Cumhurbaşkanı kim olacak?

Birkaç gün önce tarihi açıklanan erken seçime 2 aydan birkaç gün fazla zaman var.

“Erken seçimi Cumhurbaşkanı istemiyordu, Bahçeli emrivaki yaptı” diyenler olsa da Erdoğan, Bahçeli’nin ani seçim çağrısından çok rahatsız olmuş görünmüyor.

AKP ve MHP’nin 24 Haziran’da seçim yapılması önergesi 386 oyla Meclis’ten geçti.

Verilen seçim tarihi “baskın seçim” denecek kadar yakın bir tarih olmasaydı belki muhalefet partilerinin hiçbiri erken seçim talebine itiraz etmeyecekti.

Diğer tarafta, seçime karar verme yetkisi baştan Anayasa ile TBMM’ye verilmiştir.

Burada önce iki liderin karar verip sonra TBMM’de onaylanması ve Meclis’in yetkilerini kullanamaması gibi bir durum ortaya çıktığı için bu kararın meşruiyetini tartışanlar çıkıyor.

Chp’de aday çok

Şimdi bazı partilerin, son derece önemli bir karar olan “cumhurbaşkanı adayına karar vermek” için çok kısa bir süreleri var.

Ak Parti’nin adayının Recep Tayyip Erdoğan olduğunu dün Başbakan bir kez daha açıkladı. CHP’de ise henüz karar verilmiş değil ve durum karışık görünüyor.

Haberin Devamı

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 3-5 aday olduğunu söylediğinde “kendisinin aday olmayacağı” görüşü yayılmıştı, bununla birlikte Kılıçdaroğlu “kararı Parti Meclisi’nin vereceğini” de sözlerine eklemişti.

Dün CHP İstanbul Milletvekili Didem Ergin adaylığını açıkladı.

Gözler Muharrem İnce’ye de çevrilmişti ama o “partinin yetkili kurullarının vereceği karara saygılı olacağını” söyledi, kendisi adayım demedi.

Derviş olur mu?

Kılıçdaroğlu’nun aklında Kemal Derviş’in de olduğu söylentisi yayıldı.

Derviş her ne kadar hazırladığı ekonomi programlarıyla Türkiye’nin uzun yıllar ekonomide hata yapmamasını sağlamış olsa da diğer tarafta onunla ilgili bazı soru işaretlerinin hala kitleleri etkilemesi mümkündür. Bu durumda son anda “adayın Kılıçdaroğlu olduğu”nu da sürpriz şekilde duyar mıyız henüz bir işaret yok.

Ancak şu andaki tablo Başbakan Yıldırım’ın “CHP’de adaylığını açıklayan açıklayana. Kemal Bey’e tavsiyem elini çabuk tutsun, yoksa sıra kalmayacak” esprisi yapmakta haksız olmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Saadet Partisi için adayın Abdullah Gül olabileceği hep gündemdeydi.

SP Genel Başkanı Karamollaoğlu’nun da “Abdullah Gül kıymetli bir kardeşimiz, adayımız olması mümkündür” gibi sözleri bu ihtimali güçlendirdi.

Birkaç gün içinde taraflardan net bir açıklama duyulacaktır.

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayının Meral Akşener olduğu çok önceden belliydi, kendisi de konuşmalarında bunu hep dile getirdi.

Şu anda YSK’nın vereceği kararla ilgili bir bekleyiş olsa da en kötü ihtimalle Meral Akşener 100 bin imzayla aday olacaktır.

Partisinin seçime yalnız veya bir ittifakla girmesi kararı da yine birkaç güne kadar anlaşılmış olacak. Seçimin bu kadar erken tarihe alınmasının yarattığı en önemli sorunlardan biri “seçimden önce çıkması gereken ve içinde seçim mevzuatı da olan uyum yasalarının” aceleye gelecek ve KHK’larla çıkarılacak olmasıdır.

Bunların ilerde meşruiyet tartışmaları yaratmamasına dikkat edilmelidir.

DİĞER YENİ YAZILAR