28 Mart 2020 06:27

CHP’li Kaya’dan Tahir Elçi iddianamesine tepki: En ağır ceza verilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Tahir Elçi cinayetine ilişkin yıllar sonra hazırlanabilen iddianameye tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağının sürdüğü 28 Kasım 2015 tarihinde Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare’nin altında basın açıklaması yaptığı sırada sıkılan kurşunla öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili yürütülen soruşturma yaklaşık 4,5 yıl sonra tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 41 sayfalık iddianamede, Elçi'nin vurulduğu ateş hattında PKK'li olduğu belirtilen Uğur Yakışır ile Yakışır'ın yaraladığı sanık polisler S.T., F.T. ve M.S.'nin olduğu belirtildi.

İddianamede, Yakışır'a 3 farklı suçlamadan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis cezası istenirken, sanık polisler M.S., F.T. ile S.T. hakkında ise “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istendi.

İnsan hakları örgütleri ve baroların tepki gösterdiği iddianameye, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya’dan da tepki geldi.

‘EN AĞIR CEZA VERİLMELİ’

Elçi cinayetinin sıradan bir cinayet olmadığını söyleyen CHP’li Kaya, Elçi’nin Türkiye’nin huzur, barış ve birlikteliğiyle bütünleşen bir isim olduğunu ifade etti. Kaya, bu nedenle “Ülkenin birlikteliğini bozan bu cinayetin sorumlularına 6 yıl gibi bir hapis cezası değil, en ağır ceza verilmelidir” dedi.

‘DEVLET VE YARGI SORUMLULUĞU’

İşlenen cinayet için “Birincisi, olayda bir kişinin canına kastetmek var. İkinci ise Türkiye halklarının birbirine düşman edecek bir duruma getirme eğilimi var ortada” diyen Kaya, bu yüzden devlet ve yargının üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Elçi’nin her daim barışı savunup, barış için mücadele ettiğini vurgulayan Kaya, “Barışa sıkılan kurşunun en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini” dile getirdi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

İSİG Meclisi Ankara Temsilcisi: Fabrikalarda üretim 15 gün dursa kimse batmaz

SONRAKİ HABER

HDP: Mülteciler koronavirüs tehdidi altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...