07 Ağustos 2020 07:06

CHP'li Sevda Erdan Kılıç: TOKİ, AKP’ye yakın firmalara 17 yılda 106 milyar lira ödedi

Bakan Murat Kurum, TOKİ'nin 17 yılda yüklenicilere KDV dahil 106 milyar 904 milyon lira ödediğini açıkladı. CHP'li Sevda Erdan Kılıç, bu yüklenicilerin iktidara yakın firmalar olduğuna dikkat çekti.

Rönesans Holding’in Başkanı Erman Ilıcak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte | Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin 2003 yılından bugüne kadar yüklenicilere KDV dahil 106 milyar 904 milyon 814 bin 217 lira ödediğini açıkladı. CHP'li Sevda Erdan Kılıç, bu yüklenicilerin iktidara yakınlığıyla bilinen firmalar olduğunun altını çizdi.

Bakan Murat Kurum, soru önergesinde yer alan “TOKİ’nin hisse devriyle Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’deki kamu payı yüzde 50’nin altına düşürülerek TBMM KİT Komisyonu’nun denetim alanı dışına çıkarılıp 50 gün içinde 85 milyon lira zarara uğratılmasının sorumlusu kimdir” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bahsedilen husus, 2013 yılı sonlarında geri alınan hisselerle ilgili olup, böyle bir zarar söz konusu değildir.”

“TOKİ, AKP hükümetleri döneminde müteahhit firmalara ne kadar hak ediş ödemesi yapmıştır” sorusuna ise Kurum şu yanıtı verdi: “TOKİ tarafından 2003 yılından bugüne kadar yüklenicilere KDV dahil 106.904.814.217,60 TL hakkediş ödemesi gerçekleştirilmiştir.”

AKP’nin, TOKİ aracılığıyla 18 yılda "yandaş müteahhitleri ve firmaları" ne kadar zengin ettiğinin kamuoyunca bilindiğini ifade eden CHP’li Kılıç, ancak ne kadarlık kaynak aktarıldığının bu yanıtla ortaya çıktığını söyledi. Kılıç, şöyle devam etti:

"AKP iktidarı yandaş firmalara 17 yılda 106 milyar 904 milyon lira aktarmıştır. AKP hükümetleri döneminde TOKİ’den iş alan firmalar ile devlet ihalelerini kazanan şirketlere baktığımızda, kimlerin zengin olduğunu görebilmekteyiz. Cengiz İnşaat, Limak Grup, Kolin Grubu, Çalık Holding, Kalyon Grubu, Sancak Grubu, Torunlar Grup, Rönesans Şirketi... Bu şirketlerin isimleri farklıdır ama bir özellikleri vardır, o da AKP’ye yakın olmalarıdır, hatta bazılarının akrabalık ilişkisi içinde olmasıdır. Milletin ise açlık ve sefaletle içerisinde boğuşması umurlarında olmamıştır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Kaynak: T24

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR’un sitesinde yer almayan işçi alımını AKP Siirt İl Başkanı duyurdu

SONRAKİ HABER

Batman’da testlerin yarısı pozitif çıkıyor: 1 Haziran öncesine dönülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa