CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel ve CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, 7 Haziran yerel seçimlerini ve sonrasında yaşanan koalisyon sürecini anlatmak üzere Sinop’a geldi. Burada partililerle bir seçim değerlendirme toplantısı yapan CHP’li vekiller, 7 Haziran’da Türk milletinin 12 yıllık tek parti iktidarına son verdiğini söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel merkezi 7 Haziran yerel seçimlerini ve seçimler sonrasında gerçekleşen koalisyon görüşmelerinde CHP’nin ortaya koyduğu tavrı vatandaşa anlatmak üzere 81 ilde toplantılar düzenliyor. Bu kapsamda Sinop’a gelen CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel ve CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi partililerle bir araya gelerek bir seçim değerlendirme toplantısı yaptı. Aşıklar düğün salonunda düzenlenen toplantıya CHP Sinop İl Başkanı Kadir Yavuz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, CHP Sinop Eski Milletvekili Özer Gürbüz ile çok sayıda partili katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Kadir Yavuz; Ülkede var olan hükümet karmaşasında yaşananların, gerçekleştirilecek toplantıyla gün ışığına çıkacağını söyledi. Yavuz; “Değerli Cumhuriyet Halk Partili dostlarım, değerli belediye başkanlarım ve saygı değer konuk milletvekillerimiz hepinize hoş geldiniz diyorum. Ülkemiz olağan üstü günlerden geçiyor. Olağan dışı işler yaşıyoruz. Bütün bunları Ankara’da yaşananları bizlerle paylaşmak üzere değerli vekillerimiz aramızda. Ben tekrardan kendilerine hoş geldiniz diyorum ve sözü kendilerine bırakmak istiyorum” dedi.  İl Başkanı Kadir Yavuz’un konuşmasının ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, CHP Genel Merkezi tarafından düzenlenen toplantıların amaçlarından bahsetti. CHP olarak 7 Haziran seçimleri sonrasında yaşanan süreci vatandaşlara ilk ağızdan ve en doğru şekliyle anlatmak üzere yollara düştüklerini söyleyen Temizel; “Bugün Sinop’a gelmemizin temel nedeni Genel Başkanlığımızın bir görevi. Genel Başkanlığımız 7 Haziran seçimlerinden sonra geçirilen süreçle ilgili olarak bütün partililerimizin ilk ağızdan gerçekleri olduğu gibi konuşmak üzere Türkiye’nin bütün vilayetlerinde aynı zamanlarda olmak üzere bilgilendirme toplantıları yapılması talimatını verdi. 7 Haziranda ne oldu. 7 Hazirandan sonraki süreç nasıl yönetildi. CHP’nin yürütmüş olduğu çalışmalar partililerimizin gözünde yanlış anlaşılacak bazı sonuçlar mı doğurdu; bütün bunların hepsini burada tartışmak üzere buradayız. Konuşmak üzere buradayız” dedi.  

“7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDE 12 YILLIK TEK PARTİ İKTİDARINA SON VERİLDİ” 
Geride kalan 7 Haziran seçimlerinde 12 yıllık tek parti iktidarına son verildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, bu seçimin mesajının çok doğru algılanması gerektiğini vurguladı. Temizel; “Bu seçimin mesajı toplumun artık tek parti iktidarı istemiyorum ama toplumu temsil eden siyasi partilerden bir koalisyon hükümeti kurulması suretiyle bu ülkenin temel sorunlarını çözsün diyor. Bizim algıladığımız sonuç buydu. Bu sonuç elde edildiği zamanda zaten o sırada tek parti iktidarının temsilcilerinin yüzlerindeki ifade bu sonucun çok doğru alındığını ortaya koyuyor. Türkiye’de 13 yıl süren tek parti iktidarı sona erdirilmiştir. Olay bu. Net olan bu. Bu iktidarın özellikle son yıllardaki uygulamalarındaki çok somut olarak görülüyordu ki ülkemizdeki çok partili laik demokratik sistem yavaş yavaş yok ediliyordu. Seçim sonrası oluşan tablo Türkiye açısından, Türkiye demokrasisi açısından bir kazanımdır. Artık 13 yıllık iktidarın sona erdiği konusu ertesi gün ilan edildi. Bütün dünya da bunu kabul etti.” dedi. Kanun tanımamakla, anayasayı çiğnemekle devletin yönetilemeyeceğini vurgulayan eski Bakan Zekeriya Temizel; “Bizler hukuka, anayasaya inanan insanlarız. Kanun tanımamakla, kanunları anayasayı çiğnemekle devlet yönetilmez. Bizim geleneğimizde bu var. Hükümet kurma çalışmaları başladığı andan itibaren görevlendirilir, gece gündüz sürdürülür. Belirli bir süre içerisinde kuruluyor mu kurulmuyor mu herkes bunu görür de zaten. Bayram geçti seyran geçti, süründürüldü sonunda görüşmeler başladı. Ön görüşmeler yapıldı. Daha sonrada ‘CHP ile koalisyon kurma görüşmeleri yapılıyor’ dendi. Oradaki olay aynen şu şekilde gelişiyor. Diyorlar ki arkadaşlarımız bir araya gelsinler ve koalisyon görüşmeleri yapsınlar diyor. Onun üzerine AKP’li Sayın Çelik müdahale ediyor başbakana, yok diyor koalisyon görüşmesi falan yapmayalım, önce bir birbirimizi tanıyalım. Birbirlerini tanıma seansları başlıyor ve bir aydan fazla bu görüşmeler sürüyor. CHP’nin bu konudaki temel yaklaşımı şu; bizler milletin verdiği mesajı tam olarak anlamış olan CHP’liler bir koalisyon hükümeti kurulması sürecinde masayı deviren taraf olmayalım. Biz kavga çıkartan taraf olmayalım. Biz toplumda uzlaşmanın önderliğini yapan taraf olalım. Bunun örneğini verelim diye çıktık bu yola. Koalisyonla ilgili tek bir görüşme yapılmadan genel başkanlar tekrar bir araya geldiklerinde şuandaki başbakan diyor ki biz seçim hükümeti kuralım. Bir seçim hükümetinin bu ülkenin derdine çözüm olmayacağını CHP çok iyi biliyor. Olması mümkün değil” diye konuştu.

Daha sonra söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Toplantının asıl amacının Cumhuriyet halk partisinin olumsuz bir yönünün olmadığının belirtilmesi, belirlenmesi ve örgütlere anlatılması olduğunu söyledi. CHP’nin Türkiye’de, yerelde ve genelde tek başına iktidar olması gerektiğini belirten Yedekçi; “CHP tek başına iktidar olursa yolsuzluklara son verir bu hukuksuzluklar biter diyoruz. Dört bakan da dahil olmak üzere diktatör yargılanır ve geldikleri gibi gider diyoruz. Bütün çabamız ve çalışmamız aslında bu yönde” dedi. Yapılan konuşmaların ardından toplantı karşılıklı soru cevap bölümü ile son buldu.
Editör: Vitrin Haber