Cumhurbaşkanı Askeri Başdanışmanı Tanrıverdi: “Federal Bölgeleri Kabul Etmeyiz”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fırat Kalkanı Harekatı’nı değerlendiren Tanrıverdi, Türkiye’nin önceliğinin IŞİD’in elindeki bölgelerin ÖSO’nun kontrolüne geçmesi olduğunu söyledi.

Bu yönde hareket ederken PYD ve rejimin kendi bölgelerini genişletmelerinin engellenmesinin önem kazandığını belirten Tanrıverdi, şöyle konuştu: “Münbiç ve Rakka’nın alınması önemli. Bölgede PYD’nin desteği yüzde 5-10 civarında yoktur. O bakımdan bölge insanının iradesine uygun ve Suriye’nin bütünlüğünü koruyacak bir sistemin kurulması için Türkiye bu istikamette kararlı. BM Güvenlik Konseyi’nin organizasyonunda dolaşan bir Suriye anayasası var. Bu anayasaya göre kuzeyde federal bir Kürt bölgesi, bir Arap bölgesi olacaktır diye federasyona varan bir düşünce. Bu doğrudan Amerikan planı. Böyle bir şeyi kabul etmek Türkiye için mümkün değil.”

“TRUMP SAMİMİYETİNİ KANITLAMALI”

Tanrıverdi, ABD’nin Türkiye’ye rağmen Ortadoğu’da bir politika geliştiremeyeceğini anladığını ancak Donald Trump’ın Obama yönetiminden farklı davranarak, terör örgütlerini muhatap almayacağı konusunda Ankara’ya samimiyetini göstermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlayacak bir sistemi savunduğunu, ABD’nin bu noktaya gelmesi halinde Türkiye’yle beraber çalışabileceğini dile getiren Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Trump, ‘Devletleri muhatap alacağım’ dedi. Şimdi Türkiye’yle görüşüyor. Devleti muhatap almak demek, Türkiye’nin de buradaki iradesini kabul etmek anlamına gelir.”

“YENİ KONSEPT: YERİNDE İMHA “

Türkiye’nin güvenlik politikasının tehdidi tespit ettiği yerde bertaraf etmek şeklinde değiştiğini anlatan Tanrıverdi “Artık PKK istediği gibi at oynatamayacak. Eskiden Türkiye’nin güvenlik politikası, dış tehdit hudutlarımızdan girsin, sonra biz ona karşı tedbir alalımdı. Şimdi öyle değil. Eğer Türkiye’yi tehdit ediyorsa o tehdit yerinde yok edilmelidir prensibini kabul etmiş bulunuyoruz. Terörün dış merkezleri Türkiye’nin hedefidir. Buna Sincar, Kandil, Kobani hepsi dahil. Nerede olursa olsun eğer Türkiye’yi tehdit ediyorsa Türkiye onun başına inecektir. Terörün dış merkezleri dururken içeridekilerle mücadele yeterli olmuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Askeri Başdanışmanı Tanrıverdi: “Federal Bölgeleri Kabul Etmeyiz”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir