"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Daraldık...

Bilal Said PARLAKOĞLU
18 Mart 2019, Pazartesi
Geçen hafta TÜİK ekonomik büyüme verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre 2018 senesinde toplamda yüzde 2,6 büyümüşüz. Oysa Türkiye için OECD yüzde 3,7, IMF ve Dünya Bankası yüzde 3,5; hükümetin Yeni Ekonomi Programı ise yüzde 3,8 büyüme oranı öngörüyordu. Yani, yine hedefleri tutturamamışız. 

Büyüme beklentilerinden bu derece sapmak ileride ciddî bir ekonomik daralmayı ve kötüye gidişi işaret ediyor. Bu kötüye gidişin en büyük delili de elbette 2018’in son çeyreğindeki yüzde 3 daralma. Yani geçen yılın son 3 ayında ekonomimiz yüzde 3 küçülmüş ve küçülmeye de devam ediyor.

Esas daralan ise vatandaş olmuş. Bu yüzde 2.6 büyüme ve son çeyrekte yüzde 3 küçülmenin yanı sıra kişi başına düşen millî gelir yüzde 8 oranında daralmış. 

Tabiî ki bu rakamlar hesaplanırken TÜİK’in dolar kurunu 4,72 gibi düşük bir rakamdan hesapladığını ve mevcut dolar kurunun 5,40 civarında olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Böyle bir fark ile varın hissedilen daralmanın ne kadar olduğunu siz hesap edin.

Sahi siz ne kadar daraldınız bu ekonomik kriz sürecinde? Henüz yeterince daralmadıysanız ya da daraldığınızı hissetmiyorsanız merak etmeyin dolar kuru, enflasyon ve işsizlik rakamları yükseldikçe siz de daralmayı iyice hissedeceksiniz. 

***

PABUÇ BIRAKMADINIZ…

Geçen Cuma günü Aydın Nazilli’de esnafı gezen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bazı açıklamalarda bulunmuş ve dolar kurunun mevcut durumuna da değinerek “Dolar kuru üzerinden spekülasyon yapanlara pabuç bırakmayacağız” demiş.

Mevcut dolar kuru şu aralar 5,40-5,45 bandında geziyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yıl sonu dolar beklentisi 6,06, 12 ay sonraki kur beklentisi ise 6.2. Tabiî Merkez Bankası’nın bu beklentisinin herhangi bir olağanüstü durum yaşanmaması durumunda öngördüğünü de belirtmekte fayda var. Şimdi bu dolar kuru ile beklentisi ile spekülatörlere nasıl engel olunacağı merak konusu.

Acaba böylesi bir ekonomi yönetimi kimlere pabuç bırakmadı? Hemen söyleyelim vatandaşa pabuç bırakmadı. Evet bu derece yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk döneminde vatandaş karnını doyurmak derdi ile ayağına giyecek pabuç almaya cesaret edemiyor.

Şimdi yeni bir tanzim mağazası açıp vatandaşa pabuç mu satılır, yoksa “vatandaşın pabucu dama” deyip siyasî kaygılar ile iktidar muhafazaya mı çalışılır bilmem…

Okunma Sayısı: 2508
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı