21 Şubat 2017 23:54

Hatıra fotoğrafı çektirip gittiler

Aydın'da düzenlenen tarım, gıda ve hayvancılık fuarına katılan üreticiler ürünlerin fiyatlarını görünce hatıra fotoğrafı çektirip gittiler.

Paylaş

Devran TUNÇ 
Adnan GÜRKAN
Aydın

Aydın’da geçtiğimiz hafta düzenlenen 5. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı, üreticinin içine düştüğü ekonomik darboğazı gözler önüne serdi. Fuara gelen üreticiler, satılan tarım ürünlerinin önünde sadece hatıra fotoğrafı çektirip evlerine geri döndüler. 

Aydın Ticaret Borsası ve KOBİ Fuarcılık işbirliğiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aydın Valiliği, TOBB, KOSGEB, TÜMSİAD, Aydın Büyükşehir ve Efeler Belediyeleri, Sanayi, Ticaret, Efeler Ziraat, Makine Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odaları gibi kurumların desteğiyle düzenlenen Aydın 5. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı geçtiğimiz Pazar günü sona erdi.

Çiftçilerin yeni teknolojiler ve tarım makineleriyle, firmaların çiftçilerle buluşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen fuarda, tarım makineleri ve ekipmanları, zirai aletler, sera malzeme ve ekipmanları, sulama makine ve ekipmanları, fidan, tohum, sebze ve meyve işleme ve paketleme makineleri, hayvancılıkla ilgili makine ve ekipmanlar sergilendi.

Fuarı Aydın’ın ilçe ve köylerinin yanı sıra çevre illerden üreticiler de ziyaret ettiler.

Küçük üreticiler, satın almaya güçlerinin yetmediği yüksek teknoloji ürünü makinelerin önünde fotoğraf çektirip evlerine geri döndüler. 

GEÇEN SENEYE GÖRE KÖTÜ GEÇTİ

Bir Traktör firmasının görevlisi olan Musa Burak, fuardaki hedeflerine bu sene ulaşamadıklarını belirtti. Geçen sene daha iyi satış yapıldığını belirten Burak, “Çiftçinin prim paralarını henüz alamaması bunda etken olabilir” yorumunda bulundu.

GÜZELLER AMA... 

Döner pulluk alma niyetiyle fuara geldiğini söyleyen Çeştepe Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Cantürk, “Güzel makineler ama biz küçük çiftçiyiz. Küçük çiftçilerin hali kötü. Bu makineleri alma gücümüz yok. Sadece bakıyoruz” dedi. Bazı aletlerin üzerine yapıştırılan ‘satıldı’ yazıları için, onları alanların büyük çiftçiler olduğunu dile getirdi.

‘BUNLAR BİZİ AŞAR’

Yusuf Şahin Muğla’nın Köyceğiz İlçesine bağlı Hamitköy’den geldiğini söyledi. Çok büyük ve güzel makine ve aletler bulunduğunu söyleyen Şahin: “Bunlar bizi aşar. Hem çok pahalı hem de bizim araziler küçük, bizim işimize yaramazlar” dedi. 

ÜRETİCİNİN DURUMU KÖTÜ

Enginar üretimi ve hayvancılıkla uğraşan Şener Yoğurtçuoğlu kendi toprağı yetersiz olduğu için tarla kiraladığını söyledi. Çiftçinin durumunun iyi olmadığını, tarla kiralarının da çok yüksek olduğunu söyleyen Yoğurtçuoğlu, “Tarla sahibi kendi ekip biçse zarar ediyor. Onun için kiraya veriyor. Kiralayan masrafını çıkaramadığı için bir sonraki yıl kiralamıyor. Ama tarla boş kalmıyor. Gelip bir başkası kiralıyor. Öbür sene o bırakıyor, başkası başlıyor. Bu böyle sürüp gidiyor. Modern tarım yapın diyorlar. 5 yıl önce tarlama masraf edip damlama sulama sistemi kurdum. 2-3 yılda borular telef oldu gitti. Toprağın altına döşesen, çift sürerken saban koparıyor. Toprağın üstüne döşesen 2-3 yılda yıpranıyor, böcekler delik deşik ediyor. Ben çaresini bulamadım. Üreticinin durumu iyi değil” dedi.

HAYVANCILIĞI BİTİRDİLER

Hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Hasan Özkul ise şunları söyledi: “Yemi, daha önce aldığımız fiyatın bu gün iki katı fiyata alıyoruz. Sattığımız sütü ise eskisine göre daha ucuza bile satamıyoruz. Senetlerimize yetişemiyoruz. Hayvancılığı bitirdiler. Bir iki seneye hiç kalmaz.”

  • Fuara gelen üreticiler pahalılıktan şikayetçi

GELEN GİDEN YOK

Hasan Zeki Yayla ve arkadaşları Milas’ın İkitaş köyünden gelmişler. Bahçesinde değişik bir fidan bulunsun diye böğürtlen fidanı aldığını, arkadaşının da ağaç budama için güzel bir alet aldığını söyleyen Yayla, “70 Lira dediler ama pazarlıkla 50’ye aldık” dedi. İkitaş’lılar fuarda aradıklarını bulamadıklarını, tarım ilacı satan bir yer göremediklerini, arıcıkla ilgili de hiç bir şeyin olmadığını söylediler. “1 ay önce Üre gübresinin fiyatı 54 Liraydı, bugün 70 Liraya çıktı” diyen İkitaş’lılar, tarımda girdi fiyatlarının sürekli arttığını ama kendi ürünlerinin fiyatının yerinde saydığını söylüyorlar. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin görevlerini yapmadıklarını söyleyen köylüler, “Zeytinler çiçek açtığında çiçekler hastalık buldu. Pamuk bitiymiş. Zeytinler o yüzden verimsiz oldu. Tarım Müdürlüğü köylere gelmeli, köylüyü bilgilendirmeli. Ama bizim köye gelen giden yok” dediler.

Fuar görevlileri, geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarı 143 bin kişinin ziyaret ettiğini ve katılan firmaların 35 milyon Liralık satış gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Yetkililer bu yılkı istatistiklerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söylediler. 

ÖNCEKİ HABER

Yüksek faturaların suçu vatandaşa atıldı

SONRAKİ HABER

Belediye ödemediği maaşı geri istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...