20 Mart 2019

Creedence Clearwater Revival, 68 - Vietnam - Folk rock

1993 yılında CCR’ın adı Rock and Roll Hall of Fame’e eklenmiştir

Creedence Clearwater Revival’de 70’lerde keşfettiğimiz gruplardan biriydi. Bazı kaynaklarda 70’li yılların rock grubu diye geçse de gerçekte 60’ların folk-rock grubudur. Dönemin en etkili akımı olan Hippilerin çok sevdiği gruplardandır. Yaptıkları müzik swamp rock olarak da adlandırılıyor.  Nerede 68, nerede Vietnam Savaşı konu olsa, bir perspektife sahip belgesellerde, sinema filmlerinde CCR şarkısı mutlaka vardır. Rock müzikle yakından ilgilenmese de 68 ve Vietnam’a dair okuyan, araştıranların da gözüne ilişmiştir. Hatta çok sayıda genç insan soundtracklerde duyup, araştırarak CCR’ye ulaşmıştır.

Grup şu üyelerden oluşuyor:

John Fogerty: Vocal, guitar & keyboards
Tom Fogerty: Guitars
Stuart Cook: Bass Doug "cosmo"
Clifford: Drums

CCR, orijinal kadrosuyla toplam yedi stüdyo albümü çıkardı.

Creedence Clearwater Revival (1968) Bayou Country (1969) Green River (1969)

Willy and the Poor Boys (1969) Cosmo’s Factory (1970)

Pendulum (1970) Mardi Grass (1972)

Son yıllarda yeniden farkına varılan Creedence Clearwater Revival’ın sevilen şarkılarından oluşan derleme iki tane albümü cd formatında piyasaya sürüldü: Chronicle: The 20 Greatest Hits Chronicle Vol. 1 and 2: 40 Greatest Hits - 2 CD Bundling

Grup, 1968 yılında kendi adlarıyla çıkardıkları ilk albümleriyle dikkatleri çekti. Çıktıkları turneler sayesinde tanınırlıkları genişledi. CCR, bir yılda dört albüm çıkaran grup olarak yaratıcılıkları ve üretkenlikleriyle müzik tarihine kaydedildi ama ne yazık ki güzel şeyler genellikle kısa ömürlü oluyor. CCR’de aktif olarak beş yıllık bir zamanda yaptı bu albümleri. 1968-72 yıllarına baktığımızda birbirinden önemli isimlerin en güzel albümlerini çıkardıklarını görüyoruz. Zirvede Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, dünyada fırtına gibi eserken, zirvenin heen bir alt basamağında Simon & Garfunkel, The Who, Jethro Tull, Grateful Dead, CSN&Y, The Allman Brothers, Jefferson Airplane, Country Joe & Fish,gibi güçlü isimlerin de özellikle batıda ve ABD’de hatırı sayılır nicelikte dinleyici kitlesi vardı.

CCR, grup müziğinin kulvarında bu isimlerle birlikte anıldı. 1969 Woodstock festivaline de katıldılar ve dinmek bilmeyen yağmur altında on bir şarkı söylediler. Yıllar sonra tarihsel önemi ve değeri daha iyi anlaşılan Woodstock, sanırım yapımcıların da dikkatini çekmiş olmalı ki festivalin tamamı belgesel olarak DVD formatında piyasaya verildi. Ancak grubun isteği doğrultusunda CCR performansı belgeselde yer almadı. Ama YouTube’da bu performans izlenebiliyor.

Grubun adı uzun ve ilkin söylenmesi, hatırda kalması zordur. Kaynaklarda CCR ismi üç farklı kaynaktan geliyor. Creedence, Tom Fogerty’nin yakın bir arkadaşının adıdır, Clearwater dönemin Olympia Bira reklamlarından, Revival ise grup elemanlarının gruba olan bağlılığından gelmektedir. Gruba, sonradan dahil olan müzisyen olmamıştır.

Suzie Q, Have You Ever Seen the Rain, Down on the Corner, Fortunate Son, Who’ll Stop the Rain, Lookin Out My Back Door, Proud Mary, Run Through the Jungle, Lodi, I Put a Spell on You, Suzie Q,  I Heard it Through the Grapevine en çok hatırda kalmış şarkılarıdır. Müzikal olarak The Allman Brothers, CSN&Y, Grateful Dead ile benzerlikler gösterirler, hatta diyebiliriz ki bu kulvarın grubudurlar. Farklı olarak bazı şarkılarında alto saksafon da kullanmışlardır. Etkileyici vokallerinin yanı sıra enstrüman ve vokal uyumları hanelerindeki artılardan ilkidir. Sert ve uzun gitar ya da davul soloları yapmamışlar, daha soft bir sound üretmişlerdir.

Şu sinema filmlerinin soundtracklarinde CCR’nin çeşitli şarkıları yer aldı: Forrest Gump, Apoclaypse Now, Born on the Fourth of July, The Big Lebowski, Dog Soldiers, An American Werewolf in London.

Bu kadar başarıya o denli kısa sürede ulaşmalarına rağmen grup içinde çıkan sorunların devam etmesi sonucunda, birçok müzik grubunda yaşanan olay CCR’nin de başına gelir. John Fogerty’nin ağabeyi Tom Fogerty gruptan ayrılır. CCR bu kez üç kişi olarak 1972 yılında ‘Mardi Grass’albümünü çıkarır. Bu albümün hayal kırıklığı yaratması sonucu grup dağılır. John Fogerty CCR’ın dağılmasından sonra tek başına müzik çalışmalarını sürdürür. 1990 yılında Tom Fogerty 1990 yılında AIDS’e yakalanır ve hayatını kaybeder. CCR sayfası da bir daha açılmamak üzere kapanır.

1993 yılında CCR’ın adı Rock and Roll Hall of Fame’e eklenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

100 Sene 100 Nesne: Cumhuriyete Nesnelerin Gözünden Bakmak

100 Sene 100 Nesne mamulü ve Kültür Hane mütekabiliyeti denklik bağlamında birbirine yakışmış

Yapay zekâ ile sanat ve müzik

Yapay zekânın egemenliği, romantizmin sonu olacak ya da başka bir tür romantizm yaratacak. Fakat bu yeni romantizmin duygulanımı, organik zekânın yerini alabilecek mi?

Anımsanan hatıralar ve siyasi belleğin tahkimatı

Yazar Recep Tatar, gönüllerde cürmünden fazla yer kaplayacak bu kitabıyla şimdi bir kapı araladı...