• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Çocuk yaşken eğilir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.10.2015, 00:00
Çocukluğu oyuncaksız geçen pek çok anne-baba, biraz çocuklarını sevindirmek, en çok da kendilerini mutlu etmek adına adeta oyuncak mağazalarını evlerine taşıyorlar. Hepsi hem çocukları hem de büyükleri baştan çıkaracak nitelikte. Ama gereksiz pahalılıkta ve de çoğu çocuğun gelişimine öncelik tanımayan oyuncaklar. Gelişmiş ülkelerde bir yandan tüketim çılgınlığı devam ederken, bir yandan da insanlar bu tüketim çılgınlığına son vermek, daha basit ve sade yaşamın yollarını bulmak için uğraş veriyorlar. Doğaya dönüş var. Ve de doğayı bozan plastik veya kimyasal oyuncaklardan vazgeçme. Ve yaratıcılıkları kullanarak yeni giysiler, eşyalar ve oyuncaklar yaratmak. Özgür Yayınları tarafından yayınlanmış "Çocuk Yaşken Eğilir" adlı kitapta, bedava ya da çok ucuza sağlanabilecek oyuncaklar anlatılıyor. Atılacak eşyaların çoğunun, birer oyuncak malzemesi olabileceği hatırlatılıyor.

EVDE OYUNCAK YAPMAK

Örneğin: Beyaz veya teknolojik eşyaların boş ambalaj kutuları. Bunlar çocuklar için harika bir ev olabilir. Biraz yatıcılık istiyor tabii. Boyama veya kumaşla veya kağıtla kaplama. Pencereler yapma vs. Her kutu aslında bir oyuncağa dönüşebilir. Araba yapılabilir, tren veya hayvan vs. Evde yapılabilecek en güzel oyuncaklardan biri de bebek. Bebek denilince çocuğumuzun aklına yatınca gözlerini kapayan taş bebekler veya Barbie bebekler gelir. Ama bez bebeklerin yeri de bir başkadır. Bezden, tahtadan, kartondan, yünden kısacası her malzemeden bebekler yapılabilir. İnternette bunlarla ilgili örnekler bulunabilir. Ve bunları çocuklarla birlikte yapmak ise işin en keyifli yanı. Eğitimin olmazsa olmazı. Şimdiki okullarda öğretiliyor mu bilmiyorum ama okul çağındayken bizim en baş malzemelerimizden biri fasulye idi. Kitapta fasulyenin bir nimet olduğundan söz ediliyor. İçine pamuk döşenmiş küçük bir kaba yerleştirip biraz da su vermekle bitki yetiştirmeyi bizler nasıl öğrendiysek, çocuklara da öğretebiliriz. Ve sayı saymasını ve de resim yapmayı.

KALİTELİ ZAMAN

Fasulye gibi makarna da güzel bir kolaj malzemesi. Hele ki şimdi çocuklara yönelik rengarenk, harf ve sayı şeklinde eğlenceli makarnalar da var. Onları kağıda yapıştırarak ve sonra da boyayarak ne kadar farklı resimler yapılabilir. Altını özellikle çizmek istiyorum. Birlikte yapılacak böyle bir etkinlik çocuklarla anne-babaların birlikte kaliteli zaman geçirmesini de sağlamış olur. Kaliteli zaman geçirmek, sadece oyun oynamayı içermiyor. Birlikte banka, postane, fırın gibi yerlere giderek, buradaki çalışma ve işleyiş düzeninden bahsetmek de bir etkinliktir. Ama gitmeden önce çocuğa bunun hakkında bilgi vermek gerekir ki oraya niye gidildiğini bilsin ve beklerken sıkılmasın. Yolculuk sırasında "Bil bakalım?" türü oyunlar oynamak, bir eşyayı tutarak onun hakkında ipuçları vererek, bulmasını sağlamak mesela. Her yaştaki çocuk bilmece ve bulmacaya bayılır. Ve tabii ona masallar ve hikayeler anlatmak. "Bunu asla unutmayın" diyor eğitimciler. Özellikle de yatarken ya kitap okuyun ya da masal anlatın. Unutmayalım ki çocuk yaşken eğitilir. Vicdanlı, ahlaklı, paylaşımcı ve özgüveni olan çocuklar yetiştirmek bizim elimizde.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA