02 Nisan 2020 11:03

CHP'li Gürer: Koronavirüs nedeniyle gazeteciler işsizlik tehdidiyle karşı karşıya

Koronavirüs nedeniyle gazetelerin tirajlarının düştüğünü hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin basın emekçileri destek sunması gerektiğini söyledi.

Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler BaşkanlığıTBMM Basın Birimi

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, koronavirüs salgınının neden olduğu olumsuz ekonomik tablonun, ulusal çapta yayın yapan gazetelerin tirajlarını da olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Gürer, "Basın emekçileri bizleri bilgilendirmek adına yoğun ve riskli uğraş veriyorlar" dedi.

Ulusal gazetelerin tirajlarının geçen hafta, bir önceki haftaya göre yaklaşık yüzde 10 oranında düştüğünü belirten Gürer, bu durumun basın kuruluşlarında işten çıkarmalara yol açabileceğinden endişe edildiğini ifade etti.

GAZETELERİN TİRAJLARI SÜREKLİ DÜŞÜYOR

17-23 Mart tarihleri arasında, Türkiye genelinde yayın yapan 30 ulusal gazetenin günlük tirajının ortalama 1 milyon 910 bin 83 olduğunu vurgulayan Gürer, aynı gazetelerin 23-39 Mart tarihleri arasındaki günlük satışlarının 1 milyon 720 bin 995’e gerilediğine işaret etti.

Gazetelerin tirajlarındaki aşağıya doğru seyirlerinin reklam gelirlerini de aynı yönde olumsuz etkilediğini kaydeden Gürer, "Bazı gazetelerin bu durumda başta işten çıkarma olmak üzere bazı tedbirler almaya yöneldiği yönünde duyumlar almaktayız. Çok sayıda gazetecinin işsiz kalabileceği endişesi yaşanıyor" dedi.

Gazetelerin yanında televizyonların da zor koşullarda yayın yaptığını, kameraman ve muhabirlerin haber ulaştırmak için hastalık riskine rağmen çalıştığını ifade eden Gürer, "Basın her alanda bilgi kaynağımız, tüm çalışanlara; matbaa işçisinden ulaştırmaya, editörden haber sunana tüm çalışanlara teşekkür ediyoruz. Onlar için gereken her destek de sağlanmalıdır" diye konuştu.

HÜKÜMET DESTEK OLMALI

Gürer, "Toplumu aydınlatan basın kuruluşlarımızın, bu zor süreçte yaşadığı bu sorunların çözümüne yönelik, hükümetin destekleme yapması gerekiyor. Yerel ve ulusal basın kuruluşlarımızda on binlerce basın emekçisi zor şartlar altında toplumu aydınlatma görevini yerine getirmeye çalışıyor” diye konuştu.

"İşsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalan gazetecilerin ve basın kuruluşlarımızın desteklenmesi ve bu zorlu süreci en az zararla atlatabilmesi için toplum olarak hepimize görev düşüyor" diyen Gürer, imkanı olan tüm vatandaşların, evlerine ve işyerlerine 1 ulusal ve 1 yerel gazete alarak destek sağlayabileceğini de sözlerine ekledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İskender Bayhan: Kaynaklar halk sağlığına kullanılacağına halkın cebine el atılıyor

SONRAKİ HABER

"Canlı yayınlara ara verin" çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...