Dünya

Cinsel saldırıya uğradığı kişiyi şikâyet edince yakılarak öldürüldü: Nusret Cihan Rafi

Karakoldaki videoyu çeken polis açığa alındı ve emniyet iç soruşturma başlattı

19 Nisan 2019 15:56

Bangladeş'te, Nusret Cihan Rafi öğrencisi olduğu medresenin müdürü tarafından cinsel saldırıya uğradı. Ailesini de yanına alarak medrese müdürünü polise şikâyet eden Rafi, iki hafta sonra sınavlar için döndüğü medresede saldırıya uğradı. Üzerine gaz yağı dökülen ve bedeni ateşe verilen Rafi, beş gün sonra hastanede hayatını kaybetti.

Bianet'in haberine göre Bangladeş polisi iç soruşturma başlatırken, İnsan Hakları İzleme Örgütü sorumluların bulunup adaletin yerine getirilmesi çağrısı yaptı.

Olay, ülkenin başkenti Daka’nın 160 kilometre güneyinde küçük bir kasaba olan Feni’de, 27 Mart 2019 Cuma günü yaşandı. Nusret, müdürün kendisini çağırdığı odasında taciz ettiğini, koşarak kaçmak zorunda kaldığını aynı gün ailesine anlattı. Polise gittiler, Nusret ifade verdi. Polis bu sırada Nusret’in anlattıklarını videoya kaydetti. Nusret’in yüzünü elleriyle gizlemeye çalıştığı, ifadesini alan polisin ise şikâyeti “Büyütecek bir şey yok” diye küçümsediği ve onun kimliğini gizlemek yerine ellerini yüzünden çekmesini istediği görüntüler yerel medyaya sızdırıldı.

Ailesi endişeli olduğunu belirtti

Okul müdürü tutuklandı ama işler Rafi için zorlaştı. Müdürün serbest bırakılmasını isteyen bir grup sokağa çıktı; bu "protesto", medresenin iki erkek öğrencisi tarafından örgütlenmişti ve bazı yerel siyasetçiler de katılmıştı. İnsanlar Rafi'yi suçlarken, ailesi kızlarının güvenliğinden endişe ettiklerini söyledi.

Rafi, 6 Nisan 2019 Cumartesi günü, sınavları olduğu için okuluna son kez gitti. Ağabeyi, “Okula onunla girmek istedim ama izin vermediler. Eğer beni durdurmasalardı kız kardeşimin başına böyle bir şey gelmeyecekti” dedi.

Gaz yağı döküp yaktılar

Polis, Rafi’nin ölümüne ilişkin soruşturmayı sonuçlandırmak için baskı altında. Karakoldaki videoyu çeken polis açığa alındı ve emniyet iç soruşturma başlattı. Okuldaki saldırı ile ilgili soruşturma ise Rafin’in kendisinin de ölümünden önce anlattıkları doğrultusunda devam ediyor.

Rafi, bir kız arkadaşının “bir başka arkadaşlarının dayak yediğini’ söyleyerek kendisini çatıya çağırdığını anlattı. Ancak yukarı çıktığında, burka giymiş dört-beş kişi ile karşılaştığını söyledi. Ondan müdür hakkındaki şikâyetini geri çekmesini isteyip; reddedince üzerine gaz yağı döktüler ve Rafi'yi ateşe verdiler.

"Son nefesime kadar savaşacağım"

Polis yetkilileri, saldırıya intihar süsü verilmek istendiğini söylüyor. Ancak saldırganlar olay yerinden kaçtıktan sonra Rafi, vücudunun yüzde 80’i yanmış halde hastaneye kaldırıldı. Yerel hastaneden başkente sevk edildiği sırada, öleceğinden korktuğu için ambulansta ağabeyinin cep telefonunda bir ifade kaydetti. “Öğretmen bana dokundu. Bu suçla son nefesime kadar savaşacağım” dedi. Saldırganların da medrese öğrencileri olduğunu söyledi. 10 Nisan günü, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Cenazesine binlerce kişi katıldı.

Polis gelinen noktada 15 kişiyi tutukladı. Bu kişilerin aralarında iki erkek öğrencinin bulunduğu da belirtilirken, okul müdürü hâlâ gözaltında. Ülkede hemen her gün protesto gösterileri düzenleniyor; Başbakan Şeyh Hasina Nusret’in ailesi ile bir araya gelip adalet sözü verdi.

Bangladeş'de kadın hakları

Bangladeş Hükümeti tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen bir ankete göre, Bangladeşli kadınların üçte ikisi eşleri tarafından şiddet görmüş, çoğu da son 12 ayda. Ancak yarısı eşlerinin korkusundan tedavi bile görmemiş ve neredeyse sadece yüzde 2’si bu aile içi şiddeti polise bildirmiş.

Hükümet, bu durumla mücadele etmek için içinde 2010 yılında ”aile içi şiddetten yargılanan her erkeğin 6 ay hapis ile cezalandırılmasını” ön gören yasanın da bulunduğu birçok yasa kabul etti.

Bangladeş'in İstanbul Başkonsolosu Islam, "Dünya Ekonomik Forum'u Asya ülkeleri içinde Bangladeş'i kadın-erkek eşitliği konusunda birinci sırada raporlaşmıştı" dedi.