Çiftçiler Sirke Sineğine Karşı ‘Sirkeli Tuzak’la Mücadele Edecek

Çiftçiler Sirke Sineğine Karşı ‘Sirkeli Tuzak’la Mücadele Edecek

Yayın: 01.06.2019 01:04
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te sebze ve meyve olmak üzere birçok ürüne yumurtalarını bırakarak çürümesine neden olan kanadı noktalı sirke sineğine karşı kurulan sirkeli tuzaklar konusunda çiftçilere uygulamalı bilgiler verildi.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Avrupa’dan Türkiye’ye gelen ve birkaç yıl içerisinde Karabük’te görülen Kanadı Noktalı Sirke Sineği’ne (Drosophila Suzukii) karşı mücadele başlatıldı. Merkeze bağlı Cemaller Köyünde yaşayan çiftçiler başta kiraz, erik ve şeftali gibi meyve ve sebzelerde yumurtalarını bırakarak çürümesine neden olan kanadı noktalı sirke sineğine (drosophila suzukii) karşı kurulan sirkeli tuzaklar konusunda uygulamalı olarak bilgilendirildi. Çiftçiler toplanma vakti gelen sebze ve meyvelerin aniden çürümesine neden olan ekonomik kayba yol açan sirke sineğine karşı sirke tuzakları kurmayı öğrendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, “’Cumhuriyet kenti Karabük’ sloganıyla başlattığımız ve Valimiz Fuat Gürel’in himayelerinde yürüttüğümüz 3. Projemiz olan sirke sineğine karşı elma sirkesi projesi çok boyutlu bir proje. İki boyutlu olarak yürüteceğimiz projenin ilk bileşeninde kanadı noktalı sirkeli sineğinin sizle tanıtacağız. Nasıl bir zarar şekli var, nasıl mücadele edilmesi lazım ve nasıl önlemler almamız lazım. Tabi burada pratik uygulamamız da olacak. Bu mücadelede en etkili kullandığımız biyoteknik bir mücadele yöntemi olan sirke tuzaklarını hep beraber burada hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Projenin önemli olduğunu düşünmekteyiz”

Projenin ikinci aşamasını Ağustos sonu ve Eylül başı itibariyle gerçekleştireceklerini belirten Ayvalık, “Bu kapsamda yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşacağız. Bir yol haritası belirleyeceğiz ve gelecek yıllara ışık tutacak bir çalışmalarımızın başlangıcı olacak. Bu projenin sürdürülebilir olmasında en önemli etken elma sirkesidir. Eylül ayında yapacağımız etkinlikte de elma sirkesi nasıl yapılır, nelere dikkat edilmesi gerekir bunları hep beraber kullanacağız. Elma sirkesi şuanda gündemde olan bir proje insan sağlığında, sebze ve meyvelerin dezenfeksiyonunda aşırı olarak kullandığımız güncel bir ürün. Biz bunun devamlılığını sağlamak amacıyla bu projenin önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu zararlı 2014 yılından sonra ülkemizde yoğun olarak görüldü. İlk olarak suni çalışmalara her ne kadar 2011 yılında başlanmış olsa da 2014 yılından itibaren hızlı bir çoğalma periyodik içerisine girdi” diye konuştu.

Ayvalık Amerika’dan Avrupa’ya ve Avrupa’dan Türkiye’ye gelen bir zararlının birkaç yıl süre içerisinde Karabük’e gelmesi, mücadele projesini başlatmalarında ana etken olduğunu kaydederek, bütün üreticilerin bu sirkeli tuzağı uygulamasını talep ettiğini söyledi.

Konuşmanın ardından çiftçilere sirkeli sinek hakkında bilgiler verildikten sonra zararlı sineğe karşı elma sirkeli tuzak kurulması öğretildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Düzce’den kısa kısa

Anadolu Ajansı
Yayın: 26.04.2024 20:24
Paylaş:
A+ A-

DÜZCE (AA) – Düzce Üniversitesinde “4000 Kodlu TÜBİTAK Çağrıları” semineri düzenlendi.

Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen seminer, Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Yusuf Akemoğlu, seminerde, bilim ve toplum destek programları, 4000 kodlu çağrılar, çağrı alanları, başvuru şartları, desteklenecek etkinlik türleri, bilim fuarları ve bilim şenlikleri gibi konularda bilgi verdi.

Açılışta Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk de bir konuşma yaptı.

– Düzce'de orman muhafaza memurlarına yangın eğitimi verildi

Düzce'de orman muhafaza memurlarına yönelik yangın eğitimi düzenlendi.

Düzce Orman İşletme Şefliğinde düzenlenen programda, yangına ilk müdahale, yangın araçlarına takviye edilen emiş ve püskürtme pompalarının nasıl kullanılacağıyla ilgili bilgiler verildi.

Personele uygulamalar yaptırılarak emiş ve püskürtme pompalarıyla küçük çaptaki yangınlara ilk etapta nasıl müdahale edilmesi gerektiği gösterildi.

Eğitime, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Kadir Turalı, Düzce Orman İşletme Müdürü Murat Yıldız, şube mühendisi Bayram Cankurt ile Düzce Orman İşletme Müdürlüğü teknik personeli ve orman muhafaza memurları katıldı.

– Kültür Park'ta kapsamlı çevre temizliği yapıldı

Gölyaka ilçesinde bulunan Kültür Park içerisinde Belediye Başkanı Muzaffer Coşkun'un talimatıyla kapsamlı çevre temizliği ve düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi.

Ayrıca parkta bulunan mescit, belediye ekipleri tarafından kullanılır hale getirilerek hizmete açıldı.

– Kimyasal zirai ilaçlar, Yığılca arısı popülasyonuna zarar veriyor

Yığılca Kaymakamlığı, ilçede gerçekleştirilen zirai ilaçlamanın, Yığılca arısı üzerindeki olumsuz etkilerinin değerlendirildiği bir genelge yayınlandı.

Genelgede sürdürülebilir bitkisel üretim için kimyasal mücadelenin son çare olarak kullanılması gerektiği vurgulanırken öncelikle, kültürel tedbirler, biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi alternatif yöntemler kullanılması gerektiği aktarıldı.

Yığılca Kaymakamı Hüseyin Demirkol, kimyasal zirai ilaçların Yığılca arısının popülasyonu üzerindeki olumsuz etkileri konulu bir çalışma başlatarak oluşturulan genelgeyi üreticilerle paylaştı.

Genelge, 39 köy 4 mahalle muhtarlığına da iletildi.