererek şanlı milletimizin şanlı tarihimizin evlatları olduğunu göstererek bu darbeye birlik olup karşı gelmiştir. Merhum cennet mekân rahmetli hocamız Prof. Dr. Necmettin Erbakan diyor ki bir sözlerin de “Bu milletin asıl gücü tankı tüfeği değil, asıl gücü imanlı gençleri” diyerek ifade ediyor. Netice itibarı ile tankların üstüne çıkan bu millet tankların altına yatan bu millet şanlı tarihimizin şerefli evlatları olduğunu atalarının izinde olduğunu görmüş oluyoruz. Allaha çok şükür ucuz atlattık diyebiliriz. Şehitlerimize Allahtan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hepimize çok geçmiş olsun diyorum.”

 

Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Nuri Çetin;

 

“15 Temmuz akşamı Türkiye Cumhuriyetinin yaşadığı olay acı bir tecrübe olsun Allah bu millete bir daha böyle bir acı göstermesin. Tankların üstüne çıkan demokrasi kahramanlarına gazi olan demokrasi gazilerine ve bu kötü olayı engellemek için hayatını veren öncelikle vatandaşlarımız ve silahlı kuvvetlerimize ve kahraman Türk polisine sonsuz sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum, Allah bize bir daha böyle bir acı göstermesin.”