11 Aralık 2019 14:57

Libyalı komutan: Türk gemilerini batırma emri aldım

Libya'da Rusya destekli General Halife Hafter’e bağlı donanmanın Kurmay Başkanı Ferec el Mahdevi, bölgeye yaklaşacak herhangi bir “Türk gemisi”ni batırma emri aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan (sağda) ile Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı
Fayiz es Sarrac (solda) | Fotoğraf: AA

Paylaş

Libya'da Rusya destekli General Halife Hafter’e bağlı donanmanın Kurmay Başkanı Ferec el Mahdevi, bölgeye yaklaşacak herhangi bir “Türk gemisi”ni batırma emri aldığını söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre, Yunan televizyonu ALPHA TV’de konuşan Mahdevi, Türkiye ve ülkesindeki Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında yapılan anlaşmaya sert tepki gösterdi. Greek Reporter’in aktardığı habere göre Mahdevi, “Emir aldım. Türk arama gemileri varır varmaz, bir çözümüm var. Kendim gemiyi batıracağım. Hafter’dan emir aldım” ifadelerini kullandı. Birkaç gün önce Facebook’ta da bir paylaşım yapan Mahdevi, “Başkent Trablus’u özgürleştireceğiz. Türk rüyasını yok edeceğiz” diye yazmıştı.

Geçen ay Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı.

Anlaşma, Yunanistan ve Mısır başta olmak üzere Avrupa Birliği’nin de tepkisini çekmişti. İslamcı güçlerin oluşturduğu Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, BM ve Türkiye yönetimi tarafından tanınıyor. İç savaştaki ülkede Genel Halife Hafter güçlerinin desteklediği Tobruk hükümetine Rusya açıktan siyasi ve askeri destek sağlıyor.

RUM SAVUNMA BAKANLIĞI: İTALYA VE FRANSA İLE ORTAK TATBİKAT YAPACAĞIZ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırasının imzalanmasının ardından Rum Savunma Bakanlığı, Fransa ve İtalya ile birlikte yarın ortak tatbikat yapacaklarını açıkladı. 

ANKARA'YA MESAJ: HAZIRIZ

Öte yandan İtalya da, Doğu Akdeniz’de devriye görevi yapan savaş gemisini Güney Kıbrıs'a gönderdi. Martinengo adlı fırkateyn Larnaka Limanı’na demirledi. Rum medyası da, İtalyan Gazetesi La Repubblica'nın haberini öne çıkardı. Habere göre gazeteye konuşan İtalyan yetkililer, "Ankara'ya mesaj açıktır; bayrağımızı göstermemiz gerekiyorsa hazırız" dedi.

YUNANİSTAN VE ABD ARASINDA TÜRKİYE GÖRÜŞMESİ

Öte yandan ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, “Türkiye’nin provokatif eylemleri” konusunda Pyatt’ı bilgilendirdiği öğrenildi.

Miçotakis, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile salı günü bir görüşme gerçekleştirdi.

İkili arasında yapılan görüşmede Yunanistan tarafından Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmayla ilgili BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyine gönderdiği mektup ele alındı. ​Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in 6-8 Ocak 2020 tarihlerinde ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.

Ziyaret kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile de bir araya gelmesi planlanan Miçotakis, Florida Tarpon’da bulunan Yunan nüfusun düzenlediği Epifani Bayramı törenlerine de katılması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Mutabakat muhtırası 29 Kasım 2019 günü, Dolmabahçe Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Serrac arasında imzalanmıştı. AKP bu mutabakatla Türkiye'nin Marmaris-Fethiye-Kaş kıyı hattı ile Libya'nın Derne-Tobruk-Bordiya kıyı hattı arasında Türkiye’ye sormadan kimsenin herhangi bir ekonomik ya da başka amaçlı girişimler yapamayacağını savunuyor. Dolmabahçe Sarayı’nda imzalanan “mutabakat”la Libya Türkiye’ye,Libya’dan izin almadan hava sahasını kullanma ve karasularına girme” hakkı tanıyor. 

Yunanistan ve Tobruk hükümeti anlaşmaya tepki göstermiş, Yunanistan uluslararası deniz hukukuna göre Türkiye’nin Libya ile sınırı bulunmadığını belirterek, mutabakatın geçersiz olduğunu, Tobruk Hükümeti ise Trablus Hükümeti’yle Türkiye arasında varılan mutabakatın Libya’nın egemenliğini ihlal ettiğini öne sürmüştü.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı Yılmaz Çelik'in tutuklanması Dersim'de protesto edildi

SONRAKİ HABER

Gazetecileri Koruma Komitesi: Çin ve Türkiye en büyük gazeteci hapishanesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa