Dolar

32,5197

Euro

34,7330

Altın

2.489,97

Bist

9.524,59

PYD-Esed rejimi görüşmelerine ilişkin son açıklama

Bir süredir gündemde olan ve son olarak dün kuvvetli bir şekilde konuşulmaya başlanan Esed rejiminin Afrin'e gireceği haberlerine ilişkin PYD cephesinden son açıklama geldi. Buna göre 'PYD, Esed rejimine bir teklifte bulundu ve yanıt bekliyor.'

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-20 08:07:35

PYD-Esed rejimi görüşmelerine ilişkin son açıklama

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak'taki Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen haber ajansı Kurdistan 24 ana haber bültenine canlı bağlanan PYD/YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, "Şam yönetiminden resmi sınırlarını koruma konusunda sorumluluğunu yerine getirmesi istedik. Suriye ordusunun Afrin'e gelmesi talebimize Şam yönetimi henüz bir cevap vermedi" dedi.

REJİME 'HALEP' İLE YAKLAŞILDI...

Türkiye'nin Haleb'i kendi misak-ı milli sınırları içerisinde gördüğünü ve Afrin'e operasyon gerçekleştirmesindeki amacının “işgal” olduğunu dile getiren Mahmud, “Türkiye'nin amacı Suriye'yi parçalamaktır. Buna karşı Suriye devletinin de görevi kendi sınırlarını korumaktır” diye konuştu.

ypg-sozcusu-nuri-mahmud-sam-yonetimi-henuz-cevap-vermedi

NELER YAŞANDI?

Reuters'e açıklamalarda bulunan PYD'nin Afrin Özerk Yönetim Danışmanlarından Bedran Çiya, Esed rejimi ordusunun Afrin'e geçmesi ile ilgili YPG ile Şam yönetimi yetkilileri arasında devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandığını ve rejim askerlerinin iki gün içerisinde Afrin'e geçeceğini söyledi.

ARAP BASINI: ESED REJİMİ UNSURLARI AFRİN'E GİRECEK

Al Mayadeen, YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Esed rejiminin nihai anlaşmaya vardığı ve Suriye ordusuna bağlı birliklerin, milis güçlerin 24 saat içinde Afrin'e geçeceğini iddia etti. Televizyon kanalı, iki gün önce de YPG ve Şam rejiminin, Afrin'e asker gönderme konusunda anlaştığı iddiasını gündeme getirmişti.

ESED'İN ŞARTLARI

Mepanews'in Suriye'den yerel haber aktarımı yapan "Nors for Studies" ajansından aktardığı bilgiye göre, rejim koalisyonu Afrin'e yerleşmek için PKK'ya silah bırakması başta olmak üzere bazı şartlar sundu. Afrin'deki PKK güçlerinin ve silahlı halkın tamamının silahlarını teslim etmesinin istendiği şartlar arasında, bölgedeki 52 askeri merkezin tamamının rejime bağlı güçlere teslim edilmesi koşulunun da yer aldığı ifade ediliyor. Öte yandan rejime bağlı güçlerin PKK'ya deklare ettiği 'teslim' şartları arasında, bölgedeki okul ve devlet dairelerinin de tamamıyla rejime bağlı güçlere devri yer alıyor.

PYD'DEN YALANLAMA

Afrin Kantonu Eş Başkanı Hevi Mustafa, Suriye yönetimine bağlı güçlerin Afrin'e geçeceği iddialarını reddederek henüz bir anlaşma sağlanmadığını ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Kurdistan24'e konuşan Cizir Kantonu Savunma Meclisi Eş Başkanı Rezan Gilo da şu ana kadar Suriye rejimiyle herhangi bir anlaşmanın sağlanmadığını ve Afrin'i başka güçlerin eline teslim etmeyeceklerini söyledi.

hevi-mustafa_1

SURİYE TELEVİZYONU: BİR KAÇ SAAT SONRA AFRİN'E GİRİLECEK

Esed rejimine bağlı Suriye Resmi Devlet Televizyonu ise bu sabah saatlerinde "Rejim güçleri bir kaç saate kadar Afrin'e girecek" haberini paylaştı.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Haberlerin ardından resmi ziyaret amacıyla Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Eymen es-Safedi ile basın açıklaması yaptı. Esed rejiminin PYD ile anlaşarak Afrin'e gireceği iddialarına ilişkin konuştu. İşte Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"Bu haberleri ben de gördüm. Biz bu operasyonu terör örgütlerini temizlemek için başlattık. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda vurgu yapıyoruz. Rejim girerse ne için girer? PYD ve PKK'yı temizlemek için girecekse problem yok. Eğer PYD'yi korumak için giriyorsa bizi, Türk askerini kimse durduramaz. Afrin ve Menbiç için de geçerlidir. Yani bu nokta önemlidir."

ARDINDAN ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Dün akşam saatlerinde yaşanan gelişmeler günemdeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi Erdoğan'ın bu görüşmede Putin'e "Suriye rejimi bu yola girerse sonuçları olur. Zeytin Dalı harekatı planlandığı şekilde sürecek" dediği, "Moskova'nın da Türkiye'nin harekatı sürdürülmesi kararlılığını anlayışla karşıladığı ifade edildi.

Haber Ara