CHP'li Tüm: Türkiye’de çocuk olmanın bedeli ne yazık ki çok ağır

Her 4 çocuktan 1’i çalıştırılıyor, her yıl yüzlerce çocuk iş cinayetinde yaşamını yitiriyor!

Yayınlanma: 20.11.2017 - 10:40
Abone Ol google-news

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde yazılı açıklama yaptı. Mesajında çocuk işçi sayısının her geçen gün arttığına vurgu yapan CHP’li Tüm, coğrafyamızdaki savaşların en büyük mağdurunun da yine çocuklar olduğunu ifade etti.

 Her 4 çocuktan 1’i çalıştırılıyor, her yıl yüzlerce çocuk iş cinayetinde yaşamını yitiriyor!

 Çocuk işçiliğinin artmasıyla iş cinayetine kurban giden çocuk sayısının da hızla arttığını belirten CHP’li Mehmet Tüm, şunları söyledi:

 “Türkiye’de çocuk olmanın bedeli ne yazık ki çok ağır. Ülkemizde çocuk işçiliğinden tutun, çocuk gelinlere, sokakta yaşayan çocuklardan tutun, savaş mağduru çocuklara kadar kapkara bir tabloyla karşı karşıyayız. TÜİK verilini dikkate aldığımızda her 4 çocuktan 1’inin yoksul olduğunu görüyoruz. Her şeyin her geçen gün daha da pahalılaştığı ülkemizde, çocuklarımız ne yazık ki yoksullukla hatta açlıkla büyüyorlar. Yoksulluk nedeniyle iki milyona yakın sayıda çocuk, eğitim alması gereken yaşta çalışmak zorunda kalıyor. Çocuk işçiliğinin büyük bir kısmı ise kayıt dışı ve iktidar bu sorunu hiçbir şekilde çözmediği gibi sömürüyü ve kayıtdışılığı teşvik eden politikalar izliyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre son 4 yılda 260 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Sosyoekonomik sorunlar nedeniyle çocuklarımız yani geleceğimiz yok oluyor.”

 Pahalı, niteliksiz, bilim ve mantık dışı eğitim çocuklarımızın geleceğini mahvediyor

 Eğitim sisteminde ve sosyal hayatta çocukların mağduriyetine de dikkat çeken CHP’li Tüm, şunları belirtti:

 “Eğitim sistemimiz yapboz tahtası gibi her geçen gün değiştiriliyor ama sistemin değişmeyen tek özelliği ‘pahalı’ olması. Eğitim masrafı yüzünden aileler çocuklarına ayırması gereken kişisel gelişim harcamalarını pahalı eğitim araçlarına, servislere ve devlet okulları niteliksizleştirildiği için özel okullara harcıyor. Eğitimin niteliksiz olması, bilim ve mantık dışı müfredat yapısı ve en kötüsü TV’lerde her gün çocuk istismarına övgüler dizen hocaların ve ‘çocuğun rızası’ bahanesiyle taciz ve tecavüzü meşrulaştıran Bakanların varlığı, çocuklarımızın geleceğinin nasıl mahvedilmeye çalışıldığının da bir göstergesi olmaktadır. Eğitim sisteminin ne kadar amacına ulaştığı da yine PISA ve sınav sonuçları istatistiklerinden ortaya çıkıyor.”

 Mülteci çocuklar şiddetin, istismarın ve yoksulluğun kurbanı oluyor!

 Savaş mağduru çocukların sosyal hayata kazandırılmadığının altını çizen CHP’li Tüm, “Suriye savaşı beraberinde getirdiği mülteci kriziyle en çok çocukları mağdur etti. Çocuk işçiliğinden, çocuk şiddetine ve çocuk istismarına kadar birçok sorun ne yazık ki katbekat arttı. Aylan bebeğin kumda yatan bedeni hala gözlerimizin önünde ancak mülteci çocuklara ilişkin etkili bir politika ne yazık ki geliştirilemedi. Avrupa’nın Türkiye’ye ödediği milyarlarca doların nereye harcandığı belirsizliğini koruyor. Bu çocuklar şiddetin, istismarın ve yoksulluğun kurbanı oluyor. Adalet Bakanlığı’nın adli istatistiklerine göre, çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarında özelikle son dört yılda ciddi bir artış var. Diğer taraftan, suçsuz yere ailesiyle cezaevinde büyüyen binlerce çocuk var. Suç işleyen çocuklar da ne yazık ki rehabilite edilemiyor, çocuk cezaevleri de bu nedenle kapatılamıyor.”

 Çocuk cinayetlerinin, çocuk gelinlerin, çocuk cezaevlerinin, çocuk istismarının olmadığı bir dünya için mücadele edelim!

 20 Kasım mesajında CHP’li Mehmet Tüm son olarak “Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocuk işçiliğin ve iş cinayetlerinin bittiği, çocuk gelinlerin olmadığı, çocuk cezaevlerinin kapatıldığı, çocukların nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti aldığı, mülteci çocukların mağduriyetlerinin giderildiği ve sosyal hayata kazandırıldığı, çocuk istismarını öven hacı hocaların cezalandırıldığı, çocukların savaş mağduru olmadığı bir dünya diliyor ve bunun için de daha fazla mücadele etme çağrısı yapıyorum.” dedi.?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler