Cezaevlerine gazete girişine kısıtlama

Bağımsız gazete ve dergiler çeşitli gerekçelerle cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere ulaştırılmıyor. Bu çerçevede Agos gazetesinin de birçok tutuklu ve hükümlüye ulaştırılmadığı ve gazetelerin depoda bekletildiği ortaya çıktı.

Bu uygulamaya gerekçe olarak, tutuklu ya da hükümlülerin ancak kendi paralarıyla gazetelere abone olmasına izin verileceği, tutuklu ya da hükümlülere hediye olarak ancak bayram, dini bayram doğum günü gibi günlerde sadece bir adet kitap gönderileceği yönündeki kararlar gösteriliyor.

Ayrıca “Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan ya da reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler ceza infaz kurumuna kabul edilmez” yönündeki karar da gerekçe gösteriliyor. 

Cezaevlerindeki birçok tutuklu ve hükümlü maddi koşulları elvermediğinden aboneliklerinin karşılanması yoluyla gazete ve dergi okuyabiliyor. Tutuklu ve hükümlülerin ancak kendi paralarıyla abone olabilecekleri yayınları okuyabilmesi uygulaması birçok tutuklu ve hükümlü için ağır bir şart oluşturuyor. Buna ilave olarak Basın İlan Kurumu’ndan ilan alma şartı da birçok bağımsız gazetenin ceza ve tutukevlerine girmesi önünde bir engel oluşturuyor.

Bilindiği üzere Basın İlan Kurumu Agos ve benzeri azınlık gazetelerine tiraj-yaygınlık gibi gerekçelerle ilan vermediği gibi, bazı bağımsız gazeteler de yaptıkları haberler nedeniyle Basın İlan Kurumu’ndan  sürekli ya da geçici olarak ilan alamıyor.

Agos’a farklı cezaevlerinden gelen mektuplara göre birçok gazete ve dergi bu gerekçelerle tutulu ve hükümlülere verilmeyerek depolara kaldırıldı. Tutuklu ve hükümlüler bu uygulamaya karşı yasal itiraz haklarını kullanmaya hazırlanıyor. 

Kategoriler

Güncel