05 Haziran 2020 14:51

CHP’li Erkek: Yeniden seçilen vekil yeniden dokunulmazlık kazanır

Enis Berberoğlu ile Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek: Yeniden seçilen milletvekilleri yeniden dokunulmazlık kazanır.

Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu | Fotoğraflar: Evrensel, DHA ve AA

Paylaş

Meclis’te uzun süredir bekleyen yargı kararlarının okunmasıyla CHP’li Enis Berberoğlu ile HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesinin ardından Evrensel'e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, yeniden seçilen milletvekillerinin yeniden dokunulmazlık hakkı kazandığını vurguladı. CHP’nin ne yapacağını sorduğumuz Erkek, “Merkezine demokrasi ve hukukun üstünlüğünü koyan herkesle bir araya geleceğiz. İlk seçimde de başarılı olacağız” dedi. İktidarın üç ismin milletvekilliğini düşürmesi karşısında parlamento çalışmalarından çekilme gibi bir gündemleri olup olmadığını sorduğumuzda Erkek, "Şu anda  öyle bir gündem yok” dedi.

Milletvekilliği düşürülen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları tutuklanarak cezaevine gönderildi. CHP’li Berberoğlu MİT tırları davasından 5 yıl 10 hapis cezasına çarptırılmış ve Yargıtay’ın onama ile infaz durdurma kararı üzerine 20 Ekim 2018’de tahliye edilmişti. Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasından yargılandıkları davada ise HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları 9 yıl, Leyla Güven ise 6 yıl  ceza almıştı.

Uzun süre süredir Meclis Genel Kurulu’na gönderilmeyen tezkereler, 4 Haziran perşembe günü aniden Meclis’e sunuldu. Meclis Başkanlığının üç milletvekili hakkında kesinleşmiş yargı kararlarını okuyacağını CHP ve HDP milletvekilleri genel kuruldan 15 dakika önce öğrenebildi. Meclis’i ayağa kaldıran bu gelişme ortaya pek çok soru ortaya çıkardı. Tezkerelerin Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi neden bu kadar bekletildi? Anayasa Mahkemesi’nde süren incelemenin sonucu neden beklenmedi? Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi sebebiyle gözlerin çevrildiği CHP’de Pazartesi günü MYK toplantısında durumun değerlendirilmesi bekleniyor. Gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “demokrasi katledildi” dedi. Öncelikle tekrar seçilen bir milletvekilinin yeniden dokunulmazlık kazandığını vurgulayan Erkek, “Anayasanın 83. maddesinin 4. fıkrası çok açık. Buna herhangi istisna getirilmedi. Dokunulmazlıklar kaldırılırken de herhangi bir özel hüküm konulmadı. Bu milletvekillerinin davalarına devam edebilmeniz  için tekrar dokunulmazlığı kaldırmak zorundasınız” dedi.

AYM LEHE KARAR VERİRSE NE OLACAK?

Söz konusu milletvekillerinin 27. dönemde seçilmelerine rağmen Yargıtay’ın yargılamaya devam ederek kararı onadığını söyleyen Erkek, üstelik Anayasa Mahkemesi incelemesi tamamlanmadan milletvekiliği düşürülmesinin Anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Bu nedenle işlemin dönem sonuna bırakılması gerektiğini ifade eden Erkek, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un da bu durumu doğru bulmadığını savundu. Erkek, sadece yargının değil, yasamanın da yürütmenin tahakkümü altında olduğunu söyledi

Anayasa Mahkemesi incelemesi devam ederken vekillik düşürülmesi karşısında şu sorunun ortaya çıktığını belirten Erkek, “Eğer Anayasa Mahkemesi karar verirse, yeniden yargılanmaları gerekirse ne yapacaksınız? Neden böyle bir talimat geldi? Neden böyle bir talimatla hareket ettiniz?​” diye sordu.

PARLAMENTODAN ÇEKİLME GÜNDEMDE YOK

CHP’li Berberoğlu ile HDP’li Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliğinin düşürülmesi karşısında ne yapacaklarını sorduğumuzda ise Erkek şöyle yanıt verdi: “Muhalefeti büyüteceğiz. Merkezine demokrasi ve hukukun üstünlüğünü koyan herkesle bir araya geleceğiz. İlk seçimde de başarılı olacağız. Türkiyenin hukuk devleti olması lazım bunu nasıl yapacağımızı da anlatıyoruz. Türkiye’ye güçlendirilmiş parlamenter sistemi getireceğiz.”

İktidarın üç ismin milletvekilliğini düşürmesi karşısında parlamento çalışmalarından çekilme gibi bir gündemleri olup olmadığını sorduğumuzda, Erkek "Şu anda  öyle bir gündem yok” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

{{406417}}

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Burhanettin Bulut: Kömürlü termik santral Adanalıları zehirleyecek

SONRAKİ HABER

TMMOB Çevre Mühendisleri: İstanbul pandemide bile zehir soludu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...