Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

ÇOCUĞU İLE OYUN OYNAYAN, ELİ ÖPÜLESİ BABALAR!

   Son gündem konularından biri oldu babalar ve çocukları.  Haliyle sosyal medyada tepkiler büyüdü, yorumlar yağdı. Sivri diliyle yine bozup geçtiğini düşünüyorum baba kelimesinin içindeki binlerce anlamı. Klinik vakalarıma bakıyorum da, babanın rolünü azımsayan ciddi bir kitlede yok değil aslında. Özellikle geleneksel aileler babanın rolünü ‘ çalışıp para kazanan ve akşam eve yorgun geldiği içinde rahatsız edilmemesi gereken’ bir model olarak açıklıyor. Üzülerek söylüyorum ki yapılan bazı araştırmalar, izlediğimiz filmler, diziler dahi tamamlayıcı baba rolünün üzerinde durmuyorlar. Hep annelerden konuşuluyor, çoğunlukla anneler yüceltiliyor hatta bazı çalışmalar ise sadece biyolojik babadan bahsediyor. Çocuk gelişiminde ailenin önemi konuşuluyorsa ‘anne ile baba’ kavramını birbirinden ayırmak mümkün değildir. Gerçek şu ki çocuk dünyaya gözünü açtığında ilk tanıştığı nesne anne memesi oluyor ve emzirmeyle devam eden süreçte duygusal yatırımını ilk bir yıl anneye yapıyor. Sanıyoruz ki burada babanın bir rolü yok. Anne ile babanın ilişki modelinin ‘çocuğun üçüncü ebeveyni olduğu’ gerçeğini kaçırıyoruz.

   Bilinçdışımızın süper kahramanları olan babalarımızın önemi oldukça büyük.Özgüvenli, problem çözme becerisi yüksek, kendi hakkını koruyabildiği gibi başkalarının da haklarına saygı gösterebilen bir çocuğunuz olsun istiyorsanız onlarla güzel geçinmelisiniz sevgili babalar! Çünkü sizler onlar için dış dünya temsilisiniz. İlk sosyalleşme ağı olduğunuzu unutmayın. Sizinle kurduğu yakın ilişki biçimi tüm gelişim basamaklarını etkileyebilmektedir. Mükemmel baba olmak yerine ‘yeterince iyi baba olmak’ doğuştan getirilen bir yetenek değildir, sonradan öğrenilir. Sizlerde bunu çocuğunuzla yakın temas halinde onunla oyun oynayarak ve verimli zaman geçirerek en keyiflisinden yaşayarak öğrenebilirsiniz. Diğer bir öneminiz ise cinsel kimliğini kazanma aşamasında karşımıza çıkıyor. Özellikle erkek çocuklarında kahraman babanın gücünün kabul edilebilmesi için onunla sağlıklı bir özdeşim kurmalısınız. Rekabetten uzak, erkek erkeğe oynayabileceğiniz oyun ve aktivitelerle bu süreci sağlıklı tamamlamanız mümkün olabilir. Kız çocuklarında ise karşı cinse olan duygu ve düşünce temellerinin olumlu gelişmesinde mihenk taşı olarak çok kıymetlisiniz. Birlikte oyun oynayacağınız ‘ baba-çocuk’ saatleri ise ona zeka gelişimi için katkı sağlayacaktır. İleriki iş hayatında ve sosyal yaşantısında başarılı olabilmesi için süper kahramanın desteğini ve gücünü her zaman yanında hissetmesi gerekecektir. 

   Babalık rolünüzün şekillenmesinde sosyal çevre, aile, inançlar ve kendi ailenizden öğrendikleriniz etkili oluyor. Sevgisini sözle veya davranışlarıyla belli etmeyen, mesafeli, ilgisiz babalarınızın gölgesinden kurtulmaya çalışın. Onlar başka biri, sizler başka birisiniz. Şuan ki duygusal ihtiyaçlarınıza odaklanın ve empatik bir yaklaşım göstermeye çalışın. Onlarla bolca oyun oynayın ve an da onlarla birlikte var olun. Şımarır diye kucağa alınmadığınız, yüz göz olmak doğru olmaz diye dinlenmediğiniz kendi baba-çocuk ilişkinizdeki yanlışları gözden geçirin ve tüm davranışlarınızla ona iyi bir model olun. OYUNLA KALIN!

Önceki ve Sonraki Yazılar