CHP'den 'mühürsüz zarf ve pusula' tepkisi

CHP'li Bülent Tezcan, YSK'nin 'mühürsüz pusula ve zarf' kararının 'ciddi bir meşruiyet sorununa' neden olacağını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partisinin genel merkezinde açıklama yaparak Yüksek Seçim Kurulu’nun oy pusulası ve zarflara ilişkin sayımlar başladıktan sonra aldığı kararın referandumu meşruiyet sorunuyla karşı karşıya bıraktığını söyledi. 

Tezcan, sandıkları terk etmeyin çağrısı yaptı. 

Tezcan, “Oylama ve sayım sürecinde çeşitli tatsız olaylar yaşanmış olsa da şu ana adar adli anlamda can kaybı yaşanmadı. Bu da sevindirici bir durum. Ancak sayım sırasında yaşananlar çok partili dönemden bu yana tartışmalı bir süreci başlatacak gibi duruyor. YSK seçim ve sayımlarda sınıfta kalmıştır. YSK’nın sayımlar başladıktan sonra aldığı iki karar referandumu ciddi bir meşruiyet sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır. YSK seçimlerde kuralları değiştirmiştir. Mühürsüz oyların sayılacağını söylemiştir. Gerek kanunda, gerekse kendi genelgesinde oylama başlamadan  belirlenmesine karşın AKP temsilcisi itirazı dikkate alınarak bu karar alınmıştır. Bu seçimlerde sahteciliğe YSK tarafından izin verilmesi demektir” diye konuştu. 

YSK’nın kararının dışarıdan getirilecek sahte pusulaların sayılması anlamına geleceğini belirten Tezcan, “Bunun kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur. YSK bununla da kalmamış evet mühürlü pusulaların da sayılacağını açıklamıştır. Açık hükümlere rağmen bu kuralların seçim sırasında değiştirilmesi demektir. Hayır oylarının önde olduğu seyrini değiştirmeye yönelik şüpheleri güçlendirmektedir” dedi. 

“Gizli oy açık sayım ilkesi anayasa hükmü olması rağmen, İçişleri bakanının açıklamasına rağmen hiçbir önlem almamış olan YSK iktidarın sayım sürecini manipülasyonuna izin vermiştir” ifadelerini kullanan Tezcan, birçok ilde gizli sayım uygulandığı yönünde şikayetler olduğuna dikkat çekti. Tezcan, “Baskılarımız sonucu YSK sadece yazı göndermekle yetişmiştir. Tüm bunlara rağmen sandık başlarından ayrılmamaya davet ediyoruz. Torbaların nezaretsiz götürülmesine müsaade etmeyin. Biz bununla ilgili hukuk mücadelesini sürdüreceğiz. Ciddi bir meşruiyet kriziyle karşı karşıyayız” diye konuştu. 

Kategoriler

Güncel Gündem