Tutdere, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde esnafa karşılıksız nakdi yardım yapılması gerektiğini vurgulayarak belirli kurallar çerçevesinde artık oyun oynanmasına izin verilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Biz bize yeteriz dediler ama esnafa yine yetemediler"

Daha önce faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan kıraathane, kahvehane,  internet kafeler ve benzer mahiyetteki işyerlerinin pandemi süreci nedeniyle uzun zamandan beri kısıtlı şekilde faaliyet gösterdiğini belirten Tutdere, şunları ifade etti:

"Kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri, oyun salonları, internet kafeler ve benzer mahiyetteki iş yerlerinin uzun süre kapalı kaldıklarını ve son zamanlarda ise kısıtlı şekilde hizmet sundular. Esnaflarımız sadece çay, kahve satışıyla günü kurtarmaya çalışıyor. İktidar esnafın kirasını, vergisini, personel giderini, elektrik ve su faturasını düşünmüyor. Biz bize yeteriz kampanyası başlattılar, para topladılar. Ama bu paranın nereye harcandığının hesabını veremediler. Toplanan bu paralar süreç nedeniyle zor durumda kalan esnaflarımızla hala kısıtlı hizmet sunan kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri, oyun salonları, internet kafeler ve benzer mahiyetteki işyerlerine dağıtılmadıysa nereye gitti? Bu paraları esnafa dağıttılarsa hangi esnaflara verildi, esnaf neden mağdur? İktidar sahipleri biz bize yeteriz dediler ama esnafa yine yetemediler."

Anayasanın 173’üncü Maddesini Hatırlattı

Tutdere, faaliyetlerinin durdurulması ve sonrasında kısıtlanması ile birlikte kahvehane ve kıraathane gibi işyerleri sahiplerinin ve çalışanlarının aileleri ile birlikte ekonomik anlamda büyük bir zarara uğradığını, esnafın kepenk kapatma durumuna geldiğini vurguladı.

Pandemi süreci nedeniyle önce işyerleri kapanan ve sonrasında faaliyetleri kısıtlanan esnaflar iş yerlerinin ve evlerinin kiralarını ödeyemediklerine dikkat çeken Tutdere, "Oysa Anayasamızın 173’üncü maddesinde ‘Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ denilmektedir."dedi.

"En az asgari tutarda karşılıksız nakdi yardım yapılsın"

Esnafın zor günler geçirdiğinin altını çizen Tutdere, "İşyeri kapalı olan, sicili bozuk olan, krediye erişemeyen veya yaşı gereği dışarıya çıkamayan bu esnafların acilen devlet desteğine ihtiyacı vardır. Başta kira yardımı olmak üzere, zor durumda olan esnafımızı bir nebze olsun rahatlatması amacıyla en az asgari ücret tutarında karşılıksız nakdi yardım yapılması zaruriyet arz etmektedir. Ayrıca halen oyun oynanmasına izin verilmediği için esnafımız yalnızca çay, kahve satışı ile günü geçirmeye çalışıyor. Belirli kurallara tabi olarak artık oyun oynanmasına izin verilmesi de mağduriyetleri bir nebze olsun giderecektir." diye konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha