Bitlis’in Gümüşova, Esenkıyı, Aşağı Altyazı ve İpekçayır köyleri muhtarlarının referandumda “Evet” oyu çıkmadığı gerekçesiyle görevinden alındığı iddiasını Meclis'e taşıyan Sezgin Tanrıkulu, "Bölgeye Genel Vali atanıncaya kadar seçilmiş herkesi görevden alacak mısınız?" diye sordu.

CHP'li Tanrıkulu: Seçilmiş herkesi görevden alacak mısınız?

Bitlis’in Gümüşova, Esenkıyı, Aşağı Altyazı ve İpekçayır köyleri muhtarları, kaymakamlık talimatı görevinden alındı. Muhtarların 16 Nisan referandumunda 'Hayır' oylarının yüksek çıktığı köylerin muhtarları olması, görevden alma nedeninin referandum olduğu iddiasını gündeme getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Sezgin Tanrıkulu, muhtarların görevden alınmasını Meclis'e taşıdı. "Bölgeye Genel Vali atanıncaya kadar seçilmiş herkesi görevden alacak mısınız?" diye soran Tanrıkulu'nun Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması için verdiği soru önergesi şöyle:

1- Bitlis’in Gümüşova, Esenkıyı, Aşağı Altyazı ve İpekçayır köyleri muhtarlarının referandumda “Evet” oyu çıkmadığı gerekçesiyle görevinden alındığı iddiası doğru mudur?

2- Muhtarların görevden alınma kararının Kaymakan Arif Karaman’ın talimatıyla alındığı doğru mudur?

3- Kaymakam Arif Karaman’ın Muhtarların grevden alınması için talimat vermeye yetkisi var mıdır?

4- Referandum öncesi Arif Karaman tarafından muhtarların “Evet çıkmazsa görevden alınacaksınız" şeklinde tehdit edildiği iddiaları doğru mudur?

5- Kaymakam Arif Karaman hakkında bu iddialar sonrasında adli işlem başlatılmış mıdır?

6- Arif Karaman idari hiyerarşi içerisinde muhtarların görevden alınma kararını kimden almıştır?

7- Adı geçen 5 köy muhtarının görevden alınma gerekçeleri nelerdir? Görevden alınma yasal prosedürler uygulanmış mıdır?

8-Bölgeye Genel Vali atanıncaya kadar seçilmiş herkesi görevden alacak mısınız?