28 Mayıs 2020 11:27

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: MİT raporu kamuoyuna açıklanmalıdır

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan Akın Öztürk ve Mehmet Dişli’ye ilişkin MİT raporlarının kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Fotoğraf: Cemil Seval/DHA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yazılı açıklama yaparak, 15 Temmuz darbe girişimine yönelik Meclis’te siyasi partilerin iradesiyle kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun çalışmalarının AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından engellendiğini, komisyonun bir rapor dahi sunamadığını söyledi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun darbe girişiminin kilit isimlerinden eski Tümgeneral Mehmet Dişli’nin MİT raporu doğrultusunda emekliliğini istediğine dair sözlerini anımsatan Özgür Özel şöyle dedi:

“2015 Yüksek Askeri Şurası’na yönelik kullandığı ifadeler detaylandırılmaya muhtaçtır. Ahmet Davutoğlu, dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Şura öncesi yaptığı çalışmanın dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar, kendisi ve Recep Tayyip Erdoğan tarafından incelendiğini, FETÖ ile iltisaklı personele ilişkin iki kademeli bir tasfiye planlandıklarını açıklamış o Şura’da emekliye sevk edilerek tasfiye edilecekler arasında bulunan Mehmet Dişli’nin emekliliğe sevkinden son gece vazgeçildiğini açıklamıştır.”

38 DARBECİ O ŞURADA TERFİ ETTİRİLDİ

MİT tarafından hazırlanan rapora rağmen ‘FETÖ’ ile irtibatı ve iltisakı bulunduğu ifade edilen general/amiral ve albayların 2015 Şurası’nda tasfiyesinin engellendiğini söyleyen Özgür Özel, bu durumun izaha muhtaç olduğunu savundu.

Aynı Şura’da Akın Öztürk’ün Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinden rapor doğrultusunda alındığını, ancak YAŞ üyesi sıfatıyla üniformasını taşımaya darbe girişimine kadar devam ettiğini söyleyen Özgür Özel şöyle devam etti:

“Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ifadeler çerçevesinde varlığını bildiğimiz bu rapor, kamuoyuna açıklanmalıdır. İlgili raporun, TBMM’de kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na ve girişimi soruşturan mahkemelere sunulmamış olmasını kabul edilemez buluyoruz.

Kara Kuvvetleri Komutanı sıfatıyla Şura’ya katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da Mehmet Dişli ve Akın Öztürk’ün dosyaları başta olmak üzere ilgili raporda yer alan TSK personeline yönelik işlemlerde ne yönde tutum aldığı kamuoyunca bilinmelidir. Yine ilgili rapora rağmen Mehmet Dişli’nin dönemin Genelkurmay Başkanı Akar ile bu kadar yakından çalışmaya devam etmiş olması ve karargahın en kritik noktalarına ve en mahrem bilgilere erişebilecek görevde tutulmasına neden izin verildiği de yanıtlanmalıdır. Yine dönemin Genelkurmay Başkanı Akar ve dönemin MİT Müsteşarı Fidan’ın TBMM Araştırma Komisyonu’na çağrılmasına rağmen gitmemelerinin arkasında da bu raporun olabileceği anlaşılmaktadır.”

Özgür Özel, Recep Tayyip Erdoğan’ın MİT raporunun doğrultusunda işlem tesis etmediğini ve Şura kararlarını onayladığını ifade ederek görevini ihmal ettiğini savundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kocaeli: Pandemiyi sömürüyü artırmak için fırsata çevirenlere izin vermeyelim

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı eylemlerinde yaşamını yitirenler Mersin'de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...