• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuk takip saati alırken kandırılmayın ERMAN AZAR

Çocuk takip saati alırken kandırılmayın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.09.2018, 00:00

Okulların açılmasıyla birlikte, çocuklarımızın güvenliği açısından önem arz eden konulardan birisi de 'takip saatleri' oldu. Son zamanlarda bana en çok sorulan konuların başında bu saatler geliyor. Kafalardaki belirsizlik ise, bu saatlerin fiyatı. Çünkü piyasada cep telefonları gibi çok fazla sayıda akıllı saat mevcut.
Ben de bir araştırma yaptım.
İşte sonuçları...
Gelişen teknolojiyle birlikte büyük bir pazar haline gelen akıllı saatlerin yan kollarından birisi de artık çocukları cep telefonumuzdan takip etmemizi sağlayan akıllı saatler. Bu saatler dünyada yaklaşık 4-5 yıldır revaçta. Çocuğunuza bu saatlerden alırken özelliklerini dikkatlice gözden geçirmeniz gerekiyor. 100 liralık saate 300 lira vermeyin...

EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

Su geçirmez olması
Sim kart takılabilmesi
Acil arama yapabilmesi
İki yönlü iletişim olması
Elektronik çit koyulabilmesi
GPRS gerçek zamanlı takip
Uzaktan kapatma özelliği

SİM KART KONUSU

Çocuğa alınacak akıllı saatin ana özelliği, onu gittiği yerde takip edebilmemiz. Yani güvenliği. Çocuğun acil arama yapabilmesi ve gerektiğinde bizim onu arayabilmemiz de önemli bir özellik. Ancak bunun için sim kart gerekiyor. Bence olması gereken bir özellik.
Çünkü sadece çocuğunuzu takip etmenizin yanında, acil durumlarda onun da sizi arayabilmesi çok önemli. Sim kartta da aylık 10 lira civarı olan hesaplı paketlerden birini seçebiliriz.

DİĞER FONKSİYONLAR

Başlığımızda da belirttiğimiz gibi bu konuda kandırılmamanız gerekiyor. O nedenle akıllı saat alırken özelliklerine dikkat edin. Su geçirmez olması önemli.
Çünkü çocuklar bizim gibi dikkatli olamayabiliyor.
Ellerini yıkarken bile saate su gelebilir. GPS'in yanı sıra, LBS ve GPRS gibi ibareler göreceksiniz. Bunlar çocuğunuzu gerçek zamanlı takip etmenizi sağlıyor. Elektronik çit özelliği de bazen çok gerekli olabilir. Bu özellikte, çocuğunuzun gün içerisinde zaman geçireceği okul gibi yerlerin alanını belli ediyorsunuz. Eğer çocuğunuz bu alanın dışına çıkarsa, cep telefonunuza uyarı geliyor.
Kamera, oyun, pedometre (adım sayar), alarm ve fener gibi özellikler ise çok fazla gerekli değil.

FİYAT ARALIĞI NE KADAR OLMALI?

Yukarıda saydığımız olması gereken özelliklerde bir takip saatinin 250 TL'yi geçmemesi gerekiyor.
İnternette kısa bir araştırma yaptığınızda, bu fiyatın altında saatler bulabilirsiniz.
Türkiye'de fiyatlar bazen çok fazla uçabiliyor.
Bazı satıcılar piyasadaki belirsizlikten faydalanıyor.
Yurt dışı alışverişinde ise önemli olan alacağınız ürünün ekstra vergiye takılmaması. Bunun için belirlenen gümrük limiti 22 euro. Bunun da dolar karşılığı 25.95 civarı. Yani yurt dışından tek seferde alışveriş yapacaksak, fiyatı 25.95 doları geçmemeli.
Aksi takdirde gümrüğe takılabilir ve yüzde 20 ek ücret ödemek zorunda kalabiliriz. Yani 30 dolara aldığımız bir saat için 6 dolar (yaklaşık 37 lira) vergi ödeyebiliriz. Ancak vergiye falan takılmadan bu işi halledebiliriz. Çünkü yabancı sitelerde 20-25 dolar civarında istediğimiz özelliklerde saatler mevcut.
Biz de fotoğraftaki saati sipariş ettik. Aliexpress'te "anti lost child gps" yazarak aratabilirsiniz. 18.99 dolar. Yani 117 lira. GPS takibi, acil arama, elektronik çit özelliği ve hatta kamerası bile mevcut.
Türkiye'deki benzerleri 250 liradan fazla. Sonuçları sizinle paylaşacağız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA