22 Şubat 2020 08:44 Güncelleme: 22 Şubat 2020 10:20

İşçiler dış politika panelinde buluştu: İçeride demokrasi, dışarıda barış mücadelesi!

Emek Partisi, İzmir Çiğli’de Evrensel Yazarı Yusuf Karataş'ın katılımı ile panel düzenledi. Dış politikanın tartışıldığı panelde içeride demokrasi, dışarıda barış için mücadele vurgusu yapıldı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Çiğli’de Emek Partisi cam, metal, tekstil ve belediye gibi birçok iş kolundan işçilerin katıldığı hükümetin dış politikası, Ortadoğu’daki gelişmeler ve emekçilerin tutumu konulu panel düzenledi. Panele Evrensel Yazarı Yusuf Karataş konuşmacı olarak katıldı.

"ORTADOĞU 100 YILDIR EMPERYALİSTLERİN İLGİSİNDE"

Ortadoğu coğrafyasının 100 yıldan fazla zamandır batılı emperyalistlerin ilgisini çektiğini söyleyen Karataş, "Ortadoğu'nun emperyalistlerin ilgisi haline gelmesi sanayi devriminin ortaya çıkışına bağlıdır. İçten yanmalı yani fosil yakıtla çalışan motorların bulunmasına denk gelir bu ilgi. Sanayide ve ulaşımda petrol ve türevleri kullanılmaya başladıktan sonra Ortadoğu'nun en büyük petrol yataklarına sahip olması son 100 yıldır bu bölgedeki paylaşım savaşlarına neden oldu. Çünkü emperyalistlere göre enerjiyi elinde bulunduran sanayinin yakıtına da sahip olur" diye konuştu.

“SURİYE’DE YAŞANANLAR MİLLİ ÇIKAR DEĞİLDİR”

Çözümün ülke içerisinde demokrasinin sağlanması ve dışarıda barışın tesis edilmesinden geçtiğini aktaran Karataş şöyle devam etti: “İdlib Suriye’de Türkiye’nin sıkıştığı bir nokta, bir nevi Suriye politikasında sonun başlangıcı. Neden Suriye’deki radikal dinciler için Türk askerleri ölüyor? Bölgede hükümetin milli çıkar dediği, ülkedeki burjuvazinin çıkarlarıdır; halkların çıkarları değil. Bize düşen burjuvazinin yayılmacı emellerine karşı halkların kardeşliğini ve barışı savunmaktır. Çünkü Suriye’de de Türkiye’de de milli çıkar diyerek sokağa biz dökülürüz, ölen biz oluruz ama kazanan ‘milli çıkar’ olmaz burjuvazi olur.”

“SENDİKALARIN GÖÇMEN ÇALIŞMASI OLMALI”

Karataş, Suriyeli göçmenlere ilişkin gelen sorulara da “Hükümet zamanında ne kadar çok Suriyeli gelirse Suriye meselesi o kadar çok benim iç meselem olur ve Suriye’ye müdahale etme şansım o kadar çok artar diye düşündü. Bunun için kapıların açtı. Şimdi ise ülkemizde Suriyeli emekçiler gerçeği var. Onlar da Türkiye işçi sınıfının bir parçası haline geldi. Suriyelileri sorunun kaynağı olarak gören tüm bakış açılarından kurtulmalıyız. Sorunun kaynağı burjuvazidir ve biz ona karşı Türk, Kürt, Arap tüm işçiler birleşmeliyiz” dedi.

Söyleşide söz alan Deriteks Örgütlenme Uzmanı Cihan İşçi de “Sendikalar kurullarında göçmen işçilerin durumlarını tartışmalı ve göçmen işçilerle ilgili özel çalışmalar planlamalı. Hatta özel bürolar kurmalıdır” diye konuştu. Başta tekstil olmak üzere birçok sektörden işletmenin Suriye sınırındaki şehirlere devasa yatırımlar yapmayı planladığını hatırlatan İşçi, “Acaba Suriye’de oluşturulmak istenen güvenli bölgeye Suriyeliler yerleştirilerek buradaki insanlar ucuz iş gücü olarak kullanılmak mı isteniyor, diye düşünüyorum. Çünkü bugün o bölgede asgari ücret dahi 1400-1500 lira” dedi. Eski bir Schneider işçisi ise Almanya’daki sendikalarda Türkiyeli vatandaşların nasıl yer aldığını ve Almanya’da her milliyetten işçi sınıfının ortak çıkarları için birlikte mücadele ettiğini vurgulayarak Türkiye’de de bunun olması gerektiğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam