Hakan Çelik Cinayetin ses kaydı bir felaket
HABERİ PAYLAŞ

Cinayetin ses kaydı bir felaket

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cemal Kaşıkçı cinayetine ait ses kaydı için “Bu kaydı bizden isteyenlerin hepsine dinlettik. Kayıt gerçekten bir felaket. Hatta Suudi istihbaratçı kaydı dinlediğinde, ‘Herhalde bu eroin almış; bunu ancak eroin alan birisi yapar’ diyecek kadar şoke oldu” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı’nı sona erdiren anlaşmanın 100’üncü yıldönümü nedeniyle hafta sonu Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen anma programına katıldı.

Erdoğan program sonrası Türkiye’ye dönerken uçakta, aralarında Demirören Medya Grubu Başkanı ve POSTA Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ile Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

Haberin Devamı

4 LİDER GÖRÜŞTÜK

Paris’te bazı liderlerle görüşme imkanı bulduğunu belirten Erdoğan, “ABD Başkanı Trump ile PYD/YPG, FETÖ, Suriye, Halkbank konularını ele aldık. Cemal Kaşıkçı meselesini de etraflıca görüşme fırsatımız oldu” dedi. Erdoğan, “Kaşıkçı cinayetini hangi boyutlarıyla ele aldınız?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Kaşıkçı cinayetini Trump ile akşam yemeğinde ele aldık. Bu görüşmemize Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u da dahil ettik. Dörtlü olarak Yemen’deki durumu da konuştuk. Bu cinayetin, önceden planlanmış olduğu; emrin Suud’daki üst makamlardan geldiği ortada. Kral Selman hakkında benim bu tür bir şey düşünmem asla mümkün değil. Ancak biz, talimatı verenin de ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Katilleri sağda solda aramaya gerek olmadığını Trump’a da söyledim. Katiller, tutuklanan bu 18 kişinin içinde. Biz bu cinayetle ilgili ses kayıtlarını, ABD, Fransa, Kanada, Almanya, İngiltere, Suudiler dahil, bizden isteyenlerin hepsine dinlettik. İstihbarat örgütümüz hiçbir şeyi saklamadı. Kayıt gerçekten bir felaket. Hatta Suudi istihbaratçı kaydı dinlediğinde, ‘Herhalde bu eroin almış; bunu ancak eroin alan birisi yapar’ diyecek kadar şoke oldu.”

SAPTIRMA PEŞİNDE

“Buna rağmen olayı saptırma peşinde olanlar var. Veliaht Prens başsavcısını gönderdi, İstanbul Başsavcısı ile görüştü. ‘Cumhurbaşkanı ile görüşebilir miyim?’ deyince, İstanbul Başsavcısı ‘Sizin muhatabınız benim, ancak benimle görüşürsünüz’ dedi. Gelen savcıda maalesef ipe un serme havası var. Veliaht Prens, ‘Olayı aydınlatacağım’ diyor. Sabırla bekliyoruz. Kaşıkçı’nın cesedinin akıbeti ne oldu? Gömüldü ise nereye defnedildi? Yoksa parçalanıp kaçırıldı mı? Takipçisi olacağız.”

Haberin Devamı

Cinayetin ses kaydı bir felaket

'TRUMP, MERKEL, MACRON RAHATSIZ'

Kaşıkçı cinayetinin ses kayıtlarının dinletildiği ülkelerin liderlerinden nasıl bir tepki aldınız? Nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?

Bu tür görüşmelerde siyasetçiler ne yapacaklarının cevabını anında vermezler. Kendi kayıtlarına girerler, gerekli değerlendirmeleri yapmalarının ardından da adımlarını atarlar. Reflekslerinden hareketle, bu cinayetten çok ciddi rahatsız olduklarını hissediyorum. Trump’ta da Merkel’de de Macron’da da bunu müşahede ettim. Öyle zannediyorum ki kendi istihbaratlarının verdiği bilgilerle bu işi çok daha farklı bir konuma oturtacaklardır. Biliyorsunuz, ABD’de Kongre, CIA’dan bilgilendirme istedi. Bu bilgilendirme de yapılınca bakışın değişeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

'PKK'LILARA ÖDÜL ABD'NİN OYUNU'

ABD’nin PKK’lı 3 teröristin başına ödül koyması tatmin edici mi? Bununla Fırat’ın doğusuna operasyonu geçiştirmeyi amaçlamış olabilirler mi?

Tatmin olmak mümkün değil. Bu geç kalmış bir adımdır. 20 yıllık bir süreç bu. Buna da Trump ile görüşmemizde değinme imkanımız oldu. Biz bunu, PKK ile YPG’nin ayrı yapılar olduğu iddiasını meşrulaştırmak için ortaya atılmış bir oyun biçiminde telakki ediyoruz. Tabii ki bu oyuna gelmeyiz. YPG’nin yaptığı açıklama da ABD’lileri yalanlıyor. YPG olarak PKK’dan ayrı olmadıklarını belirtiyorlar. Bunu ABD’nin de görmesi gerekiyor.

'HALKBANK İŞİ NİYE BU KADAR UZADI?'

Başkan Trump’la Halkbank konusunda neler konuştunuz?

Halkbank konusu ile ilgili telefon görüşmemizden sonra Trump, 24 saat içinde kendi ilgili bakanına bilgi vermiş o da Hazine ve Maliye Bakanı’mızı aramıştı. Neler yapılabileceğini görüştüler. Daha sonra farklı bir gelişme olunca, Dışişleri Bakanımız, mevkidaşı Pompeo ile görüştü. Washington’dan New York’a kaydırılması söz konusuydu. Yemekte söyleyince Trump, ‘Hemen Hazine Bakanıma bizzat talimat vereceğim. Bu işin bittiğini zannediyorum. Niye bu kadar uzadı?’ dedi.

BAŞKA İLÇEDE 4'ÜNCÜ ADAYLIK

Yerel seçimler yaklaşıyor. İsimler ne zaman netleşir?

Burada özelikle büyükşehirler önem arz ediyor. Belli bir noktaya kadar geldik, devam edeceğimiz arkadaşlar var. Üç dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımızı büyük oranda istirahate çekeceğiz. Çünkü halk değişim istiyor. Ha ne olabilir? Dördüncü dönem bir başka il veya ilçede belediye başkanı adayı olabilir. Bu daha ziyade ilçeler bazında olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder