Darbe hattında tuhaf aramalar

Darbe hattında tuhaf aramalar

Akıncı Üssü davasında tutuklu yargılanan eski havacı Tümgeneral İdris Aksoy’un 15-16 Temmuz’da yaptığı telefon görüşmelerinin yeni detayları ortaya çıktı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği, darbe girişimi bastırılmaya çalışılırken ABD ile 9 kez bağlantı kurduğu ileri sürülen Aksoy’un Londra’da mesajlaştığı subayların isimlerini mahkemeye iletti.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimindeki merkezi Akıncı Üssü’ndeki faaliyetlere ilişkin davada yargılanan tutuklu sanıklardan Tümgeneral İdris Aksoy ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Akıncı Üssü iddianamesinde, darbenin başarılı olabilmesi için farklı ülkelerdeki örgüt mensuplarıyla irtibat kurmak ve koordinasyonu sağlamak, Bandırma’ya geçip darbe faaliyetini buradan yönetmekle suçlanan Aksoy için darbecilerin atama listesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirildiği de belirtildi. Aksoy’un ayrıca, 15 Temmuz’da Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının Kadıköy Moda Düğün salonundaki düğününe davetli olmasına rağmen katılmadığı kaydedildi.

17-12/17/asd.jpg

İdris Aksoy’un avukatları ise iddianamede yer alan tüm suçlamalara yanıt vererek Aksoy’un görüştüğü yurtdışı telefon numaralarına ait detayları tahliye talebiyle birlikte Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Mahkemeye sunulan belgeler arasında Aksoy’un görüştüğü İngiltere menşei telefon numaralarına ilişkin İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği yazısı da yer aldı. İddianamede, Aksoy’un 15 Temmuz’da saat 02.23-02.34 arasında İngiltere’de kullanılan 447869282908 nolu numara üzerinden 6 kez mesajlaştığı, 6 Mayıs 2016’da yine İngiltere’den 442078009824 nolu telefondan arandığı ve 11 Mayıs 2016’da da 447769282808 nolu telefondan arandığı kaydedilmişti.

Mahkemeye sunulan İngiltere Büyükelçiliği yanıtında ise 447869282908 yazılı numaranın İngiltere Savunma Bakanlığı’nda görevli Hava Tümgeneral Richard John Knighton, 442078009824 yazılı numaranın İngiltere’nin Ankara Hava ve Deniz Ateşesi Yarbay Bryan Hunt’a ait olduğu ve 447769282808 numaralı mobil hattının da yine Bryan Hunt’a ait olduğu kaydedildi. Richard John Knighton’ın ise İngiltere Savunma Bakanlığı’nda Aksoy’un emsali olarak görev yapan projelerden sorumlu kişi olduğu belirtildi. Mahkemeye iletilen tahliye talebinde Aksoy’un ABD’de kullanılan 12064148875 nolu telefon hattını 8 kez arandığı iddiasına ilişkin de sanığa bu numaradan bir cevapsız çağrı yapıldığı ve Aksoy’un da 3 defa cevapsız çağrı yaptığı belirtildi. Aksoy’un avukatları bu numaranın kime ait olduğunun ise tespit edilemediğini kaydetti. Aksoy’un darbe girişiminden önce ve sonra ABD ile İngiltere ile yaptığı telefon görüşmesi ve mesajmaları dikkat çekti.

Tahliye talebi dosyasına Aksoy’un Mehmet Şanver’in kızının düğününe davetli olmasına rağmen katılmadığı ididası da girdi. Buna göre Aksoy’un düğüne gitmeye gayret ettiği ancak uçağının rötar yapması nedeniyle yetişemediği iddia edildi. Aksoy’un geç kaldığı için de abisinin Erdek’teki yazlığında bulunan kızlarının yanına gittiği anlatıldı. Aksoy’un darbe girişiminin başladığı anlarda Bandırma’daki Üsse gittiği ancak Hava Kuvvetleri Ceridesi’ne göre bu üstte darbecilerin yer almadığı ve Aksoy’un Korgeneral Nihat Kökmen’in emri ile üsse gittiği savunuldu.

17-12/17/screenshot_1-1513465291.png

KOMUTANLARIN İFADESİ DE DOSYADA

Mahkemeye ayrıca, Aksoy ile 15 Temmuz gecesi görüşen çok sayıda üst düzey komutan ve bürokratın ifadesi de sunuldu. Bu ifadelerden en dikkat çekeni Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ınki oldu. Ünal ifadesinde, “Aksoy beni arayarak bir emrim olup olmadığını sordu. Ona da aynı şekilde en uygun vasıta ile Eskişehir’e hızlı bir şekilde gitmesini emrettim” dediği öğrenildi. Diğer ifadelerden Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir de Aksoy için, “Kendisi her zaman devlet ve millet tarafında olduğunu, hükümet tarafından belirlenmiş bir tavır ve hareket tarzı varsa ona göre hareket etmeye hazır olduğunu söyledi” görüldü. Mahkemeye ayrıca Aksoy’un 15 Temmuz gecesi Yurtta Sulh Konseyi üyesi olan 38 kişi ile hiçbir görüşmesi olmadığı da iddia edildi. Dosyada ayrıca Aksoy’un gerçekleştirdiği yurtdışı seyahatleri hakkında da, bu seyahatlerin birçoğunun SSM personeli ile hava kuvvetleri personeli ile birlikte gerçekleştirildiği kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN