Çocuğunuzun İnternet Bağımlısı Mı? Anlamanın 9 Yolu

1. İlk belirti: İnternet başında uzun süre geçiriyorsa

  1. Teknolojiyle birlikte günlük alışkanlıklarımız da hızla değişirken “normal” olanı kavramak ve sınırlar koymak zorlaşıyor. Bu süreçten en çok etkilenen elbette teknolojiyle iç içe büyüyen çocuklar oluyor. Onları koruma, sınırlar koyma ve özellikle internetten en verimli ve sağlıklı şekilde faydalanmalarını sağlama göreviyse ebeveynlere düşüyor. Çocuklarının sürekli tablet, bilgisayar ya da telefon başında vakit geçirdiğini ve bu durumun artık aşırıya kaçtığını fark eden ebeveynlerin herhangi bir şekilde müdahale etmeden önce çocuklarının internet bağımlısı olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor. İşte bunu anlayabilmenin yolları…

    Teknolojiyle birlikte günlük alışkanlıklarımız da hızla değişirken “normal” olanı kavramak ve sınırlar koymak zorlaşıyor. Bu süreçten en çok etkilenen elbette teknolojiyle iç içe büyüyen çocuklar oluyor. Onları koruma, sınırlar koyma ve özellikle internetten en verimli ve sağlıklı şekilde faydalanmalarını sağlama göreviyse ebeveynlere düşüyor. Çocuklarının sürekli tablet, bilgisayar ya da telefon başında vakit geçirdiğini ve bu durumun artık aşırıya kaçtığını fark eden ebeveynlerin herhangi bir şekilde müdahale etmeden önce çocuklarının internet bağımlısı olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor. İşte bunu anlayabilmenin yolları…

  2. 1. İlk belirti: İnternet başında uzun süre geçiriyorsa  <br>    Eğer çocuğunuz bilgisayarı, tableti ya da telefonuyla saatlerce vakit geçiriyorsa bu dikkat etmeniz gereken ilk şey olacaktır. Bu durum dönemsel de olabilir bir bağımlılığın başlangıcı da. Bu yüzden öncelikle çocuğunuzun ruh halini, internette neden bu kadar çok vakit geçirdiğini ve neler yaptığını gözlemlemelisiniz.

    1. İlk belirti: İnternet başında uzun süre geçiriyorsa
    Eğer çocuğunuz bilgisayarı, tableti ya da telefonuyla saatlerce vakit geçiriyorsa bu dikkat etmeniz gereken ilk şey olacaktır. Bu durum dönemsel de olabilir bir bağımlılığın başlangıcı da. Bu yüzden öncelikle çocuğunuzun ruh halini, internette neden bu kadar çok vakit geçirdiğini ve neler yaptığını gözlemlemelisiniz.

  3. 2. İnternet dışında hiçbir etkinliğe veya aktiviteye ilgi duymuyorsa  <br>  Çocuklar bilgisayarla, tabletle ya da telefonla vakit geçirmeyi çok sevse de genellikle ilgilerini daha çok cezbeden şeyler çıkacaktır. Örneğin resim yapmak, kitap okumak, çizgi film izlemek, futbol vb. bir oyun oynamak ya da arkadaşlarıyla vakit geçirmek gibi. Eğer önceden sevdiği şeyleri bile sırf internette vakit geçirmek için reddediyorsa internete bağımlı hale gelmiş olabilir.

    2. İnternet dışında hiçbir etkinliğe veya aktiviteye ilgi duymuyorsa
    Çocuklar bilgisayarla, tabletle ya da telefonla vakit geçirmeyi çok sevse de genellikle ilgilerini daha çok cezbeden şeyler çıkacaktır. Örneğin resim yapmak, kitap okumak, çizgi film izlemek, futbol vb. bir oyun oynamak ya da arkadaşlarıyla vakit geçirmek gibi. Eğer önceden sevdiği şeyleri bile sırf internette vakit geçirmek için reddediyorsa internete bağımlı hale gelmiş olabilir.

  4. 3. Sabah uyanır uyanmaz ve akşam uyumadan önce ilk işi internete girmekse  <br>  Çocuklar genellikle internete bağımlı olduklarında uyanır uyanmaz ya da uyumadan önce ilk düşündükleri şey internet olur. Bu aslında herkes için geçerlidir. Birçok insan sosyal medyaya bağımlıdır ve sürekli yeni paylaşılan şeyleri, neler olup bittiğini düşünür. Çocuklar da internette neye ilgileri varsa sürekli onu düşünür ve uyanır uyanmaz tekrar çevrimiçi olmak ister.

    3. Sabah uyanır uyanmaz ve akşam uyumadan önce ilk işi internete girmekse
    Çocuklar genellikle internete bağımlı olduklarında uyanır uyanmaz ya da uyumadan önce ilk düşündükleri şey internet olur. Bu aslında herkes için geçerlidir. Birçok insan sosyal medyaya bağımlıdır ve sürekli yeni paylaşılan şeyleri, neler olup bittiğini düşünür. Çocuklar da internette neye ilgileri varsa sürekli onu düşünür ve uyanır uyanmaz tekrar çevrimiçi olmak ister.

  5. 4. İnterneti kısıtlandığında yoksunluk belirtileri gösteriyorsa<br>    Eğer çocuğunuz interneti kısıtladığınızda ya da internetten uzak kalmak zorunda olduğunda yoksunluk belirtileri gösteriyor, ne yapacağını bilemiyor, huzursuzluk hissediyor, depresif bir ruh haline bürünüyor ya da sırf bundan kaçmak için uyumayı tercih ediyorsa internete bağımlı olabilir. Eğer yaşamına devam edebiliyor, günlük aktivitelerini aksatmadan ve şikayet etmeden yapıyorsa bu olumlu bir durumdur ve bağımlılık söz konusu olmayabilir.

    4. İnterneti kısıtlandığında yoksunluk belirtileri gösteriyorsa
    Eğer çocuğunuz interneti kısıtladığınızda ya da internetten uzak kalmak zorunda olduğunda yoksunluk belirtileri gösteriyor, ne yapacağını bilemiyor, huzursuzluk hissediyor, depresif bir ruh haline bürünüyor ya da sırf bundan kaçmak için uyumayı tercih ediyorsa internete bağımlı olabilir. Eğer yaşamına devam edebiliyor, günlük aktivitelerini aksatmadan ve şikayet etmeden yapıyorsa bu olumlu bir durumdur ve bağımlılık söz konusu olmayabilir.

  6. 5. Sürekli internette yaptığı/ilgilendiği şeyler hakkında konuşuyorsa<br>    Tüm çocuklar internetin sınırsız ve büyülü dünyasından etkilenir. Ancak çocuğunuz sık sık internette yaptıklarından/gördüklerinden bahsediyorsa ve bu durum uzun bir süredir devam ediyorsa endişelenecek bir durum olabilir. Muhtemelen çocuğunuzun tüm yaşamı internet olmaya başlamıştır ve bu yüzden konuşabileceği tek konu budur.

    5. Sürekli internette yaptığı/ilgilendiği şeyler hakkında konuşuyorsa
    Tüm çocuklar internetin sınırsız ve büyülü dünyasından etkilenir. Ancak çocuğunuz sık sık internette yaptıklarından/gördüklerinden bahsediyorsa ve bu durum uzun bir süredir devam ediyorsa endişelenecek bir durum olabilir. Muhtemelen çocuğunuzun tüm yaşamı internet olmaya başlamıştır ve bu yüzden konuşabileceği tek konu budur.

  7. 6. Sık sık internette yaptıkları ya da internette geçirdiği süreyle ilgili yalan söylüyorsa  <br>  Çocuklar internetten uzaklaşamayacak hale geldiğinde internet erişimini kısıtlamaya çalışan ebeveynlerine yalan söylemeye başlar. Gizli gizli internete girmenin yanı sıra &#8220;Ödevim var&#8221;, &#8220;Araştırma yapmam gerekiyor&#8221; ya da &#8220;Sadece çizgi film izliyorum&#8221; gibi yalanlar söylemeye başlayabilirler.

    6. Sık sık internette yaptıkları ya da internette geçirdiği süreyle ilgili yalan söylüyorsa
    Çocuklar internetten uzaklaşamayacak hale geldiğinde internet erişimini kısıtlamaya çalışan ebeveynlerine yalan söylemeye başlar. Gizli gizli internete girmenin yanı sıra “Ödevim var”, “Araştırma yapmam gerekiyor” ya da “Sadece çizgi film izliyorum” gibi yalanlar söylemeye başlayabilirler.

  8. 7. Akıllı telefonundan, tabletinden veya bilgisayarından uzak kaldığında sinirli ya da gergin oluyorsa<br>      Örneğin ailece dışarı çıktığında yanına herhangi bir teknolojik alet almasına izin vermediğiniz zamanlarda sinirleniyor, gerginleşiyor ve ortamdan keyif almıyorsa çocuğunuz internet bağımlısı olabilir. Genellikle somurtmayı ve konuşmamayı ailelerini cezalandırma yöntemi olarak kullanırlar. &#8220;Bir daha telefonumu/tabletimi almama izin vermezseniz yine böyle somurtacağım&#8221; mesajı vermeye çalışırlar. Ancak bu durum aslında onların internet dışında vakit geçirmekten artık keyif almadıklarının büyük bir göstergesidir.

    7. Akıllı telefonundan, tabletinden veya bilgisayarından uzak kaldığında sinirli ya da gergin oluyorsa
    Örneğin ailece dışarı çıktığında yanına herhangi bir teknolojik alet almasına izin vermediğiniz zamanlarda sinirleniyor, gerginleşiyor ve ortamdan keyif almıyorsa çocuğunuz internet bağımlısı olabilir. Genellikle somurtmayı ve konuşmamayı ailelerini cezalandırma yöntemi olarak kullanırlar. “Bir daha telefonumu/tabletimi almama izin vermezseniz yine böyle somurtacağım” mesajı vermeye çalışırlar. Ancak bu durum aslında onların internet dışında vakit geçirmekten artık keyif almadıklarının büyük bir göstergesidir.

  9. 8. Gittiği her yerdee Wi-Fi erişimi arıyorsa    <br>İnternete bağımlı olan çocuklar her yerde çevrimiçi olmak isterler. Bu yüzden evden dışarı çıktıklarında sürekli internete bağlanabilecekleri, yani Wi-Fi olan yerlere gitmek isterler. Bu durum bağımlılığı besler ve çocuğun ev dışında da sosyal yaşamdan soyutlanmasına neden olur.

    8. Gittiği her yerdee Wi-Fi erişimi arıyorsa
    İnternete bağımlı olan çocuklar her yerde çevrimiçi olmak isterler. Bu yüzden evden dışarı çıktıklarında sürekli internete bağlanabilecekleri, yani Wi-Fi olan yerlere gitmek isterler. Bu durum bağımlılığı besler ve çocuğun ev dışında da sosyal yaşamdan soyutlanmasına neden olur.

  10. 9. Yemek vakitlerini geçiriyorsa ya da yemeklerini bilgisayar başında yiyorsa    <br>  Çocuklar genelde internetin başından kalkmak istemedikleri için yemek yemek istemezler. Ya da yemeklerini bilgisayar başında yemek için ısrar ederler. Eğer bunu başaramıyorlarsa &#8220;Tokum&#8221; diyerek yalana başvurabilirler.

    9. Yemek vakitlerini geçiriyorsa ya da yemeklerini bilgisayar başında yiyorsa
    Çocuklar genelde internetin başından kalkmak istemedikleri için yemek yemek istemezler. Ya da yemeklerini bilgisayar başında yemek için ısrar ederler. Eğer bunu başaramıyorlarsa “Tokum” diyerek yalana başvurabilirler.

  11. ÇÖZÜM: &#8220;Çocuğum internet başında kaliteli zaman geçirsin, hem eğlensin hem öğrensin&#8221; diyen ebeveynlere önerimiz, günlük kullanım süresini sınırlayan MentalUP!      <br>İnternet bağımlılığını önlemenin tek yolu elbette erişimi tamamen kısıtlamak değil. Çocukların oynayacağı oyunların otomatik süre sınırına sahip olması, teknoloji bağımlılığını engelleyerek çocukların ekranda geçirdiği süreyi düşürür.    Çocuk gelişim uzmanları ve pedagogların tam desteğiyle hazırlanan MentalUP, günlük kullanım süresini sınırlıyor ve ebeveyn kontrolü sunuyor. Vaktini MentalUP ile geçiren çocuklar eğlenceli egzersizlerle bilişsel becerilerini geliştirirken, teknolojinin olumsuz etkilerinden de uzakta oluyor. Ebeveynler de bu sayede çocuğunun gelişimlerini günlük olarak takip edebiliyor.

    ÇÖZÜM: “Çocuğum internet başında kaliteli zaman geçirsin, hem eğlensin hem öğrensin” diyen ebeveynlere önerimiz, günlük kullanım süresini sınırlayan MentalUP!
    İnternet bağımlılığını önlemenin tek yolu elbette erişimi tamamen kısıtlamak değil. Çocukların oynayacağı oyunların otomatik süre sınırına sahip olması, teknoloji bağımlılığını engelleyerek çocukların ekranda geçirdiği süreyi düşürür. Çocuk gelişim uzmanları ve pedagogların tam desteğiyle hazırlanan MentalUP, günlük kullanım süresini sınırlıyor ve ebeveyn kontrolü sunuyor. Vaktini MentalUP ile geçiren çocuklar eğlenceli egzersizlerle bilişsel becerilerini geliştirirken, teknolojinin olumsuz etkilerinden de uzakta oluyor. Ebeveynler de bu sayede çocuğunun gelişimlerini günlük olarak takip edebiliyor.