Covid-19: Vuhan'da seyahat kısıtlamaları kısmen kaldırıldı, tren biletleri hızla tükendi

Vuhan, Çin
Vuhan, Çin © AFP
By Gizem Sade
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün çıkış noktası Çin'in Vuhan kenti yaklaşık iki aylık izolasyonun ardından kapılarını açmaya başladı.

REKLAM

Dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün çıkış noktası Çin'in Vuhan kenti yaklaşık iki aylık izolasyonun ardından kapılarını açmaya başladı.

Çin'in Hubey eyaletindeki 11 milyon nüfuslu kente seyahat kısıtlamaları cumartesi günü itibariyle kısmen kaldırıldı. Kente gelecek trenler için biletlerin günler önce tükendiği bildirildi.

Ocak ayında kente giriş çıkışlar yasaklanmış, barikatlar kurulmuş ve kent sakinlerinin gündelik yaşamlarına ciddi kısıtlamalar getirilmişti. Cumartesi günü kapılarını yeniden açan Vuhan'a artık giriş yapılabilecek ancak kentten çıkışa hâlâ izin yok. Vuhan dışına çıkışlarla ilgili yasağın 8 Nisan'a kadar kaldırılmayacağı açıklandı.

Kentte ayrıca cumartesi günü itibariyle metro seferleri de normale döndü. Hafta içinde bazı alışveriş merkezleri ve bankaların yeniden açılacağı, otobüs seferlerine başlanacağı bildirildi.

Bölgenin en büyük ulaşım ve endüstri merkezi, bölgede seyahat kısıtlamaların kaldırılmaya başlandığı son nokta oldu. Vuhan dışındaki birçok kent demir yolu ve hava yolu trafiğine hafta başından itibaren açılmıştı.

'Sıfır vaka sıfır risk anlamına gelmez'

Virüsün çıkış noktası olan Vuhan'da aylardır sıkı kısıtlamalar uygulanıyordu. 50 binden fazla insana Covid-19 teşhisi konan kentte hayatını kaybedenlerin sayısıysa Çin'in diğer kentlerine göre oldukça yüksekti. Ancak son haftalarda bildirilen vaka sayısında son derece ciddi bir düşüş yaşandı. Son iki haftada enfekte olanların sayısının 20'nin altına düştüğü bildirildi.

Yetkililer yine de kent sakinlerine gereksiz seyahatten kaçınmaları ve 65 yaş üstü vatandaşlar için toplu taşıma kullanmamaları çağrısı yaptı.

Hubey Sağlık Komisyonu'ndan Liu Dongru cuma günü yaptığı açıklamada, Vuhan'ın "düşük risk" bölgesi olarak sınıflandırıldığını, virüsü kontrol çalışmalarının devam ettiğini söyledi ve "Sıfır vaka bildirilmesi riskin sıfır olduğu anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Ek kaynaklar • AFP

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Çin'de yeni koronavirüs alarmı: Vuhan kentinde ulaşımı durdurma kararı

Çin'in ilk yerli üretim yolcu uçağı 'C919' ilk ticari seferini yaptı

Almanya'da grev: Binlerce tren ve uçak seferinin iptal edilmesi ulaşımı felce uğrattı