CHP’nin "deli dumrul vergisi" son buluyor

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ‘torba tasarı’ maddeleri arasında vatandaşlar tarafından 'Deli Dumrul Vergisi' olarak adlandırılan CHP'li belediyelerin aldığı müfrit emlak vergilerine düzenleme getirildi. Bu sayede CHP’li belediyelerin bu uygulamalarına büyük bir darbe vurulacak. Bu düzenlemeyle birlikte, vatandaşlar rahat bir nefes alacak. Artık CHP’li belediyeler ‘kafasına göre’ vergi artışı yaparak vatandaşı borç batağına sürükleyemeyecek.

Giriş Tarihi 15 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 15 Kasım 2017, 11:24
CHP’nin deli dumrul vergisi son buluyor

İÇİNDEKİLER

Her şeyin bir ölçüsü var! CHP'nin yaptığı ölçüyü kaçırmak…

Akşam'ın haberine göre "Torba tasarı" olarak bilinen ve Bazı Vergi Kanunları'yla Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 15 maddesi daha TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Bu tasarının kabul edilen maddeleri arasında CHP'li belediyelerin yaptıkları ekstrem zamların düzenlenmesini içeren madde de var.

Ekstrem dediğimiz diğer anlamıyla aşırı ve uç zamlarla halkı emlak vergisinin 'zam gölü'nde boğan CHP'nin bu uygulamaların önüne geçilmesi öngörülüyor.

Bilindiğim üzere, CHP'li belediyeler İstanbul'un bazı ilçelerinde yüzde 600 oranında zam yapmıştı. Şimdi kabul edilen torba tasarının buna ilişkin maddesine göre, göre Emlak Vergisi'ne esas teşkil eden rayiç bedeller yeniden değerleme oranının yüzde 50'sini geçemeyecek. Bu da CHP'nin 'deli dumrul vergisi'ne büyük bir darbe vurulacağı anlamına geliyor.

CHP'NİN 'DELİ DUMRUL VERGİSİ' SON BULUYOR!
Kabul edilen tasarı ile, Emlak Vergisi Kanununa geçici madde eklendi. Bu maddeye göre, takdir komisyonlarınca 2018 yılı için biçilen değer asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, 2017 yılında uygulanan birim değerlerin yüzde 50'sinden fazlasını geçmemesi temin edilecek. Yüzde 50'sini aşması durumundaysa, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

2019, 2020, 2021 yıllarında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, bu maddenin gerekli gördüğü değerler üzerinden hesaplanacak. Yine aynı şekilde, bu düzenleme sayesinde harç ve diğer mali yükümlülükler için de bu değerler göz önünde bulundurulacak.