29 Mart 2024 Cuma   

CORONA (KORONA) VİRÜSÜ NEDİR?

CORONA (KORONA) VİRÜSÜ NEDİR?
 

Corona (Korona) Virüsü nedir?

 Coronaviruslar insanlarda çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüsler idi. Ancak coronavirüsün alt tipi olan SARS-CoV, 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Sonraki yıllarda 2012’de yine ölümlere neden olan MERS-CoV olarak Suudi Arabistan‘da görülmüştür. Genel olarak bu virüsler sadece soğuk algınlığı ile seyretmekte iken yeni çıkan alt tipleri , alt solunum yoluna ilerleyerek ağır zatürreye neden olmakta ve solunum yetmezliğinden dolayı ölümcül olmaktadırlar.
31 Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde sebebi bilinmeyen zatürre vakaların görülmesi nedeniyle yapılan araştırmalarda 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni Coronavirus (koronavirüs) (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 olarak kabul edilmiştir.
Bu virüs grubuna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Corona/Covid-19 (Korona) virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemel baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş sayılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün zatürre veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. İnsanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az Corona / Covid-19 (Korona) virüsü vardır.
Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Coronaviruslar (koronavirüs) genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.
Coronavirüs’te hastalığının alt solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık neden olduğunu, daha şiddetli öksürük, nefes darlığı ve hırıltı yaptığını gözlemlemekteyiz. Bu şekilde hastalığının ağır geçmesinin sonucu olarak da hastaların savunma sistemi zayıflayarak tedavisi zor bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadırlar. Henüz bu hastalığın aşısı veya ilaç tedavisi bulunmamaktadır, laboratuvar çalışmaları devam etmektedir.
Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulanabiliyor. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/veya öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalıktan korunmak için gereken tedbirler şöyledir;
-Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,
-El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın,
-Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın,
-Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın,
-Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,
-Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin,
-Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.


Uzm. Dr. Hikmet Tereci
Baypark Hospital
Göğüs Hastalıkarı Uzamanı

Tarih: 26 Mart 2020 Perşembe    Hit: 3905

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol