Türkiye, tarihinin en erken seçimine hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı tarafından tam 66 gün sonrasına seçim yapılacağı açıklandı. Erken seçim isteyenleri bile şaşırtan bu tarih, adayların ve partilerin hazırlıklarını çok daha hızlı yapmaları gerektiğini ortaya koyuyor.
Doğal olarak bu süreçte adayların kimler ve nasıl olacağı büyük tartışma konusu. Milletvekillerini geçtim, Erdoğan'ın karşısına kim çıkacak sorusu şimdiden doğal olarak en çok sorulan ve cevabı aranana soru haline geldi. Kamuoyuna yansıyanlardan anlıyoruz ki iki turda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi tüm siyasi örgütler ilk turda kendi adaylarını çıkaracak. Bu durumda DP-SP ve İYİ Parti kanadının adayı tartışmasız şekilde Meral Akşener.

CHP GENEL MERKEZİ BÜYÜKERŞEN OLUR DİYOR
Peki, CHP'nin adayı kim olacak? Erken seçim kararının alınmasından bu yana bu sorunun peşine düştüm. CHP Genel Merkezi ve İstanbul ile Ankara'da görev yapan gazeteci dostlarımı aradım. Ortaya çıkan sonuç güçlü şekilde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i gösteriyor.
Seçim kararından önce Hürriyet'ten Yalçın Bayer'in 18 Nisan 2018 tarihinde yazdığına bakalım;
'CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu geçen hafta Konya'daki CHP Belediye Başkanları toplantısında Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e diyor ki: 'Ne zaman yurt gezisine çıkacaksın?' Büyükerşen 'Bu bir görev gezisi mi?' karşılığını veriyor. Ve Kılıçdaroğlu'nun cevabı, 'Evet' oluyor. CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Yılmaz Büyükerşen mi olacak sorusu öne çıkıyor.'

KILIÇDAROĞLU'NUN EN GÜÇLÜ İKİ ADAYINDAN BİRİ
Erken seçim kararı sonrası hemen CHP Genel Merkezini aradım. CHP Genel Merkezinden ismini açıklayamayacağım üst düzey yetkililer ve milletvekilleri masadaki en güçlü seçeneğin Büyükerşen olduğunu dile getiriyorlar. Kılıçdaroğlu'nun aklında iki isim varsa, bunlardan birinin kesinlikle Büyükerşen olduğu, Ekmeleddin İhsanoğlu'nda olduğu gibi büyük bir hata yapmayarak parti içinden sevilen, saygın ve karizmatik bir isim arayışı içinde Büyükerşen'in en başından beri en güçlü iki seçenekten biri olduğunu söylüyorlar.
Ancak şu ana kadar Kılıçdaroğlu, kesinlikle adayın kim olacağı konusunda en ufak bir açıklama yapmamış. Bunun da en güçlü nedeninin ismin başından yıpratılmak isteneceği için korumak istemesi olarak açıklanıyor. Ancak süreç daraldığı için Kılıçdaroğlu'nun bir an önce aralarında Büyükerşen'in de olduğu bir anketi parti örgütlerine yaptırabileceği de CHP Genel Merkezinden aldığım bilgiler arasında yer alıyor.
Ekmeleddin ihsanoğlu sürecini yaşarken yüreği en çok burkulan kent belki de Eskişehir'di. Neden mi; çünkü bozkırda bir kenti alıp sanatsal etkinlikleriyle, kentsel dokusuyla, kültürel yapısıyla, homojenliği ile hepsinden önemlisi demokratik ve hoşgörü kültürünü modernite ve çağdaşlık ile birleştirerek örnek bir şehir haline getiren Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in isminin açıklanması beklenirken o seçimde kenarda tutulmuştu.
'BÜYÜKERŞEN SAĞDAN DA OY ALIR'
Bu durumun CHP'lilerin gönlünde derin bir iz bıraktığını da ifade etmem gerekiyor. Önceki gün ES TV ekranlarında konuşan Kazım Kurt da bu konuda adeta Eskişehirli CHP'lilerin tercümanı gibi bu konuda konuştu;
'Türkiye'de şu anda CHP'nin gösterebileceği en iyi aday Sayın Yılmaz Büyükerşen'dir. Bunu saklamanın, ötelemenin anlamı yoktur. Sayın Yılmaz Büyükerşen partilidir, sosyal demokrattır, sol kesimin oyunu rahatlıkla alacak niteliktedir ama iyi devlet adamlığı, iyi öğreticiliği işte hocalığı, üniversite kurmuş olması Türkiye'de 20 yıldır uyguladığı belediyecilik anlayışı içerisinde çizgi de sağdan da oy aldığının göstergesidir. Bugün Eskişehir'de MHP'deki, AKP'deki nasıl insanlardan oy almış ise Türkiye'de de alacaktır. Çok zor bir şey değildir. Yılmaz Büyükerşen'in çıkıp televizyonlarda Türkiye ile ilgili gelecekle ilgili anlatacağı yarım saatlik konuşmalar seçmeni değiştirecektir. Ben buna inanıyorum. Partinin ve diğer partilerinde yapacağı destekle seçimi kazanmaya en yakın aday Yılmaz Büyükerşen'dir'

'NEDEN BİR ESKİŞEHİRLİ CUMHURBAŞKANI OLMASIN?'
Peki, bu konuyla ilgili Büyükerşen ne düşünüyor? Kendisi ile görüştüğümde hissettiğim şu ki, kesinlikle görevden kaçmayacak, göreve hazır. Ama temkinli. Bunları zaten daha önce kamuoyuna da açıklamıştı.
Yeni olan ise şu ki, 'Neden bir Eskişehirli cumhurbaşkanı olmasın?' sözleri… Bence bu şimdiden bu seçimin sloganı bile olabilir.
Çünkü Eskişehir'in nereden nereye geldiği ortada…
Gördüğümüz şu ki CHP içinde oklar Büyükerşen'i gösteriyor. Büyükerşen de göreve hazır.
Aday olursa kimse için sürpriz olmayacak.