Danıştay itiraz kararını bozdu: MAPEG, 606 maden sahasını yeniden ihaleye çıkardı

Danıştay itiraz kararını bozdu: MAPEG, 606 maden sahasını yeniden ihaleye çıkardı
Danıştay 13. Dairesi, MAPEG’in Türkiye genelinde 766 maden sahasının aynı anda ihaleye çıkarılmasına karşı açılan davanın reddi kararını bozdu. 68 ilde 606 maden sahası ikinci defa ihaleye açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce (MAPEG) 68 ilde 606 adet maden sahası ikinci defa ihaleye açıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre 20 Nisan’da ihaleler başlayacak.

Geçtiğimiz hafta, Danıştay 13. Dairesi, tepkiyle karşılanan MAPEG’in ülke genelinde 766 adet maden sahasını aynı anda ihaleye çıkarılmasına karşı açılan davanın reddi kararını bozdu.

Davayı incelemeksizin

Ankara İdare Mahkemesi davayı incelenmeksizin reddine karar verdi. Bölge sakinlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal davayı Danıştay’a taşıdı. Davayı inceleyen Danıştay 13. Dairesi alt mahkemenin davanın reddi kararını bölge sakinlerinin lehine bozdu. 

2020'de 766 maden sahası ihaleye açılmıştı 

MAPEG, 68 ilde toplam 892 bin 814 hektar alanı kapsayan 766 maden arama ve işletme ruhsatları vermek için 24 Ağustos 2020'de ihale sürecini başlatmıştı.

140. Grup maden arama ve işletme ihalesinin dosyası incelendiğinde; 744 bin hektarlık alanı kapsayan 585 arama ruhsatı, 147 bin hektar alanı kapsayan 179 işletme ruhsatı ve 2 bin hektar alanı kapsayan 2 ön işletme ruhsatının ihaleye çıkarılmıştı. 

Tarım arazilerinde maden aranacak!

Birgün'ün aktardığı habere göre, bazı sahaların tarım alanları, ormanlar, antik kent veya doğal yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğuna dikkat çeken yaşam savunucuları maden ihalesinin iptali için dava açtı.

"Hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği belirsiz"

Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluk. MAPEG'in ihaleye açtığı bu sahalarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği konusunda bilgi bulunmuyor. Yine bu sahaların mera, orman, tarım alanı, doğal ya da arkeolojik sit alanları veya su havzaları olup olmadıkları hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor.