23 Nisan öncesi açıklama yapan kitle örgütleri ve sendikalar: Çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı tablonun değişmesi, otoriter bir ülkede değil, laik ve demokratik bir ülkede mümkündür

Çocuğun hakkı laik bir ülkede mümkün

SERBAY MANSUROĞLU / serbaymansur@birgun.net
@serbaymansur

Ankara'da 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması Cumhuriyet yolunda atılan adımların önemli kilometre taşlarından. Mustafa Kemal Atatürk bu tarihi adımı hem ulsal egemenliğe hem çocuklara vurgu yaparak ulusal bayram ilan etti. Ancak aradan geçen 97 yılın ardından referandum sonrası ulusal egemenliğin temsil edildiği Meclis'in yetkileri tırpanlandı, hem çocuk hakları ihlaleri tavan yaptı. Çok sayıda kurum dün buna işaret eden açıklamalar yaptı.

»Eğitim Sen, "Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda çocuklar için kutlanacak bir ‘bayram’ ortamından bahsetmek mümkün değildir" açıklaması yaptı. Açıklamadan öne çıkan vurgular şu şekilde:

»Türkiye, yıllardır dünyanın tek çocuk bayramını kutlamakla övünürken, ülkemizde çocukların yaşadığı ağır sorunlar, evde, okulda ve sokakta karşı karşıya kaldığı tehdit ve tehlikeler her geçen gün artmaktadır.

»Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu çocuklar oluşturmaktadır. Çocukların fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal, kültürel ve duygusal gelişimlerine zarar veren uygulamalar her geçen yıl artmaktadır.

»Ülkemizde çocuklara yönelik şiddet ve istismar son 15 yıl içinde katlanarak artmıştır. En dikkat çekici artışın “Çocuğa yönelik cinsel istismar” vakalarında yaşanmış olması dikkat çekicidir.

»Siyasi iktidar çocuklarımıza, nüfusun büyük bölümünün yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı ve geleceksizlik kıskacına alındığı, eğitimde dinselleştirme ve ticarileştirme uygulamalarının arttığı, kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkının yok sayıldığı, çocuk işçiliğinin ve çocuklara yönelik istismar vakalarının sürekli arttığı bir ülke vaat etmektedir.

»Türkiye’de çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı vahim tablonun değişmesi, bütün yetkilerin tek bir kişide toplandığı otoriter bir ülkede değil, kutuplaşmanın olmadığı, inanç, kimlik ve mezhep ayrımcılığına dayanmayan, gerçekten laik ve demokratik bir ülke mücadelesinin güçlenmesiyle mümkündür.

Eğitim İş: Meclis yara aldı

Eğitim İş, yaptığı açıklamada Meclis’in ikitidar tarafından yaralandığına dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Çağdaş demokrasilerde rejimin temelini oluşturan yasama-yürütme-yargıdan oluşan kuvvetler ayrılığı ilkesi, AKP iktidarı döneminde yok edilmiştir. TBMM büyük yara almıştır.”

ÇYDD: Rejim değiştiriliyor

ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) yaptığı kutlama açıklamasında geçen hafta yapılan referanduma dikkat çekti. “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, TBMM’nin kuruluşunun 97. yılında, şaibeli bir referandumun gölgesinde kutluyoruz” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Ulusal birliğin ürünü ve simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, saltanatı kaldırmış, egemenliğin kaynağını kutsal bir güce ve tek kişiye dayandırma anlayışını reddetmiş, ulusal egemenlik anlayışı ile toplumumuz laik cumhuriyete doğru yol almaya başlamıştır. Bizler, çocuklarımızın ulusal egemenliğe dayalı laik Türkiye Cumhuriyeti’nde bilimin yol göstericiliğinde, eşitlikçi, özgürlükçü, barışçı, insan haklarına saygılı, yaratıcı ve üretici yurttaşlar olarak yetiştirilmesini istiyoruz.”

DİSK Genel İş: İstismar arttı

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Türkiye’de çalışan çocuk işçilerin sorunlarına dikkat çekmek için “Türkiye’de çocuk işçi olmak” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda yer alan verilere göre, Türkiye’de çalışlırken ölen çocuklara dikkat çekilirken çocukların yalnızca yüzde 2,8’i nitelikli okul öncesi eğitim imkânına ulaşabildiği kaydedildi.

İHD: Çocuk cezaevleri kapatılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 23 Nisan dolayısıyla; Türkiye’nin değişik cezaevlerinde tutuklu bulunan çocuklara PTT Galatasaray Şubesi’nden kart gönderdi. Eylemde çocuk cezaevlerinin kapatılması talep edildi.

***

CHP lideri’nden 23 nisan mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında, “Bilinmesini isteriz ki; milletimizin iradesini ve egemenliğini gasp etme girişimleri geçmişte olduğu gibi bugün de başarısız kılınacaktır. Egemenliğin hiçbir zümre, çıkar grubu, saray veya kişide değil millette olduğu; çocuklarımızın geleceğine adanmış nice yıllar diliyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 23 Nisan mesajında şu ifadeleri kullandı: “Tüm çocuklarımızın, tüm dünya çocuklarının bu müstesna bayramını gönülden tebrik ediyorum.”