Murat Gülderen Çiftçi robotlar
HABERİ PAYLAŞ

Çiftçi robotlar

Türkiye dahil dünya genelinde 20- 30 yaş aralığında olan neslin tarımda çalışmak istememesi, toprak sahiplerini son birkaç yıldır kara kara düşündürüyordu. Fakat özellikle son dönemin icadı olan yapay zekalı tarım robotları, işçi sorununu kökten bitireceğe benziyor.

Öyle ki halihazırda olgunlaştığını anlayarak biber ya da meyve toplayan, yabani otları ortadan kaldıran, tohum eken, gübreleme ve balyalama yapan pek çok robot kusursuz tarım yapabiliyor. Bu tür tarıma ilk geçen ülkeler arasında ise geniş arazilerde üretim yapan ABD, Hollanda ve İtalya yer alıyor.

Haberin Devamı

Bir tarım ülkesi olan Türkiye’de de bu alanda yerli tarım robotları yapan şirketler de hızla artıyor. Bu hafta çiftçiye rehber olacak bu özel robotları masaya yatırdık.

ECOROBOTIX

Güneş enerjisiyle çalışan bu hafif robot, özel kamera, sensörler ve navigasyon sistemi sayesinde bitkiye zarar veren her türlü otu ayıklayabiliyor. Bu da tarlaya gereksiz ilaçlama yapılmasının önüne geçiyor.

Çiftçi robotlar

SWEEPER

Üzerindeki akıllı sensör, LED ışıklar ve kameralarla meyve ve sebzenin rengini tanıyan ve olgunlaştığını anlayarak toplayabilen bu robot, ürünün sapını kesiyor ve sepete atıyor. Günde 20 saat çalışabilen robot, ani bir duruma karşı da kendi kendini yavaşlatabiliyor.

Çiftçi robotlar

DOT POWER

Kanada merkezli bu robot ise tohum ekimi, gübreleme, ilaçlama, çakıl temizliği, bitki toplama gibi birbirinden bağımsız süreçler gerektiren pek çok işlevi yerine getirebiliyor. Cihaz, akıllı tekerleklere ve kaza önleyici sensörlere sahip.

Çiftçi robotlar

MAMUT

Yapay zeka destekli bu robot ise ekim alanını dolaşıp bitkilerin ürün verme durumunu ve sağlığını izliyor. Bir dizi sensörü ve kameraları sayesinde kendi yönünü bulabilen robot, bir tarla, meyve bahçesi veya bağda dolaşırken bitkilerin gelişme durumunu anlık olarak görüntülüyor.

AGRIBOTIX

Drone gibi çalışan kızılötesi sensörlere sahip bu robot, tarlaların üzerinde uçarak arazinin fotoğraf ve videolarını çekiyor. Belli alanda bir sorun varsa tespit ediyor ve çiftçiye rapor veriyor.

Çiftçi robotlar

IRONOX

ABD kökenli bu robot, tohum atmadan sulamaya, ilaçlamadan hasada kadar bitkisel üretim sürecinin tamamını kendi başına üstleniyor. Çift gözlü kamera ile ürünlerin gelişimini takip eden IronOx, bulut temelli yapay zeka donanımıyla bitkinin su, besin ve ışık ihtiyacını karşılıyor.

Haberin Devamı

Çiftçi robotlar

HAFTANIN OLAYI

YERLİ HAVA ÖLÇÜM CİHAZI

Girişimci Mekatronik Mühendisi Barış Can Üstündağ, Türkiye’nin ilk yerli ve milli hava kirliliği ölçüm cihazı Airqoon’u üretti. Enerjisini güneşten alan cihaz, ölçümlerini düzenli olarak bulut ortamına, oradan da haritalara, grafiklere aktarılarak günlük ve haftalık raporlar veriyor. Bu verilerle ileriye dönük tahminler de yapılabiliyor.

Çiftçi robotlar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder