İngiltere'de kız çocukları, hijyenik ped alamadıkları için okula gidemiyor

İngiltere'de kız çocukları, hijyenik ped satın alamadıkları için okula gidemiyor. Ne kadın başbakan ne kadın bakan, yoksul kız çocuklarına eşitlik vaat edebiliyor.

Dış Haberler

İngiltere’nin yoksul kız çocukları, kadın pedleri ücretsiz olmadığı için okuldaki derslerini kaçırıyor.

Leeds’teki okullarda çalışan bir polis olan Sara Barrie, çoğu kız çocuğunun öğretmenlerinden hijyenik ped istediğini ya da ayda birkaç gün hiç okula gelmemeyi seçtiklerini söyledi.

Barrie; “Bu çocukların çoğu düşük gelirli ailelerin çocukları. Genellikle birden fazla çocuk var ve aileler maddi olarak ciddi güçlükler yaşıyorlar. Bu ürünler de öncelik sırasında çok aşağılara iniyor. Kız çocukları o kadar duyarlı ki paranın kısıtlı olduğunu bildikleri için pedlere ihtiyaçları olduğunu annelerine söyleyerek onları üzmek istemiyorlar" dedi.

Barrie Birleşik Krallık menşeili ve genellikle Kenya’da çalışma yürüten yardım kuruluşu Freedom4Girls (KızÇocuklarınaÖzgürlük) için açıklamalarda bulundu.

Kuruluş, okula ped paketleri gönderdiğini ve sorunun Britanya’nın tamamında büyüklüğünün araştırılmasına yönelik para toplamak için kitlesel fon kampanyası başlattığını söyledi.

Derneğin başkanı Tina Leslie Independent’a “bu durumun yoksullukla ilgili olduğunu” söyledi ve “Bu sorunun burada, İngiltere’de de var olduğu bilinmiyor. Sorunun farkındaydık ama boyutunu bilmiyorduk” dedi.

'YEMEĞE VERECEK PARANIZ YOKSA, HİJYENİK PEDLERE DE YOKTUR'

Leslie; “Leeds’te sadece bu yıl aşevlerine 25 bin giriş oldu. Yani kriz durumundaysanız aşevine gidersiniz ve Kenya’daki gibi, yemeğe verecek paranız yoksa hijyenik pedlere verecek paranız da yoktur” ifadelerini kullandı.

11 yaşında regl periyotları başlayan bir öğrenci, BBC Radyosu Leeds’e hijyenik pedlere erişemediği için iç çamaşırını tuvalet kağıdı ile sardığını ve her ay okuldaki derslerini kaçırdığını anlattı. 

Çocuk, “Kanamayı durdurmak için iç çamaşırıma çorap sarıyorum çünkü bana bağırılsın istemiyorum…Bir kere çamaşırıma mendil bantladım. Başka ne yapabileceğimi bilmiyordum. Harçlık almadım; annem bekar bir anne ve evde doyurması gereken beş çocuk var. Bu yüzden kumbarada bize vereceği fazla para kalmıyor” dedi. 

15 binden fazla kişi, okulların ücretsiz tampon ve ped dağıtması için ABD’li üniversiteler ve ortaöğretim kurumlarından uyarlanan bir inisiyatif olan imza kampanyasına katıldı.

NE KADIN BAŞBAKAN NE KADIN BAKAN EŞİTLİK VAAT EDEBİLİYOR

Tampon ve hijyenik pedlerin Britanya’daki düşük gelirli ailelerden öğrencilere dağıtılması olasılığı tartışılıyor. Eğitim Sekreteri ve Kadın ve Eşitlik Bakanı Justine Greening, Parlamento’da kendisine yöneltilen “ücretsiz okul yemeği sağlanan çocuklara ücretsiz hijyenik ped sağlanıp sağlanamayacağı” sorusuna, konuyu “dikkatle inceleyeceğini” söyleyerek cevap verdi.

Bakan, geçtiğimiz yıl LGBT Onur Yürüyüşü’nün düzenlendiği gün eşcinsel ilişkisi olduğunu Twitter’dan ilan ettiği için “eşitlikçi ve özgürlükçü” yönü vurgulanmıştı. Muhafazakar Parti temsilcisinin eşitlikçiliği , yoksullar söz konusu olunca “dikkatle incelendiğinde” belki bulunabiliyor.

Ne endüstriyel gelişmişlik, ne kadın başbakan ya da bakan…  Yoksul kız çocuklarının geleceği için bunların hiç biri iyilik ya da eşitlik vaat edemiyor.