İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Çiftlikköy Topraklarının Besin Elementi Veri Tabanının Hazırlanması ve Toprak Bilinci Geliştirilmesi’ projesi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Ajansla imzalanan hibe sözleşmesi ile toplam tutarı 49 bin Lira olan proje 3 ay içerisinde tamamlanacak.

Projenin ilçedeki potansiyel tarım topraklarının tamamını kapsayacağını belirten Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut,  projenin uygulanmasıyla toprak yapısı ve besin elementi veri tabanı oluşturulacağını söyledi. Proje ile ilçenin tarım topraklarının bitkisel üretim planlamasının yapılabileceğini belirten Kaymakam Karabulut, “Gereksiz gübrelemenin önlenerek çiftçilerimizin daha verimli gübreleme yapabilecek. Tarımsal üretimde maliyet artışı önlenecek. Aynı zamanda da teknik personellerimiz üreticilerimize daha sağlıklı danışmanlık hizmeti verebilecek” dedi.

Projenin üç aşamadan oluştuğunu belirten Kaymakam Karabulut, “Öncelikle arazi çalışmalarıyla toprak yapısının benzerlik gösterdiği bölgeler tespit edilecek.Bu bölgelerden alınacak 300’e yakın toprak örneği makro ve mikro elementler yönlerinden analiz edilecek.Analiz sonucuna göre optimum gübreleme, yetiştirilecek bitki türlerinin tavsiyeleri yapılabilecek.Proje sonucunda tüm analiz sonuçları yorumlanmış şekliyle kurulacak www.ciftlikkoytoprakharitasi.com web sayfasında yayınlanacak.Üretim yapmak isteyen çiftçi ve yatırımcıların da bu verilerden yararlanma imkanı olacak. Ayrıca bu çalışmalar kitapçık halinde bastırılarak ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtılacak. Projenin ikinci aşamasında ise Uludağ Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversiteleri ile işbirliği yapılarak, bilimsel çalışmaların yerinde görülmesi sağlanacak. Projenin sonucu ve son aşaması olarak da çiftçilerimize toprağın korunması ve önemi konusunda eğitim verilecektir” dedi.
Editör: TE Bilişim