26 Ocak 2020 05:11
Son Güncellenme Tarihi: 26 Ocak 2020 05:13

Çin'de yeni koronavirüs salgını büyüyor: Avrupaya sıçradı, 41 kişi yaşamını yitirdi

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkaran ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsten etkilenenlerin sayısı 1287'ye yükseldi. Fransa'nın başkenti Paris'te de üçüncü koronavirüs vakası tespit edildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsü (2019-nVoC) salgınından 1287 kişi etkilendi, 41 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Fransa'nın başkenti Paris'te üçüncü yeni tip koronavirüs vakası tespit edildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, virüsten etkilenenlerin sayısı, 237’sinin durumu ağır olmak üzere 1287’ye yükseldi, ölü sayısı 41’e çıktı.

Tibet Özerk Bölgesi dışında ülke genelinde görülen salgında hayatını kaybedenlerin 39’u Hubey eyaletinden, diğer ikisi de Hıbey ve Heylongciang eyaletlerinden oldu.

Bununla birlikte virüsten etkilenme durumu şüpheli kategorideki kişilerin sayısı ise 1965’e çıkarken, bugüne kadar salgından iyileşen 38 kişi taburcu edildi.

Virüsten etkilenen kişilere temas eden 13 bin 967 kişi de müşahede altına alındı.

VUHAN'A 450 ASKERİ SAĞLIK PERSONELİ TAKVİYESİ

Salgından etkilenen kişi ve can kaybında başı çeken Hubey eyaletinde virüsten etkilenen kişi sayısı 729 oldu. Bu kişilerden 572’si ise eyaletin başkenti ve virüsün ortaya çıktığı Vuhan’da saptandı.

Çin basınındaki haberlere göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndan 450 askeri sağlık personeli Vuhan’a gönderildi.

Kentteki salgın nedeniyle ihtiyaca binaen gönderilen askeri sağlık personellerinin, enfeksiyon kontrol, yoğun bakım, enfeksiyon hastalıkları, solunum yolları alanlarında uzman oldukları belirtildi.

FRANSA'DA ÜÇÜNCÜ VAKA

Çin ana karası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 5, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 2, Tayvan’da 3, Tayland’da 4, Japonya’da 2, Güney Kore’de 2, ABD’de 2, Singapur’da 3, Nepal’de 1 vaka tespit edildi. Ayrıca Japonya’dakilerden 1'i, Tayland’daki vakalardan 2'si iyileşti.

Fransa'nın başkenti Paris'te ise üçüncü, koronavirüs vakası tespit edildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'den gelen bir kişinin, yeni tip koronavirüs teşhisiyle Paris'te bir hastanede karantinaya alındığı belirtildi.

Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, dün akşam yaptığı açıklamada, Bordeaux ve Paris'te 2 kişide koronavirüs görüldüğünü bildirmiş, Avrupa'da başka kişilerde de bu vakanın görülmesinin muhtemel olduğu uyarısında bulunmuştu.

VİETNAM'DA DA GÖRÜLDÜ

Öte yandan Vietnam'da ilk kez yeni tip koronavirüs vakasına rastlandığı bildirildi. Vietnam Sağlık Bakanlığı, ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan Çinli bir baba ile oğlunun yeni tip koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini açıkladı.

Çin'in Vuhan kentinde yaşayan 66 yaşındaki baba Li Ding'in, 13 Ocak'ta 28 yaşındaki oğlu Li Zichao'yu görmek Hanoi'ye geldiği, babayla oğlunun buradan Ho Chi Minh'e geçtiği belirtildi.

Babanın 17 Ocak'ta ateşlenmeye başladığı, oğlunda da benzer semptomların bundan 3 gün sonra görüldüğü kaydedildi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ALARM SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgına ilişkin alarm seviyesini yükseltti. Tehlikeyi "Çin için oldukça yüksek" seviyesine çıkaraN DSÖ, küresel ölçekte ise orta seviye alarmI verdi. 

DSÖ'nün Koronavirüs'ten korunmak için öneriler yaptığı paylaşımda şunlar yer aldı: 

  • Ellerinizi sık sık alkol bazlı sabun aracılığıyla yıkayın. 
  • Öksürürken ya da hapşururken azını ve burnunuzu kapatın. 
  • Ateş ve öksürük şikâyetleri olan kişilerle yakın temastan kaçının. 
  • Et ve yumurtaları iyice pişirin.
  • Yaban hayvanlar ya da çiftlik hayvanlarıyla yakın temastan kaçının. 
ÖNCEKİ HABER

Toronto'da Evrensel ile dayanışma konseri düzenlenecek

SONRAKİ HABER

Metal işçilerinden "sahte mutluluk" maskeli eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa