1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Dövizdeki Dalgalanma Türkiye Seçime Giderken Siyasi Dayatmadır’
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Dövizdeki Dalgalanma Türkiye Seçime Giderken Siyasi Dayatmadır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Dövizdeki Dalgalanma Türkiye Seçime Giderken Siyasi Dayatmadır’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin, "Tüm bunlar Batı'nın, başta Amerika'nın, Türkiye'yi sıkıştırma operasyonlarıdır. Bunların hepsi şu anda Türkiye seçime giderken bir siyasi dayatmadır." dedi.

28 Mart 2019 Perşembe 16:48A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atakule'de buluştuğu gençlerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanan programın konuyla alakalı kısımları şöyle:

"Sıkıştırma operasyonları ters tepti"

Dövizdeki hareketlenmenin Batı'nın ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yi sıkıştırma operasyonu olduğuna işaret eden Erdoğan, "Son olarak bu döviz, faiz, kur bununla ilgili sıkıştırma operasyonları ters tepti. Şimdi Türk lirası bulamıyorlar. Ödeme yapma noktasında, sıkıntıya düştüler. Tam manasıyla iş ters döndü. Bunu yapamayınca da bir anda şu anda Türk lirası prim yaparken, dolar ciddi manada düşmeye... Dün akşam itibarıyla öğrendiğimde zannediyorum 5,3 - 5,4 civarlara kadar düşmüş vaziyette." ifadelerini kullandı.

Ekonomide kendilerine güvendiklerini belirten Erdoğan, iyi bir konumda olunduğunu söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi diyorlar ki 'Seçimden sonra, seçimden sonra...' Şu anda uluslararası bu oyunu oynayan bankalar, isimlerini hiç vermeyeceğim gerek yok, 'Bundan sonra biz seçim zamanları rapor açıklamayacağız' demeye başladılar. Açıklasan ne yazar. Biz kendimize güveniyor, inanıyoruz. Bundan önce yaptığınız tutmadı, yine tutmayacak. Bunların hepsi maalesef Türkiye seçime giderken bir siyasi dayatmadır.

Bu seçim genel seçim değil bu seçim yerel seçimdir. Yerel seçimde siz kalkıp da Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulayamazsınız. Biz bu genel seçimde, inşallah 4,5 yıl vaktimiz var, Türkiye olarak yolculuğumuzu, kararlı şekilde devam ettireceğiz. Yeni sistem, kabinemiz belediyeleriyle uyumlu olduğu zaman şehirlerimizin değişimi de çok daha farklı olacaktır. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon konusunda bir sıkıntı olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyonda düşüş, hafif de olsa başladı. Burada tabii asıl sıkıntı faiz konusudur. Faizi aşağıya düşürdükçe enflasyon aşağı düşecektir. Enflasyonda aslında patates, domates, patlıcan değil asıl mesele, faizdir. Köklü değişim oradan gelir. Ben de bir ekonomistim.

Keynes ve Smith'in iki ayrı yaklaşımları vardır. Birisinin yaklaşımında, faiz ve enflasyon doğru orantılı, birisinde ise ters orantılıdır. Ters orantılı yaklaşımında, faizi düşürürseniz enflasyon çıkar, yükseltirseniz düşer. Doğru orantılı olanda ise faizi düşürürseniz, enflasyon da onunla birlikte düşer. Benim tezim bu. Bunu yaptığınız anda biz bunu başarırız. Aksi takdirde bu sıkıntı devam eder."

"Piyasadaki spekülatörleri terbiye etmemiz şart"

Piyasalardaki ürünleri kontrol altına tutmaları gerektiğinin altını çizen Erdoğan, "Piyasadaki bu spekülatörleri bir defa terbiye etmemiz şart. Onun için de malum 1 yıl önceden tarlada benim üreticimin bütün varlığını satın alanlar var. Onlar daha sonra geliyorlar, kendi vitrinlerinde çok farklı şekilde fahiş fiyatlarla satıyorlar." dedi.

Erdoğan, eğer 31 Mart akşamına kadar bu iş yoluna girmezse tanzim satışlar noktasında adım atacaklarını bildirdi. Bunun için Esnaf Sanatkarlar Birliği ile bir araya geleceklerini anlatan Erdoğan, "Onların da hitap ettiği küçük marketler var, zincir marketlerden öte. Bu küçük marketlerle de bu adımı atarız. Onun için bize zincir marketlerin yardımcı olması lazım. Bu devlet, millet hepimizin öyleyse bu vatanda gelelim el ele verelim, sürümden kazanalım, fahiş fiyatlarla milleti sömürmeyelim. Yeni çıkaracağımız hal yasasıyla da pazarlarda farklı bir adımı da inşallah atmış olacağız." diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum