Dağ-taş aranıyor

Lice, Hani, Silvan, Hazro, Kocaköy, Kulp kırsalındaki harekat alanı genişledi. 5 bine yakın, jandarma ve polis özel harekat timinin katıldığı operasyonda barınaklarının imha edilmesinin yanı sıra, bölgede ekili uyuşturucu tarlaları da imha edildi.

Dağ-taş aranıyor

DİYARBAKIR'ın Lice, Hani, Hazro, Silvan ilçelerine bağlı 25 köyde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve operasyonların kapsamı genişletildi. Diyarbakır Valiliği, Kulp İlçesi'nin kırsal kesiminde bulunan Alaca Köyü'nün Şenyayla ve Billurderesi mahallelerinde de dün saat 12.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıkladı. 5 bine yakın, jandarma ve polis özel harekat timinin katıldığı operasyonda barınaklarının imha edilmesinin yanı sıra, bölgede ekili uyuşturucu tarlaları da imha edildi. Savaş uçakları ve Kobra helikopterlerinin de desteğiyle yürütülen operasyonda İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra bölgedeki illerden de jandarma ve polis özel harekat ekipleri yer alıyor.

OPERASYON ALANI GENİŞLEDİ

Lice, Hani, Silvan, Hazro ilçeleri kırsal kesiminde PKK'lı militanların etkisiz hale getirilmesi, örgütün kullandığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tespit etmek ve malzemeleri ortaya çıkarmak amacıyla 25 köyde önceki gün saat 05.00'ten itibaren sokağa çıkma yasağı getirildi. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte PKK'lılara yönelik hava destekli operasyonlar devam ederken, operasyon bölgelerine kara yolu ile asker ve zırhlı araçlar sevk edildi.

33 KÖYDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Polis ve jandarma özel harekat timlerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin güvenlik görevlisinin katıldığı hava destekli operasyonlar devam ederken, Diyarbakır Valiliği, Kulp ilçesinin 3 köyüne de dün saat 12.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı getirildiğini açıkladı. Diyarbakır Lice, Kulp ile Bingöl’ün Genç ilçeleri arasındaki kara yolunda güvenlik güçleri tarafından arama noktaları oluşturuldu. Zırhlı araçlarla tutulan kara yollarından geçen tüm araçlar aramadan geçiriliyor. Şüpheli görülen vatandaşlar kimlik taramasından geçiriliyor.

HAVADA DESTEKLİ NOKTA VURUŞU

Diyarbakır Askeri Hava Üs Komutanlığı’ndan kalkan savaş uçaklarının, Lice kırsalındaki birçok hedefi vurduğu bildirildi. Terörle mücadele yanında uyuşturucu ekimi ve ticaretine yönelikte operasyonlar yapılıyor. Operasyon sırasında bulunan bazı tarlalarla hint keneviri ekimi yapıldığı belirlendi. Kenevirler sökülerek imha edildi.

VALİLİKTEN YAPILAN AÇIKLAMA

Valilikten yapılan açıklamada, "Kulp İlçesi kırsalında bulunan dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölgede bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tespit etmek ve malzemeleri ele geçirmek maksadıyla Şenyayla ve Billurderesi bölgesinde operasyon düzenlenecektir. Operasyon icra edilen bölgelerde halkın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince, belirtilen bölgelerde Kulp İlçesi'ne bağlı olan, Alaca Köyü (Şenyayla ve Billurderesi Mahalleleri) sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla 22 Haziran 2016 Çarşamba günü saat 12.00'den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar bu bölgelerde sokağa çıkma yasaklanmıştır. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri yönünden önem arz etmekte olup, yasağın bitim süresi ayrıca duyurulacaktır" denildi.

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ

Diyarbakır valiliği ikinci bir emirle, Silvan, Lice, Kulp, Dicle ve Hani ilçe sınırlarındaki bazı alanlar, 16 Haziran-31 Aralık tarihleri arasında "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, toplumsal olay görünümlü terör eylemlerinin artış göstermesine ve teröristlerin arazide üslenmesine mani olmak, halkın can ve mal güvenliğini korumak amacıyla geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildiği belirtildi.

İŞTE ÖZEL GÜVENLİK ALANLARI

Açıklamada, şöyle denildi: "Diyarbakır ili sınırları içerisinde kalan 21 bölgede; Silvan ilçesi sınırlarında, Taşköprü Vadisi Bölgesi, Toklar Bölgesi, Kazandağı-Demirkuyu Bölgesi, Hatuni Dere Bölgesi, Sarınç ve Fiğtarlası Bölgesi, Üçbasamak Bölgesi, Lice ilçesi sınırlarında, Kayacık Kuzeyi Bölgesi, Balasi-Koca Tepe Bölgesi, Kuşlu Tepe Bölgesi, Toprak Tepe Bölgesi, Mizagüldağı Tepe Bölgesi, Dolapdere - Kerpiçören Bölgesi, Harabe Tepeleri Bölgesi, Horozivan Dağı Bölgesi, Kıllıboğan Tepe Bölgesi,  Kulp ilçesi sınırlarında; Oberkan - Davderal Bölgesi, Simetok-Gülhermi Bölgesi, Yaylak-Durşin Bölgesi, Dicle ilçesi sınırlarında; Kurşunlu Bölgesi, Tir Sırtları Bölgesi, Hani ilçesi sınırlarında; Gökçe-1 Bölgesi ve Gökçe-2 Bölgesi 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi çerçevesinde ve 25 Mayıs 2016 tarih ve 2016/8853 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Haziran-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi olarak ilan edilmiş olup, vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen bölgelere girmesi yasaklanmıştır." Açıklamada, söz konusu yasağa vatandaşların uymasının kendi can ve mal güvenlikleri açısından önemli olduğu vurgulandı.

ÖRGÜTÜN FİNAS KAYNAĞI KURUTULACAK

Bu arada, Operasyonda terör örgütünün en büyük finans kaynağı uyuşturucuya yönelik çalışmalara ağırlık verilirken, kırsal alanda ekili Hint kenevirleri için de çalışma yürütülüyor. Kentin kuzeyindeki Lice, Hani, Hazro ve Kulp ilçelerinde Hint keneviri ekim alanlarına yönelik son 3 yılda çok sayıda operasyon gerçekleştirildi.

NARKO-TERÖR OPERASYONLARI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının "narko-terör" soruşturması kapsamında, 2013 yılında İl Jandarma Komutanlığı ve İI Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Lice, Kulp ve Hani ilçelerinde hava destekli operasyonlar gerçekleştirilmiş, ele geçirilen kenevirler güvenlik güçlerince tarlada imha edilmişti.

200'e yakın uyuşturucu operasyonunda 47 milyon 893 bin 665 kök kenevir ile 44 bin 605 kilogramı toz, 17 bin 309 kilogramı kubar olmak üzere 62 ton esrar ele geçirilmiş, bu sayede terör örgütünün çok önemli finans kaynağı kurutulurken, tonlarca uyuşturucunun piyasaya sokulmasına engel olunmuştu.

İl Emniyet Müdürlüğünce, 2015'te 2 bin 42, bu yılın ilk iki ayında da 175 operasyon düzenlenmiş, bu kapsamda 8 ton 33 kilogram esrar, 23 bin 963 kök kenevir, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince de aynı dönemde 7 ton esrar ve 2 milyon 269 bin 656 kök kenevir ele geçirilmişti.

SİLVAN YOLUNDA BOMBALI TUZAK

Öte yandan, Diyarbakır ile Silvan İlçesi karayolu üzerinde güvenlik güçleri, patlayıcı arama tarama faaliyetlerinde bulundu. Çalışmalar sırasında Silvan-Diyarbakır karayolunun 50'inci kilometresindeki Alaban Mahallesi yakınlarında PKK'lıların köprü altına patlayıcı tuzakladığı belirlendi. Karayolu trafiğe kapatalıp, güvenlik önlemleri alındıktan sonra bölgeye Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden bomba uzmanı polis ekipleri sevk edildi. Frekans karıştırıcı Jammer'li araçlar eşliğinde yapılan çalışmada tahrip gücü yüksek el yapımı patlayıcının uzaktan kumanda ile infilak ettirilmeye hazır olduğu tespit edildi.

Bomba uzmanları yaptıkları çalışmada patlayıcıyı düzenekten ayırdıktan sonra köprü altından çıkardı. Patlayıcı bölgede boş bir alana götürülerek fünye ile patlatılarak imha edildi. Güvenlik güçleri karayolunda yaptıkları çalışmada başka patlayıcıya rastlamadı. Yaklaşık 2 saat kapatılan Diyarbakır-Silvan karayolu ulaşıma açıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz