COVID-19 nedeniyle en az 1.300 Fransız Yahudi’si yaşamını yitirdi

Fransa’da Yahudilere cenaze hizmetleri veren Hevra Kadişa, Fransa Yahudi Cemaati’ne mensup en az 1.300 kişinin COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Dünya
13 Mayıs 2020 Çarşamba

Günlük Makor Rishon gazetesinin haberine göre, mart ayında Fransa’da da baş gösteren korona virüsü salgının başından bu yana herhangi bir rakam telaffuz etmeyi reddeden Fransa Yahudi Cemaati üyeleri için cenazenin ilk anından gömü yapılıncaya kadar tüm işlemleri takip eden Hevra Kadişa merak edilen rakamı bu hafta verdi.

Habere göre, hayatını kaybeden yüzlerce Fransız Yahudi’si gömülmek üzere İsrail’e gönderildi. Ölen Fransız Yahudilerin sayısı ile ilgili yapılan bazı tahminlerde toplam ölü sayısının 2000’i bulduğu iddia ediliyor.

Rakamlar Avrupa’da COVID-19 pandemisinden en kötü etkilenen Yahudi Cemaati’nin Fransız Yahudileri olduğunu gösteriyor. İngiltere’de kayıtlara göre COVID-19 nedeniyle yaşamını yitiren Yahudilerin sayısı 372. Fransa’da yaşayan Yahudi sayısı 500 bin. Bu rakam İngiltere’de yaşayan Yahudi sayısının iki katı.

Fransa ve İngiltere’de COVID-19 nedeniyle yaşamını yitiren Yahudilerin sayısı Yahudi dinine uygun şekilde gerçekleştirilen cenazeler baz alınarak kayıt altına alınıyor. Yahudi olup da Yahudi dinine uygun olarak gömülmeyenler bu rakamlara dahil edilmiyor. Hevra Kadişa’nın verdiği ölü sayısına göre (1300) Fransa’da COVID-19 nedeniyle gerçekleşen 25.897 ölümün yüzde 5’ini Yahudi ölümleri oluşturuyor.
Bu istatistik, Fransız Yahudilerinin ölüm oranındaki payının genel nüfus payından altı kat daha fazla olduğu anlamına geliyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün