1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. CHP’li Sağlar, ‘Hayır’ İçin Kars’ta
CHP’li Sağlar, ‘Hayır’ İçin Kars’ta

CHP’li Sağlar, ‘Hayır’ İçin Kars’ta

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar: “16 Nisan’da mevcut 117 maddeli anayasadan, 21 maddenin kaldırılması, 40 maddenin değiştirilmesi ve 18 maddenin de eklenmesi hedefleniyor”

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Eski Kültür Bakanı CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, beraberindeki CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ile birlikte Kars’a gelerek 16 Nisan’da yapılacak olan referandum için ‘Hayır’ kampanyası yürüttü.

Iğdır’ın ardından Kars’a gelen Fikri Sağlar başkanlığındaki heyet, CHP Kars İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle buluştu. CHP milletvekilliklerini İl Başkanı Mustafa Aras, Merkez İlçe Başkanı Onur Uludaşdemir ve partililer karşıladı.

Kars temaslarından sonra Ardahan’a geçecek olan CHP heyetinde, CHP PM üyesi Dursun Bulut, Şişli Eski İlçe Başkanı Muammer Keskin, İstanbul Eski İl Başkan Yardımcısı Kemal Taştan, Sarıyer Eski İlçe Başkanı Süreyya Cinik ile Derya Şentürk, Deniz Aydemir, Muradiye Şit, Can Poyraz ve CHP İstanbul Milletvekili Adayı Özgen Nama da yer aldı.

16 NİSAN’DA MEVCUT 117 MADDELİ ANAYASADAN 21 MADDE KALDIRILACAK, 40 MADDE DEĞİŞTİRİLECEK, 18 MADDE EKLENECEK

Ziyaret sırasında partililere konuşan CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda, aslında bir anayasa değişikliğinin onaylanıyor muş gibi göründüğünü fakat bu anayasa değişikliği ile 177 maddelik mevcut anayasanın 21 maddesinin ortadan kaldırılacağını, 40 maddesini n değiştirmek istediğini ve 18 maddenin de eklenmek istendiğini söyledi.

16 Nisan’da mevcut anayasanın büyük kısmının değiştirilmek ve ortadan kaldırılmak istendiğini aslında pek çok kimsenin bu durumu bilmediğini de ileri süren Sağlar, bu konunun mecliste çok uzun süre tartıldığını kaydetti.

82 Anayasasının bir darbe anayasası olduğu da hatırlatan Fikri Sağlar: “12 Eylül Anayasası, Faşist bir anlayışın oluşturduğu bir anayasadır. Alabildiğince özgürlükleri kısıtlayan, insan haklarını yok sayan bir anayasadır. Bu anayasa 35 yıl boyunca çeşitli şekillerde değiştirildi. Tüm bunlar kaldırılmak isteniyor ve Faşist bir anlayışın Faşist ruhu gerçekten anayasanın içerisine sokuluyor. Yani 12 Eylül darbesi bir tek adam yönetimi arz eder. Bu bir tek adam yönetimi de parlamenter demokrasiden bahsedildiği için kaçınmıştır. Ama şimdi 18 maddeyle olduğu gibi bir tek kişinin emrine Türkiye Cumhuriyeti verilmek isteniyor.

AKP’nin grup başkanlığı adına konuşma yapan Bursa Milletvekili, ‘Şimdi 18 maddelik anaysa kabul ediliyor. Yarın ilk 4 maddede değiştirilebilecektir.’ Dedi. Bu ilk dört madde Türkiye Cumhuriyetinin adı, bayrağı, başkenti ve rejimin ne olduğudur. Bunlarla ilgilide bir değişiklik söz konusu olacaktır. Yani bir tek adam hükümeti, mahkemeleri meclisi ele geçirecektir. Ayrıca Varlık Fonu ile de Türkiye’nin tapusunu da eline geçirmiş oluyor. O tek adam bir zaman sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin adını Recepistan, Arabistan veya Tayyibistan koyabilir. Başkentini değiştirebilir. Al yıldızlı al bayrağın yerine yeşil bayrakta koyabilir. Böyle bir yetkiyi alabilecek kadar anayasal değişiklik isteniyor. Bu duruma ‘Evet’ demek mümkün değil. Özgürlüğümüz, yurttaş olarak haklarımız için, Demokrasi için, vatanımızın elimizden alınmasını engellemek için 16 Nisan’da ‘Hayır’ demek gerekir. Bununda toplum tarafından bu şekilde görülmesi be hayırların öne çıkması bugünkü iktidarı ve bu anayasa değişikliğini yapmak isteyenleri son derece tedirgin ediyor. “dedi.

HOLLANDA’DA, TÜRKİYE'MİZİN BİR BAKANINA YAPILAN MUAMELEYİ HAK ETMİYORUZ

Son günlerde Almanya ve Hollanda yaşananlar ve Hollanda’da Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanına karşı yapılan kötü muameleyi hak etmediklerini de konuşmasında ifade eden Fikri Sağlar, bu muamelelerinin tek müsebbibinin AK Parti iktidarı olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin bütün dünyadaki saygınlığını kaybetmesinin müsebbimimin de yine bugünkü iktidar olduğunu ileri süren Sağlar: “Biz bundan 15 yıl önce dünyanın en saygın ülkelerinden birisiydik. Gittiğimiz yerlerde bizi saygıyla karşılarlardı. Elinizi uzattığınız her lider elinizi sıkardı. Şimdi her taraftan dışlanan bir ülke haline geldik. Ama bizim yöneticilerimiz her yerde istenmeyen insan olarak ilan ediliyor. Önceki gün Hollanda’nın bir bayan bakanımızı istenmeyen kişi olarak ilan etmesi bizim için bir zuldur. Bu zulün sorumlusu bugünkü anayasayı kayıtsız şartsız ‘Evet’ diye geçirmek ve tek adama bütün yetkileri verme doğrultusunda oyun oynayanlardır. Hollandalı yetkililer ‘15 Mart’ta bizim seçimiz var, 16’sında gelin başımızın üzerinde yeriniz var.’ Diyorlar. Hiç kimse bir ülkede var olan başkonsolosluğunda bir siyasi propaganda yapamaz. Siz bu kanunu değiştirdiniz. Kendi çıkardığınız yasayı kendiniz yok sayarak başak ülkenin biz olan haklı tavrını ülke içerisinde siyaseten oya çevirmeye çalışan bir anlayış sergiliyorsunuz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.”şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.