Çin Yeni Yılı korku ve endişe içinde geçiyor

Koronavirüsü gölgesinde başlayan Çin Yeni Yılı, buruk devam ediyor. 25 Ocak’ta başlayan bu dönem, 8 Şubat’ta sona erecek. İki hafta süren Çin Yeni Yılı’nda aile üyeleri bir araya geliyor ve kutlamalar yapılıyor. Ancak virüs nedeniyle bu yıl kimse kutlamalar sönük geçiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 4000 yıllık gelenek Çin Yeni Yılı için, her sene yüz milyonlarca insan yola düşüyor. “Dünyanın en büyük göçü” diye adlandırılan bu dönemde iki hafta boyunca kutlamalar yapılıyor ve aile üyeleriyle bir araya geliniyor. Kutlamaların ilk beş gününde tüm işyerleri ve marketler kapanıyor. Bu sebeple süsleme ya da yiyecek alışverişi yeni yıldan önce yapılıyor. Mutfaklarda hazırlanan tütsülenmiş et ve tuzlanmış balık, Çin Yeni Yılının ilk işaretleri olarak kabul ediliyor.

Bu yılın etkinlik takvimine göre, işyerleri ve dükkanlar yarın yeniden açılacak. Fakat koronavirüsü sebebiyle sokaklarda önceden olduğu gibi bir hareketlenme beklenmiyor. Ülke genelinde birçok kutlama ve faaliyet ertelendi veya iptal edildi.

Salgının merkez üssü olan Wuhan’da yaşayan Çinliler zor günler geçiriyor. 10 milyondan fazla kişinin yaşadığı Wuhan şehri, virüsün tespit edildiği günden bu yana bir hayalete dönüşmüş durumda. Sağlık uzmanlarının tavsiyelerine uyan kent sakinleri, gerekmedikçe evlerinden dışarı çıkmıyor.

ÇİN YENİ YILI’NIN BU YILKİ ANLAMI: ENDİŞE VE KORKU

Wuhan sakinleri için Çin Yeni Yılı’nın bu yılki anlamı, endişe ve korku. Kent sakinleri her ne kadar geleceğe dair umut beslemeye çalışsalar da, salgının yaygınlaştığı haberi endişeyi artırıyor.

Wuhan’da yaşayan Sally Zhang, yeni yılın gelişini kutlamak için her yıl akrabalarından en az 20 kişiyle bir araya geldiklerini anlatıyor. Ama bu kez, Çin Yeni Yılı’nı eşi, çocukları ve kayınvalidesi ile geçiriyor: “Atmosfer gergin, herkes risk altında hissediyor. Çocuklar dışarı çıkmıyor” diyor.

25 Ocak’ta Çin Devlet televizyonunun yaptığı yılbaşı programı, yüz milyonlarca kişi tarafından izlendi. Programda, virüsten etkilenenlerin tedavi gördüğü Wuhan Hastanesi’ne canlı bağlantı da yapıldı. Yayın sırasında, Çin’de çok sayıda kişinin kullandığı sosyal medya platformu Weibo’da açılan “yoğun bakım ünitesinde yılbaşı gecesi” etiketiyle çok sayıda paylaşım yapıldı.

Aile üyeleriyle ve yakınlarıyla bir araya gelemeyen Wuhan sakinleri, yeni yıl tatilini evde geçiriyor ve yeni yıl kutlamalarını telefon aracılığıyla yapıyor.

Bununla beraber ülke çapında binlerce Çinli yeni yıl tatili için yaptıkları aile buluşmalarını ve restoran rezervasyonlarını iptal etti. Ayrıca Çin’de yeni yılla özdeşleşen pek çok etkinlik ya iptal ediliyor ya da erteleniyor. (HABER MERKEZİ)

Kaynaklar: Financial Times, Chinese Newyear