Silah kullanma yetkisini kolaylaştıran ve geçen yasama yılında muhalefetin tepkisi üzerine görüşmeleri yarım kalan infaz kurumlarındaki koşulları daha da ağırlaştıracak tasarı Meclis gündemine getiriliyor

Cezaevlerinde OHAL kurumsallaştırılıyor

NURCAN GÖKDEMİR

Hükümet, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltı ve tutuklamalarla tıka basa dolan cezaevlerindeki koşulları daha da ağırlaştıracak yasa tasarısını yeniden gündeme almaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, AKP Hükümeti, geçen yıl TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan ancak muhalefetin tepkisi üzerine görüşmeleri yarım kalan Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı’nı yasalaştırmak için düğmeye bastı. Cezaevlerinin dış güvenliğinin jandarmadan alınarak ceza infaz memurlarına verileceği, ceza infaz memurlarının özlük haklarının iyileştirileceği hükümleri ile kamuoyuna anlatılan tasarı, tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlallerini daha da arttıran düzenlemeler içeriyor.

Gerekçe ‘İyileştirme güvenlik ile olur’

“Kişilerin iç dünyasına nüfuz eden yöntemlerle iyileştirilmelerinin ancak iç ve dış güvenliğin sağlanması ile mümkün olduğu” genel gerekçesine dayandırılan tasarıda yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

- Cezaevlerindeki müdahalelerde göz yaşartıcı gaz, basınçlı su, ateşli silah, köpek kullanılabilecek. Silah kullanmaya ‘’karşı koymaya elverişli eşyaların teslim edilmemesi” gibi bir gerekçeyle de başvurulabilecek.

-Dış güvenlik görevlileri, iç güvenlik görevlilerinin yetersiz kaldığı, doğal afet, yangın, isyan, firar, firara teşebbüs, kurumlarda asayiş ve düzeni önemli ölçüde bozan yaygın direniş ve şiddet hareketleri, silahlı çatışma veya benzeri ciddi tehlike yaratan hallerde cezaevlerine girebilecek.

-Müdahale eden görevlilerinin kimlik bilgileri gizli tutulacak.

- Güvenlik görevlileri , acil hallerde kullanacağı müdahale aracı ve müdahalenin derecesini kendisi seçebilecek.

- “Asayiş ve düzeni önemli ölçüde bozan yaygın direniş ve şiddet hareketleri veya benzeri ciddi tehlike yaratan hallerde” cezaevlerine polis ve asker girebilecek.

-Sevkler kelepçe ile yapılacak. Nakil araçları ve hastanelerdeki koğuşlar da güvenlik görevlileri arama yapabilecek.

- Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla görüşmeleri kayıt altına alınabilecek.

- Soruşturma ve kovuşturmalarda görevlilerin kimlik bilgileri gizli tutulacak.

-Mahkemelerin yasakladığı veya suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler ile örgütsel haberleşme araçlarını ceza infaz kurumuna sokan, bulunduran veya kullananlara hapis cezası verilecek.

***

AVUKAT BEK, YANGIN ÇIKAN KOĞUŞTAKİ ÇOCUKLARLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Adana E Tipi Kapalı Cezaevi Çocuk Koğuşunda yatakların ateşe verilmesiyle çıkan yangında 3’ü ağır 6 çocuk ile 5 infaz koruma memuru yaralanmıştı. Yaşanan olay sonrası cezaevine giden Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, yangın çıkan koğuşta bulunan çocuklar ile görüşemediğini ama diğer koğuşlarda bulunan bazı tutuklularla görüştüğünü belirtti. Bek, cezaevi idaresiyle görüşme talebinde bulunduğunu ancak görüşme yapamadığını dile getirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı vekili tarafından Adana Baro Başkanına konuyla ilgili bilgi verildiğini aktaran Bek, bilgilendirmenin ayrıntılı olmadığını ve kendilerinin ayrıntılı bir bilgilendirmeyi Baro olarak talep ettiklerini vurguladı. Bek, “Bizler bu olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Şeffaf bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Yaralanan çocukların aileleri ve avukatlarıyla görüşemediğini anlatan Bek, çocukların hangi talep ve amaçla bu eylemi yaptıklarını bilmediklerini ifade etti.