30 Mayıs 2020 15:21
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2020 15:22

Cizre'de HDP binasının kapısını ateşe veren zanlı tutuklandı

Cizre'de HDP binasının kapısı yüzü maskeli bir kişi tarafından ateşe verildi. Tepki çeken olayın ardından gözaltına alınan zanlı tutuklandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cizre'de HDP binasının kapısı, kurşun geçirmez yelek giydiği öne sürülen maskeli bir kişi tarafından ateşe verildi. Olayına ardından gözaltına alınan zanlı tutuklandı. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütünün bulunduğu binanın kapısı, 27 Mayıs'ı 28 Mayıs'a bağlayan gece saatlerinde kimliği belirsiz bir kişi tarafından ateşe verildi.

Söz konusu durum kameralara da yansıdı. Kamera görüntülerinde, saat 00.54'te beyaz renkli bir aracın parti binası önünden 100 metre ilerideki ara sokağa hareket ettiği görülüyor. Sonrasında duran araçtan inen yüzü maskeli bir şahsın, parti binasına yöneldiği ve elindeki pet şişeyle parti binası kapısını ateşe verdiği görülüyor. Üzerinde kurşun geçirmez olduğu iddia edilen yelek bulunan kişi, kapıyı ateşe verdikten sonra ise elini kolunu sallayarak olay yerinden ayrılıyor.

Tepki çeken olayın ardından gözaltına alınan zanlı M.B., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Şırnak Emniyet Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “28.05.2020 Perşembe günü saat 01.00 sıralarında HDP Cizre İlçe Başkanlığı binası ana giriş kapısının yanıcı maddeyle ateşe verilmesi ve kapı alt kısmında yanık izi oluşması olayını gerçekleştirdiği tarafımızca tespit edilen ve 28.05.2020 Perşembe günü saat 14.10 sıralarında yakalanarak gözaltına alınan M.B. isimli şüpheli hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde hazırlanan tahkikat dosyası kapsamında 29.05.2020 Cuma günü sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştır” denildi.

BİNA ÖNÜNDE AÇIKLAMA: DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ

HDP Cizre İlçe Örgütü, binanın önünde açıklama yaparak olaya tepki gösterilmişti. Eyleme HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Nuran İmir'in de bulunduğu çok sayıda partili katıldı.

HDP'li Özgüneş, kentteki yoğun güvenlik önemlerine dikkat çekerek, "Bu ilçede ya da özellikle Kürt illerinde bir kuş dahi uçsa gözden kaçması imkansızdır. Ama ne hikmetse üçününcü kez ilçe binamız yakılmaya çalışılıyor. Failler ortada yok" dedi.

Olay devlete karşı işlenseydi 24 saat geçmeden failler bulunaacağını belirten Özgüneş, "Ne JİTEM’in verdiği tehditler, ne karanlık güçlerin bizlere yönelimleri ne de herhangi bir gücün faşizan yönelimi bizi mücadelemizden bir adım geri götürmeyecektir" dedi.

Özgüneş, Vali, Kaymakam ve emniyetteki yetkililere seslenerek, "Savcı bey, bunu açığa çıkarmazsanız bizim kanaatimiz ‘Birileri kollanıyordur’ anlamında olur. Elinizdeki hukuku, imkanlarınızı bu toplumun barışı, özgürlüğü ve eşitliği için kulanın" çağrısında bulundu.

HDP'li İmir ise "Halkın içine nifak ve güvensizlik sokmaya çalışıyorlar. Ama unuttukları bir şey var. Cizîra Botan bugün mücadele anlamında asla diz çökmemiştir. Bundan sonrada asla diz çökmeyecektir" dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, partisinin Cizre ilçe binasına yönelik saldırıyı Meclis gündemine taşıyarak, “HDP’ye sistematik saldırıların amacı nedir” diye sordu.

Kaçmaz, parti binasına yönelik daha önce iki kez benzer saldırıların gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “En son 28 Mayıs tarihinde parti ilçe binamızın güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, bir kişinin parti binasını ateşe vermeye çalıştığı ortaya çıkmıştır. Görüntülerde ilçe binamıza girmeye çalışan bir kişi, daha sonra içeri giremeyince bina kapısını ateşe vererek, kolayca yerinden uzaklaşmıştır" dedi.

Kaçmaz, saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:

  • Türkiye’nin 3.büyük siyasi partisi olan HDP’ye yapılan sistematik saldırıların amacı nedir?
  • Daha önce Cizre ilçe binamıza saldırıda bulunan kişi veya kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Saldırı ile alakalı gözaltına alınan veya tutuklanan kişiler var mıdır?
  • 28 Mayıs’ta HDP Cizre İlçe binasını ateşe vermeye çalışan ve güvenlik kamerasında görüntülenen kişi kimdir? Bu kişi hakkında bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Cizre gibi küçük bir ilçede siyasi bir partiye yapılan bu saldırıların sorumlularının bulunmamasının izahı nedir?
  • Türkiye’nin 3.büyük siyasi partisine bu saldırıyı yapan kişi veya kişilerin ve bu saldırı emrinin verenlerin açığa çıkarılıp yargılanmaları için bir girişimde bulunacak mısınız?

(ŞIRNAK)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Atina Büyükelçisi'nden Türkiye-Libya deniz yetki mutabakatı eleştirisi

SONRAKİ HABER

Narenciyeyi sıcak vurdu, hasat yüzde 80 düşecek: Üretici devletten destek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...