Ekonomi

Çiftçilere Faizsiz Koyun ve Düve Desteği Verilecek!

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanı sıra TİGEM ve Ziraat Bankası arasında “500 bin Anaç Koyun ve 250 bin Düve Projesi Protokolü” gerçekleştirildiği açıklandı.

Söz konusu Gıda Bakanı Fakıbaba’nın katılımıyla gerçekleştirilen iş birliği protokolü sayesinde hem çiftçilerin gelirinin artırılması ve hem de uygun fiyata kaliteli kırmızı et tüketiimi sağlayabilmesi hedeflenmekte. Diğer yandan programa katılarak orada açıklamalarda bulunan Bakan Fakıbaba; küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi adına ve diğer yandan ihtiyaç durumu bulunan anaç koyun sayısının elde edilmesine olanak sağlanması için TİGEM aracılığıyla beraber; “Sözleşmeli Üretim Modeli” Projesini başlattıklarını belirti.

Bakan Fakıbaba yaptığı açıklamada; “Bu projenin kredibilitesi yeterli seviyededir. Bakanlık Kayıt Sisteminde kayıtlı barınak kapasitesi yeterli, mera varlığı olan ve kaba yem temini sağlayabilen yetiştirilcilerimiz arasından puanlama usulüyle eçim yapanlar faydalanabileceklerdir. Söz konusu bu proje sayesinde her bir yetiştiricimiz için 300 başa kadar anaç koyun temin edeceğiz. Onlardan doğacak kuzulara taban fiyat ile alım garantisi veriyoruz. Kredi ile avansların geri ödemesi, doğan kuzuların bedelinden düşülerek, kalan meblağ üreticiye ödenecektir.

Kredinin geri ödemesi ise ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli, toplam 7 yıl olacak. Hem proje sonunda yetiştiricilerimize 2018 yılı sonuna kadar toplamda 500 bin baş damızlık koyun vermeyi ve sekizinci yılda yaklaşık 5 milyon baş damızlık dişi koyun sayısına ulaşmayı hedeflemekteyiz” dedi.

250 BİN DÜVE PROJESİ BAŞLADI

Aynı anda büyükbaş hayvancılığının geliştirilmesi ve ihtiyaç durumu olan düve sayısına ulaşılabilmesi adına Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla beraber 250 Bin Düve projesi başlatıldı. Söz konusu projeden tecrübeli ve kapasite açığı olan kooperatif üyesi çiftçilerin yararlanabileceği belirtildi.

Diğer yandan 100 bin TL faizsiz kredi verileceğini sözlerine ekleyen Fakı Baba yaptığı açıklamada; “Bu kredinlerin yüzde 80’i düve, yüzde 20’si yem tedariğinin sağlanması için kullandırılacak. Ayrıca kredilerin geri ödemesi ise ilk 2 yıl ödemesiz sonraki yılda 5 yıl ödemeli olarak toplamda 7 yıl olacak. Söz konusu proje sonunda ihtiyacımız olan damızlık anaç sayılarının artırılması adına katkının sağlanacağı belirtildi. 7 yılda yaklaşık 1.5 milyon damızlık sığır sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sayede işletme kapasitelerinin doluluk oranını artırmış olacağız” dedi.

Kamupersoneli.net I ANKARA