FATİH BATTAR

İl İntiharı Önleme Kurulu, Çorum'da İntiharı Önleme Eylem Planı kapsamında medyanın intiharlar üzerindeki etkisini anlatabilmek için Çorum’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya geldi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıya İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Arif Bilgir, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İlhan Demirbaş, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Ünlü ve Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı Psikiyatri Uzmanı Ebru Çobanoğlu ve basın mensupları katıldı.

Toplantı kapsamında bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, intiharı önleme konusunda Çorum’da bir eylem planı hazırladıklarını ve risk haritası oluşturduklarını belirterek; “İntiharı önleme çok yönlü mücadele gerektiren bir konudur. Bu konuda kitle iletişim araçlarının güçlü bir ikna edici ve yönlendirici etkisi vardır. Bu nedenle medyanın sorumluluğu ve rolü önemli bir yer tutmaktadır. İntiharı önleme konusunda bir eylem planı hazırladık ve risk haritası oluşturduk. Bu konuda önemli bir paydaş olarak düşündüğümüz medya mensupları ile bir araya gelmek istedik.” dedi

Toplantıda Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı Psikiyatri Uzmanı Ebru Çobanoğlu ise medyanın intiharlara etkisi ile ilgili bir sunum yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 800 bin kişi intihara bağlı olarak hayatını kaybettiğin belirten Çobanoğlu, her 40 saniyede de bir kişinin intihara teşebbüs ettiğini söyledi.

Kaba intihar hızında Çorum’un Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu aktaran Çobanoğlu, 2017 yılında Türkiye’de kaba intihar hızının 3.87 iken, Çorum’da bu oranın 4.73 olduğunu kaydetti.

Çorum’da 2013-2017 yılları arasında intihar nedenleri araştırmasında en çok nedeni bilinmeyen intiharlar olduğunu aktaran Çobanoğlu, intiharların orta yaş kişilerde daha fazla olduğunu ifade etti.

İntihar haberlerinin taklit intiharları beraberinde getirdiğini belirten Çobanoğlu; “Bu etkiyi azaltmak için intihar haberlerinde yöntem ve ayrıntılara yer verilmemeli." dedi.

Medyada yer alan haberlerde intiharın normalleştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, "İntihar, önlenebilir bir süreç. Ancak haberde intiharın şekli, mekanı ya da hikayesi gibi detaylar, intiharı normalleştirebiliyor ya da intihar eden kişinin kahramanlaştırılması, haberde kullanılan görseller de intiharı teşvik eden etmenler arasında yer alıyor. İntihar haberleri, taklit intiharları beraberinde getiriyor. Bu etkiyi azaltmak için intihar haberlerinde yöntem ve ayrıntılara yer verilmemeli." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi