29 Mart 2020 22:30

CHP Milletvekili Utku Çakırözer: Kredi borçları ertelensin, faizler silinsin

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, koronavirüs salgını nedeniyle ikinci dönem örgün eğitim yerine uzaktan eğitimle tamamlayacak üniversite öğrencileri için kanun teklifi hazırladı.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

Koronavirüs salgını sebebiyle ikinci dönemi uzaktan eğitimle tamamlayacak üniversite öğrencileri için kanun teklifi hazırlayan Çakırözer, tüm öğrencilere internet üzerinden eğitim verilecek uzaktan erişim süresince devlet desteği verilmesini, yurt ücretlerinin ve kredi borçlarının ertelenmesini ve faizlerinin silinmesini istedi.

“GERİ ÖDEMEKSİZİN DEVLET DESTEĞİ”

Tek geliri Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan (KYK) aldıkları öğrenim kredileri olan milyonlarca gencin maddi sorununu Meclis gündemine getiren Çakırözer, öğrencilerin iki açıdan zorluklarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti: “Aile yanına dönseler de okudukları şehirlerde kaldıkları evlerin kira, elektrik, su ve internet faturalarını ödemek zorundalar. Ayrıca şimdi bir de uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar, tablet gibi teknik altyapı ile evlerinden internet erişimi için ekstra maddi ihtiyaçları olacak.”Çakırözer hazırladığı yasa teklifinde, tüm öğrencilere uzaktan eğitim sürdüğü müddetçe geri ödemesiz en az 550 lira aylık devlet desteği verilmesini teklif etti. Ailelerinin yanına dönemeyen ve devlet yurtlarında kalmaya devam eden öğrenciler için yeni eğitim öğretim dönemi başına kadar yurtların ücretsiz hale getirilmesini öneren Çakırözer, yaklaşık 5 milyon gencin ise devlete olan öğrenim kredisi borçlarını ödeyemediği, yaklaşık 300 bin gencin de öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip altında olduğunu vurguladı.

“UZAKTAN ERİŞEMEYENLER NE YAPACAK?​”

Acil çözüm getirilmemesi durumunda sonuçların çok ağır olabileceğini söyleyen Çakırözer, öğrenim kredisi borç ödemelerinin salgın riski sonuçlanıncaya kadar ertelenmesini ve faizlerin silinmesini isteyerek Türkiye’nin her yerinde öğrencilerin uzaktan eğitim için internete erişiminin olmadığına dikkat çekti.Çakırözer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da Türkiye genelinde öğrencilerin internete erişimin oranlarını sordu. Çakırözer, uzaktan eğitimi takip etmek için bilgisayar ya da tableti olmayıan, ya da internet erişimi bulunmayan öğrencilere yönelik planların kamuoyuna açıklanmasını istedi.

ÇAKIRÖZER'İN SORU ÖNERGESİ

Çakırözer'in soru önergesinde şu sorular yer aldı:- Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi için bakanlığınız bütçesinden herhangi bir destek sağlanmış mıdır? Üniversiteler için altyapı çalışmaları için ayrılan bütçe ne kadardır?- Türkiye’de üniversite öğrencilerinin internete erişim oranı nedir? Kaç öğrencinin internete erişimi yoktur?- Derslerinde kullanmak üzere bilgisayar, tablet veya akıllı telefonu olmayan öğrencilere yönelik çözüm planı ve projeleriniz var mı?

ÖNCEKİ HABER

Tarlabaşı Dayanışması: Mültecilerle ilgili sürecin takipçisi olacağız

SONRAKİ HABER

YTÜ’de öğrenciler derslere ulaşmakta zorluk çekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa